Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι Γάλλοι σοσιαλιστές επιλέγουν υποψήφιο για την προεδρία

Οι Γάλλοι σοσιαλιστές επιλέγουν υποψήφιο για την προεδρία

Το γαλλικό σοσιαλιστικό στρατόπεδο, διαιρεμένο και αποδυναμωμένο, επιλέγει την Κυριακή τον υποψήφιό του για τις προεδρικές εκλογές μεταξύ του φαβορί Μπενουά Αμόν και του πρώην πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, σε μια εκστρατεία που διαταράχθηκε από μια ηχηρή υπόθεση που αποδυναμώνει τον υποψήφιο της δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν.

Το γαλλικό σοσιαλιστικό στρατόπεδο, διαιρεμένο και αποδυναμωμένο, επιλέγει την Κυριακή τον υποψήφιό του για τις προεδρικές εκλογές μεταξύ του φαβορί Μπενουά Αμόν και του πρώην πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, σε μια εκστρατεία που διαταράχθηκε από μια ηχηρή υπόθεση που αποδυναμώνει τον υποψήφιο της δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν.

Οι ψηφοφόροι προσέρχονται σε περισσότερα από 7.000 εκλογικά τμήματα στη μητροπολιτική Γαλλία τα οποία κλείνουν στις 20.00 ώρα Ελλάδας.

Ο 54χρονος Βαλς, που προτάσσει την εμπειρία του στη διακυβέρνηση της χώρας πάνω από την οποία πλανάται η τζιχαντιστική απειλή, προσπάθησε αυτή την εβδομάδα να καλύψει τη διαφορά προβάλλοντας ως υποψήφιος της «αξιοπιστίας» έναντι του «ουτοπικού» αντιπάλου του, όπως τον χαρακτηρίζει, του 49χρονου Μπενουά Αμόν, το πρόγραμμα του οποίου επικεντρώνεται στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με σχολιαστές, οι επιθέσεις αυτές που βαθαίνουν το ρήγμα των «δύο αριστερών» μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την επιτακτική ανάγκη για συσπείρωση μετά τις προκριματικές εκλογές, σε ένα ήδη δύσκολο περιβάλλον για το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) που κατακερματίστηκε έπειτα από πέντε χρόνια στην εξουσία.

Εδώ και μήνες, ο νικητής της αναμέτρησης αυτής, όποιος κι αν είναι, θεωρείται ότι είναι πολύ πιθανό να αποκλειστεί στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 23 Απριλίου, μένοντας πολύ πίσω από την υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, η οποία έχει ενισχυθεί από το Brexit και τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, και από τον συντηρητικό Φρανσουά Φιγιόν.

Ο υποψήφιος του PS πιθανόν να είναι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πίσω και από τον Εμανουέλ Μακρόν, πρώην υπουργό της αριστεράς που επανατοποθετήθηκε στο κέντρο ο οποίος συσπειρώνει συνεχώς δυνάμεις, και τον ρήτορα της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν – Λικ Μελανσόν.

Ωστόσο, τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, υποψίες για πλασματική απασχόληση της συζύγου του Φρανσουά Φιγιόν, Πενέλοπε, έρχονται να αναταράξουν τον υποψήφιο της δεξιάς, που μάχεται για να διατηρήσει τις πιθανότητες εκλογής του.

Σε αυτό το προεκλογικό πλαίσιο που είναι γεμάτο εκπλήξεις και ανατροπές, οι δύο σοσιαλιστές υποψήφιοι θέλουν οπωσδήποτε να διαψεύσουν το σενάριο για την ήττα τους.

«Τίποτα δεν είναι δεδομένο»

«Στην πραγματικότητα η νίκη είναι εδώ, εφικτή, αρκεί να προωθήσουμε (…) ένα επιθυμητό μέλλον», δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ο πρώην υπουργός Παιδείας Μπενουά Αμόν στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωσή του στη Λιλ της βόρειας Γαλλίας.

Ο αντίπαλός του, ο Μανουέλ Βαλς, επικαλείται την υπόθεση Πενέλοπε Φιγιόν ως «απόδειξη ότι οι προεδρικές εκλογές είναι ανοιχτές». Και για τις προκριματικές εκλογές, θέλει επίσης να πιστεύει ότι «τίποτα δεν είναι δεδομένο, μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι παραπάνω -και ελπίζω πολύ παραπάνω- και όλα αλλάζουν!» τόνισε.

Η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών παραμένει ο μεγάλος αστάθμητος παράγοντας μετά τη μικρή προσέλευση στον πρώτο γύρο, μια ένδειξη της απόρριψης των ψηφοφόρων οι οποίοι έχουν απογοητευθεί από την πολιτική του απερχόμενου σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ: 1,65 εκατομμύριο ψηφοφόροι, σύμφωνα με την τελική καταμέτρηση, όταν στις προκριματικές της δεξιάς τον Νοέμβριο είχαν προσέλθει περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια εκλογείς.

Στον πρώτο γύρο της 22ας Ιανουαρίου, ο Αμόν επικράτησε με 36% έναντι 31,5% που έλαβε ο Βαλς. Στην αναμέτρηση αυτή μετείχε και ο 54χρονος Αρνό Μοντεμπούρ, πρώην υπουργός και υποστηρικτής του «Made in France» που έλαβε 17,5%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024