Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιμένει ο Τραμπ σε έρευνα για «εκλογική απάτη» -στο βάθος, αυστηρότερο πλαίσιο;

Επιμένει ο Τραμπ σε έρευνα για «εκλογική απάτη» -στο βάθος, αυστηρότερο πλαίσιο;

Ο νέος αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ -ο οποίος είχε πάρει λιγότερες ψήφους από την Κλίντον αλλά εξελέγη χάρη στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων- επιμένει, παρά τα όσα έχουν αναφέρει οι συνήγοροί του, να προχωρήσει σε «μεγάλη έρευνα για εκλογική απάτη». Όπως άφησε ο ίδιος να εννοηθεί, και όπως συμφωνούν ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων, η επιμονή του έχει λιγότερο να κάνει με την προσωπική του πολιτική «υπερηφάνεια» και περισσότερο με την επιδίωξη να θεσπιστεί αυστηρότερο πλαίσιο στην εκλογική διαδικασία.

Ο νέος αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ -ο οποίος είχε πάρει λιγότερες ψήφους από την Κλίντον αλλά εξελέγη χάρη στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων- επιμένει, παρά τα όσα έχουν αναφέρει οι συνήγοροί του, να προχωρήσει σε «μεγάλη έρευνα για εκλογική απάτη».

Όπως άφησε ο ίδιος να εννοηθεί, και όπως συμφωνούν ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων, η επιμονή του έχει λιγότερο να κάνει με την προσωπική του πολιτική «υπερηφάνεια» και περισσότερο με την επιδίωξη να θεσπιστεί αυστηρότερο πλαίσιο στην εκλογική διαδικασία.

Σε δύο αναρτήσεις του στο Twitter, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι «θα ζητήσει μεγάλη έρευνα για ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΤΗ» (τα κεφαλαία στο πρωτότυπο), «συμπεριλαμβανομένων των εγγεγραμμένων σε δύο πολιτείες, όσων είναι παράνομοι και όσων είναι εγγεγραμμένοι και έχουν πεθάνει, κάποιο εδώ και πολύ καιρό».

«Αναλόγως του αποτελέσματος, θα ενισχύσουμε τις εκλογικές μας διαδικασίες!» κατέληξε ο Τραμπ, δείχνοντας πού αποσκοπεί η κίνησή του.

Οι συνήγοροι του Τραμπ είχαν συμφωνήσει (απαντώντας στην «ένσταση» της Τζιλ Στάιν των Πράσινων) με τα πορίσματα όλων των προηγούμενων σχετικών μελετών πως στις ΗΠΑ οι εκλογικές παρατυπίες είναι μηδαμινές και ποτέ δεν είναι προϊόν συντονισμένης απόπειρας νοθείας.

Το ζήτημα των προϋποθέσεων για ψήφο, και τα έγγραφα που χρειάζονται για να προσέλθει κάποιος στο εκλογικό τμήμα, υπάρχει εδώ και καιρό στην αμερικανική πολιτική συζήτηση. Οι Δημοκρατικοί έκλιναν προς διατήρηση του υφιστάμενου πλαισίου, οι Ρεπουπλικανοί προς αυστηροποίησή του.

Στη δημόσια συζήτηση, ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων έχουν θέσει το ζήτημα στη βάση του «αποκλεισμού μειονοτήτων» από την εκλογική διαδικασία.

Ενδεικτικό της γενικότερης αλλαγής στάσης στην Ουάσινγκτον -με το Κογκρέσο πλέον να ελέγχεται απολύτως από τους Ρεπουμπλικανούς- είναι επίσης πως η αμερικανική κυβέρνηση είχε ζητήσει λίγο πριν τη δήλωση Τραμπ να καθυστερήσει μέχρι την Παρασκευή η εκδίκαση της προσφυγής εναντίον των νέων εκλογικών κανονισμών στο Τέξας, οι οποίοι είχαν καταγγελθεί ως «κανονισμοί που σκόπιμα ευνοούν τις διακρίσεις».

Υπέρ της διεξαγωγής έρευνας τάχθηκε και ο πρόεδρος της Βουλής, ο ρεπουμπλικανός Πολ Ράιαν. «Είμαι σίγουρος πως υπάρχει κάποιου είδους απάτη» είπε μιλώντας στο MSNBC, λέγοντας πως εάν ο πρόεδρος «πιστεύει πως υπάρχει πρόβλημα που πρέπει να ερευνηθεί, το σωστό είναι να γίνει έρευνα για να έχουμε τα στοιχεία».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024