Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σχέδιο καλύτερης διαχείρισης των κλινών ΜΕΘ ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας

Σχέδιο καλύτερης διαχείρισης των κλινών ΜΕΘ ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας

Στην κατάρτιση μιας ολοκληρωμένης πρότασης για την καλύτερη διαχείριση υπαρχόντων των κλινών αλλά και τις ελλείψεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας προχωρά το υπουργείο Υγείας. Το σχέδιο αναμένεται να έχει παραδοθεί στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Στην κατάρτιση μιας ολοκληρωμένης πρότασης για την καλύτερη διαχείριση υπαρχόντων των κλινών αλλά και τις ελλείψεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας προχωρά το υπουργείο Υγείας. Το σχέδιο αναμένεται να έχει παραδοθεί στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με αυτό, προβλέπεται η κατάρτιση κατευθυντήριων οδηγιών και κριτηρίων για την εισαγωγή αλλά και το χρόνο παραμονής των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Επιπλέον, κρίνεται απαραίτητο να δημιουργηθεί άμεσα ένα σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής και συστηματικής επιτήρησης της λίστας αναμονής των ασθενών για νοσηλεία σε ΜΕΘ έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι η προτεραιοποίηση θα γίνεται με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια και με στόχο τη διαφάνεια, την ισοτιμία και την ορθολογικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων κλινών.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, σήμερα τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ είναι 125, ενώ πέρυσι (την αντίστοιχη περίοδο) ανέρχονταν στα 200.

«Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης γιατρών/νοσηλευτών μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένεται να αυξηθεί η ‘χωρητικότητα’ του ΕΣΥ σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΕΝΝ και να περιοριστεί το φαινόμενο της λίστας αναμονής- ειδικά στο Λεκανοπέδιο όπου παρατηρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα- σε περιόδους έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων και της εποχικής γρίπης», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής του Παύλος Πολάκης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αντώνης Μαυρομμάτης και ο πρόεδρος της Επιτροπής ΜΕΘ του ΚΕΣΥ, Σπύρος Ζακυνθινός.

Επίκαιρη ερώτηση της ΝΔ για το θέμα

Να σημειωθεί ότι σήμερα, Παρασκευή, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση για το θέμα των κλειστών κλινών ΜΕΘ, καταλογίζοντας στο υπουργείο Υγείας λανθασμένους χειρισμούς.

Οι βουλευτές επικαλούνται στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) σύμφωνα με τα οποία «αυτή τη στιγμή 130 κλίνες παραμένουν κλειστές λόγω λάθος χειρισμών του Υπουργείου Υγείας, και η λίστα αναμονής φτάνει, αν όχι ακόμα και ξεπερνάει τα 50 άτομα».

Η ΝΔ υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα πηγάζει από την εντολή του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη να ακυρωθούν πέρσι οι διαδικασίες πρόσληψης 400 νοσηλευτών και 100 ιατρών που προορίζονταν για την κάλυψη των ΜΕΘ μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Οι ερωτώντες βουλευτές λοιπόν ζητούν από τον υπουργό Υγείας να απαντήσει πως σκοπεύει να αντιμετωπίση την άμεση εξυπηρέτηση των ασθενών που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μια κλίνη ΜΕΘ και τι θα γίνει με τις προσλήψεις προσωπικού στις ΜΕΘ.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024