Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χάος, σύγχυση και μηνύσεις μετά το μπλόκο Τραμπ

Χάος, σύγχυση και μηνύσεις μετά το μπλόκο Τραμπ

Τσουνάμι επικρίσεων και σκηνές χάους σε αεροδρόμια διεθνώς έχει προκαλέσει το μέτρο Τραμπ να μπλοκάρει την είσοδο σε κατόχους διαβατηρίων επτά -μουσουλμανικών- χωρών, ακόμη κι αν έχουν πράσινη κάρτα για τις ΗΠΑ: Ταξιδιώτες εμποδίστηκαν από την επιβίβαση σε πτήσεις, δικηγόροι στις ΗΠΑ βρίσκονται σε συναγερμό και υποβάλλουν αγωγές για να ανατραπεί το διάταγμα ενώ μόνιμοι κάτοικοι έχουν αποκλειστεί σε διάφορα σημεία ανά την υφήλιο. Με αντίποινα για μπλόκο σε αμερικανούς υπηκόους απαντά το Ιράν.

Τσουνάμι επικρίσεων και σκηνές χάους σε αεροδρόμια διεθνώς έχει προκαλέσει το μέτρο Τραμπ να μπλοκάρει την είσοδο σε κατόχους διαβατηρίων επτά -μουσουλμανικών- χωρών, ακόμη κι αν έχουν πράσινη κάρτα για τις ΗΠΑ: Ταξιδιώτες εμποδίστηκαν από την επιβίβαση σε πτήσεις, δικηγόροι στις ΗΠΑ βρίσκονται σε συναγερμό και υποβάλλουν αγωγές για να ανατραπεί το διάταγμα ενώ μόνιμοι κάτοικοι έχουν αποκλειστεί σε διάφορα σημεία ανά την υφήλιο.

Με απειλή αντιποίνων για μπλόκο σε αμερικανούς υπηκόους απαντά το Ιράν, ενώ ήδη ο ΟΗΕ και οι ηγεσίες δυτικών χωρών έχουν εκφράσει ανοικτά την ανησυχία τους για την κίνηση του Τραμπ.

Η Βρετανία, ωστόσο, κράτησε αποστάσεις από τις επικρίσεις που εξέφρασαν Γαλλία, Γερμανία ή η Κομισιόν (η οποία εκφράστηκε μέσω της επιτρόπου Μάλμστρεμ). Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερίσα Μέι περιορίστηκε στο ότι «την ευθύνη για την προσφυγική τους πολιτική την έχουν οι ΗΠΑ» μιλώντας το Σάββατο, μία ημέρα μετά τη συνάντησή της με τον Ντ.Τραμπ.

Το μέτρο αφορά υπηκόους Ιράν, Ιράκ, Λιβύης, Σομαλίας, Σουδάν, Συρίας και Υεμένης. Εξαίρεση προβλέπεται μόνο για πρόσφυγες που βρίσκονται αντιμέτωποι με διωγμό για τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις – μέτρο που στοχεύει να ευνοήσει πρακτικά κυρίως χριστιανούς από τη Συρία.

Νομικές ομάδες οργανώσεων για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών υπέβαλαν το Σάββατο αγωγή στη Νέα Υόρκη με σκοπό να καταπέσει το διάταγμα του Τραμπ, υποστηρίζοντας πως ήδη έχουν τεθεί παράνομα υπό κράτηση σημαντικός αριθμός προσώπων.

Το μέτρο αφορά και κατόχους πράσινων καρτών, αν και κατά περίπτωση μπορούν να γίνουν εξαιρέσεις, όπως διευκρίνισε στη συνέχεια η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας.

Όπως μεταδίδει πάντως το Reuters, η εφαρμογή του μέτρου το πρώτο 24ωρο ήταν μάλλον ασυντόνιστη: Φαίνεται ότι το προσωπικό σε διαφορετικά αεροδρόμια στις ΗΠΑ ακολουθεί διαφορετικές πρακτικές.

Νομικοί που συνεργάζονται με αμερικανικές ομάδες για πρόσφυγες και μετανάστες συμβούλευσαν τους υπηκόους των επτά χωρών που επηρεάζονται να αλλάξουν τους προορισμούς τους σε αεροδρόμια που εφαρμόζουν με μεγαλύτερη «επιείκεια» το νέο μέτρο.

Αναφορές από τον Καναδά θέλουν ακόμη και κατόχους διπλής υπηκοότητας, καναδικής και ιρανικής αγωγής, να εμποδίστηκαν από επιβίβαση σε πτήση προς τις ΗΠΑ.

Υπερασπίζεται την κίνηση η κυβέρνηση Τραμπ – Αντίποινα από το Ιράν

Αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ έδειξε, μιλώντας στο Reuters, την γραμμή που πρόκειται να ακολουθήσει η Ουάσινγκτον απέναντι στις προσφυγές και τις επικρίσεις, υποστηρίζοντας πως το μέτρο ήταν απαραίτητο μέχρι να εφαρμοστούν μόνιμες αυστηρότερες προδιαγραφές ελέγχου, πως παραμένουν προβλέψεις για ξένους που βρίσκονται σε ακραίο κίνδυνο ενώ απέρριψε κατηγορηματικά πως πρόκειται για μέτρο που στοχεύει μουσουλμάνους.

«Χωρίς το μέτρο, οι ΗΠΑ θα δέχονταν εκατοντάδες χιλιάδες από τα πιο επικίνδυνα μέρη του κόσμου πριν εγκαθιδρυθούν νέα κέντρα ελέγχου υποψήφιων για είσοδο στις ΗΠΑ» ανέφερε ο αξιωματούχος που επικαλείται το πρακτορείο.

Ήταν το Κογκρέσο, συνέχισε, που χαρακτήρισε «υψηλού κινδύνου αυτές τις επτά χώρες» ενώ, συνέχισε, «έχει διαπιστωθεί ότι μεγάλος αριθμός σομαλών προσφύγων ριζοσπαστικοποιήθηκαν μέσα στις ΗΠΑ».

Ο αξιωματούχος χαρακτήρισε επίσης «γελοίες» τις κατηγορίες πως το μέτρο στοχεύει τους μουσουλμάνους, με το επιχείρημα πως «πολλές χώρες με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό, όπως η Τουρκία, το Αφγανιστάν, η Μαλαισία ή το Πακιστάν δεν επηρεάζονται».

Παράλληλα, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι απαντά με ανάλογα μέτρα για απαγόρευση εισόδου σε αμερικανούς υπηκόους.

Η Τεχεράνη «σεβόμενη τον αμερικανικό λαό, όμως για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών της, αποφάσισε να εφαρμόσει μέτρα αμοιβαιότητας μετά την προσβλητική απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών που αφορά του ιρανούς πολίτες και για όσο διάστημα αυτό το μέτρο δεν αίρεται» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση που μεταδόθηκε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024