
Μέτρα για μετά το 2018 και παραμονή του ΔΝΤ έναντι ανταλλαγμάτων
Ψήφιση τώρα των μέτρων που ζητά το ΔΝΤ για μετά το 2018 καλείται να λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με συμμετοχή του Ταμείου. Σε αντάλλαγμα, οι θεσμοί φέρονται έτοιμοι να εξειδικεύσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που θα ισχύσουν μετά το 2018, καθώς και να συζητήσουν έναν «αντίστροφο κόφτη», δηλαδή δυνατότητα αναίρεσης των μέτρων εφόσον επιτυγχάνονται οι στόχοι.
Πρόκειται κυρίως για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου αλλά και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.
Σύμφωνα με Τα Νέα, σε αντάλλαγμα, οι θεσμοί φέρονται να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, που θα ισχύσουν μετά το 2018.
Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να επιστρέψει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα, αφού θα μπορέσει να κηρύξει το χρέος βιώσιμο, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση αλλά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν ότι αυτό είναι εφικτό.
Αυτή η φόρμουλα συμβιβασμού έχει βεβαίως βαρύ κόστος για την κυβέρνηση που μέχρι τώρα διαβεβαιώνει ότι δεν θα ψηφίσει προκαταβολικά μέτρα για μετά το 2018 και μιλάει μόνο για παράταση του κόφτη και μόνο για έναν χρόνο, ώς το 2019, προκειμένου να μη δεσμεύσει την επόμενη κυβέρνηση.
*Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση των Νέων
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ποια επιδόματα και παροχές πληρώνουν e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως την Παρασκευή
- Υποστήριξη πληγέντων στα Πετράλωνα: Το κράτος πετάει το μπαλάκι στον Δήμο, ενώ στα δικαστήρια η μάχη θα είναι δύσκολη
- Συνελήφθη οδηγός ταξί που χρέωσε 175 ευρώ τη διαδρομή από το Αεροδρόμιο στο κέντρο της Αθήνας
- Παναγιώτης Νέστορας: «Aδικος θάνατος μιας αθώας γυναίκας» – Που στρέφονται οι έρευνες
- Η Volkswagen εξετάζει την πώληση του ποσοστού της στην Μπάγερν Μονάχου
- The Mandela Catalogue: Μετά τα UFO, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ στρέφεται στον κόσμο του analog horror

