«Όχι» στα βασανιστήρια από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ
Ο νέος επικεφαλής του Πενταγώνου, στρατηγός Τζέιμς Μάτις, τασσόταν και τάσσεται υπέρ της διατήρησης των ισχύοντων κανονισμών στις ΗΠΑ σχετικά με τις μεθόδους ανάκρισης των κρατουμένων, οι οποίοι απαγορεύουν την χρήση βασανιστηρίων, έγινε γνωστό από το Πεντάγωνο -σε συνέχεια της δήλωσης Τραμπ που προκάλεσε σάλο ότι «ο εικονικός πνιγμός λειτουργεί». Παρά τη... διαπίστωση της αποτελεσματικότητας των βασανιστηρίων, ο Τραμπ ανέφερε πως θα αφήσει την απόφαση περί επαναφοράς τους στον αρχηγό του Πενταγώνου και τον επικεφαλής της CIA.
Ο νέος επικεφαλής του Πενταγώνου, στρατηγός Τζέιμς Μάτις, τάσσεται υπέρ της διατήρησης των ισχύοντων κανονισμών στις ΗΠΑ σχετικά με τις μεθόδους ανάκρισης των κρατουμένων, οι οποίοι απαγορεύουν την χρήση βασανιστηρίων, έγινε γνωστό την Πέμπτη από το Πεντάγωνο.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ABC το βράδυ της Τετάρτης, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος πως η χρήση της μεθόδου του εικονικού πνιγμού θα ήταν αποτελεσματική για την ανάκριση κρατουμένων, ωστόσο θα ανέθετε στον υπουργό Άμυνας και τον επικεφαλής της CIA προκειμένου να τον ενημερώσουν εάν θα έπρεπε να εφαρμοστεί εκ νέου.
«Η θέση [του στρατηγού Μάτις] δεν άλλαξε» μετά την έγκριση του διορισμού του από τη Γερουσία, δήλωσε ο Τζεφ Ντέιβις, εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου.
Απαντώντας σε ερώτημα που υπέβαλαν εγγράφως οι γερουσιαστές, ο στρατηγός Μάτις επισήμανε ότι «υποστηρίζει πλήρως» τους ισχύοντες κανονισμούς που εφαρμόζονται στην ανάκριση των κρατουμένων και οι οποίοι περιλαμβάνονται στο εγχειρίδιο του αμερικανικού στρατού ξηράς. Οι κανονισμοί απαγορεύουν τον εικονικό πνιγμό κι άλλες πρακτικές που θεωρούνται βασανιστήρια.
«Υποστηρίζω αυτούς τους κανονισμούς από την προετοιμασία και την θέσπισή τους το 2009» υπογράμμισε ο Μάτις.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ «δήλωσε ότι θα σέβεται και ότι είναι αποφασισμένος να στηρίζει το διεθνές δίκαιο των ένοπλων συρράξεων, την Συνθήκη της Γενεύης και την αμερικανική νομοθεσία κι αυτό δεν αλλάζει» υπογράμμισε επίσης ο Τζεφ Ντέιβις.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Κακοκαιρία: Απίστευτο σκηνικό στον Ολυμπο με χιονοχάλαζο στην καρδιά του καλοκαιριού
- Κολομβία: Ο απερχόμενος πρόεδρος Πέτρο ισχυρίζεται ότι ο ακροδεξιός διάδοχός του υπακούει στις εντολές των ΗΠΑ
- Γαλλία: Ο Μακρόν ζήτησε τη συνδρομή του στρατού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών
- Σάμος: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στον Προφήτη Ηλία του όρους Καρβούνη
- Ισπανία: Εγκαταστάσεις της NASA κοντά στη Μαδρίτη επλήγησαν από τις πυρκαγιές
- Μέση Ανατολή: Η Σαουδική Αραβία πλήττει εγκαταστάσεις των Χούθι – Σειρήνες ηχούν στο Μπαχρέιν
- Η Σαουδική Αραβία επιτέθηκε στους «Χούθι» – Την ευθύνη όμως ανέλαβε η αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Ενα μπόνους για συνεπείς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442