Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι γυναίκες του κόσμου κατά του Τραμπ, «σεισμός» διαδηλώσεων

Οι γυναίκες του κόσμου κατά του Τραμπ, «σεισμός» διαδηλώσεων

Σε όλον τον κόσμο, οι γυναίκες διεκδικούν δυναμικά τα δικαιώματά τους διαδηλώνοντας μαζικά μία ημέρα μετά την ορκωμοσία Τραμπ. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες, αναμένεται να συμμετάσχουν σε τουλάχιστον 600 πορείες το Σάββατο ανά τις ΗΠΑ και τον κόσμο με κεντρικό «πυρήνα» την Ουάσινγκτον.

Σε όλον τον κόσμο, οι γυναίκες διεκδικούν δυναμικά τα δικαιώματά τους και να καταγγείλουν τον σεξισμό και τη σεξουαλική βία διαδηλώνοντας μαζικά μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες, αναμένεται να συμμετάσχουν στις πορείες που οργανώνονται το Σάββατο με κεντρικό «πυρήνα» την Ουάσινγκτον.

Η πρόσκληση που απηύθυνε μέσω του Facebook μια γιαγιά από τη Χαβάη βρήκε ανταπόκριση καθώς πυροδότησε ένα παγκόσμιο κίνημα: Σε όλον τον κόσμο οργανώνονται τουλάχιστον 600 πορείες γυναικών ως απάντηση για την εκλογή του Τραμπ.

Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές της κεντρικής πορείας, που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον, εκατοντάδες άνθρωποι αναμένεται να κατακλύσουν τους δρόμους στις μεγάλες πρωτεύουσες, από το Λονδίνο μέχρι το Νέο Δελχί και από το Μακάο μέχρι το Μεξικό και τη Μαδαγασκάρη.

«Η αντίσταση δεν γνωρίζει σύνορα» γράφει μια πινακίδα που έχει τοποθετηθεί μπροστά από την αμερικάνικη πρεσβεία στο Τελ Αβίβ.

Αρχικά οι οργανωτές ήθελαν να επισημάνουν τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που θα είχε η πολιτική του Τραμπ στα δικαιώματα των γυναικών. Όμως όσο γιγαντωνόταν το κίνημα, τόσο επεκτεινόταν για να συμπεριλάβει θέματα όπως η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, η ενδοοικογενειακή βία, η στοχοποίηση των μουσουλμάνων και των ομοφυλοφίλων.

«Δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ των γυναικών που βρίσκονται στις ΗΠΑ και εκείνων εδώ» εξήγησε η Ρέιτσελ Μουικάλι, 24χρονη φοιτήτρια που βοήθησε στην οργάνωση της πορείας στο Ναϊρόμπι. «Οι Αμερικανίδες δεν είναι μόνες του σ’ αυτό. Είμαστε μαζί τους» προσέθεσε.

Οι πορείες θα γίνουν το Σάββατο, μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του Ρεπουμπλικανού μεγιστάνα. Οι οργανωτές ελπίζουν ότι στην Ουάσινγκτον θα συγκεντρώσουν 250.000 ανθρώπους. Το Εθνικό Πάρκο θα μετατραπεί σε μια ροζ θάλασσα, μετά την εκστρατεία που ξεκίνησαν οι γυναίκες για να ράψουν ή να πλέξουν ροζ σκουφάκια (τα λεγόμενα ‘pussyhat’) ως απάντηση στο διαβόητο βίντεο του 2005 όπου ο Τραμπ συζητά το πώς συμπεριφέρεται στις γυναίκες και ακούγεται να λέει στον συνομιλητή του: «Άρπαξέ τις από το αιδοίο. Μπορείς να κάνεις τα πάντα».

Καθώς πολλές διασημότητες έχουν πάρει αποστάσεις από τον Τραμπ, πολλές τραγουδίστριες και ηθοποιοί έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στις πορείες. Μεταξύ αυτών η Σερ, η Σκάρλετ Γιόχανσον και η Τζούλιαν Μουρ.

Στο Λονδίνο, η Έμα Μακνάλι, εκ των οργανωτών της κινητοποίησης, είπε ότι αισθάνεται ανήμπορη απέναντι στην πολιτική του φόβου και του διχασμού που σαρώνει την Ευρώπη, καθώς τα εγκλήματα μίσους και οι διακρίσεις αυξάνονται. «Εγώ και πολλοί άλλοι απαυδήσαμε» είπε η 47χρονη καλλιτέχνιδα μιλώντας στο Thomson Reuters Foundation. Η εκλογή του Τραμπ ήταν το αποκορύφωμα και υπήρξε ο καταλύτης για να πούμε «Φτάνει πια» τόνισε.

Δεκατέσσερις πορείες θα γίνουν στη Βρετανία, 16 στο Μεξικό και 26 στον Καναδά. Στην Ινδία, οι γυναίκες θα διαδηλώσουν μαζικά σε περισσότερες από 20 πόλεις για να διεκδικήσουν το δικαίωμα να αισθάνονται ασφαλείς τη νύχτα, ιδίως μετά τις καταγγελίες για μαζική κακοποίηση γυναικών στην πόλη Μπενγκαλούρου τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς. «Είμαστε αλληλέγγυες με τις αδελφές μας καθώς όλες μας αγωνιζόμαστε ενάντια στα ίδια πράγματα, τον μισογυνισμό και την πατριαρχία», είπε η Μπάνι Ράκελ, μία από τις οργανώτριες της διαδήλωσης στο Νέο Δελχί.

Η Τέρι Ο’Νιλ, η πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού για τις Γυναίκες στην Ουάσινγκτον είπε ότι οι γυναίκες σε όλον τον κόσμο ανησυχούν για την απειλή πολέμου επί προεδρίας του Τραμπ. Εκφράζουν επίσης ανησυχίες για την κλιμάκωση των ένοπλων συγκρούσεων και για την πολιτική που θα ασκήσει η νέα κυβέρνηση αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, την οποία ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει φάρσα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024