Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκικό μπλόκο σε δημοσιογράφο των NYT για λόγους... «εθνικής ασφάλειας»

Τουρκικό μπλόκο σε δημοσιογράφο των NYT για λόγους… «εθνικής ασφάλειας»

Προσβολή για την ελευθερία του Τύπου και απόπειρα να παρεμποδιστεί η πρόσβαση των πολιτών σε ανεξάρτητα ρεπορτάζ από την Τουρκία καταγγέλλουν οι New York Times με αφορμή την απαγόρευση εισόδου στη χώρα του δημοσιογράφου της εφημερίδας Ροντ Νόρτλαντ. Ο δημοσιογράφος κρατήθηκε προσωρινά κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Ατατούρκ πριν τον «επιβιβάσουν» σε πτήση για το Λονδίνο για λόγους «εθνικής ασφάλειας»...

Προσβολή για την ελευθερία του Τύπου και απόπειρα να παρεμποδιστεί η πρόσβαση των πολιτών σε ανεξάρτητα ρεπορτάζ από την Τουρκία καταγγέλλουν οι New York Times με αφορμή την απαγόρευση εισόδου στη χώρα του δημοσιογράφου της εφημερίδας Ροντ Νόρτλαντ. Ο δημοσιογράφος κρατήθηκε προσωρινά κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Ατατούρκ πριν τον «επιβιβάσουν» σε πτήση για το Λονδίνο για λόγους «εθνικής ασφάλειας»…

Προς επιβεβαίωση των φόβων για ολοένα και μεγαλύτερη καταστολή της ελευθερίας του Τύπου, οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν στον Ροντ Νόρτλαντ την απαγόρευση στη χώρα. Τέθηκε για λίγο υπό κράτηση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, όπου και του γνωστοποίησαν ότι το όνομά του περιλαμβάνεται σε κατάλογο του υπουργείου Εσωτερικών με πρόσωπα στα οποία απαγορεύεται η διαμονή στη χώρα.

Οι αρχές επιβίβασαν εν συνεχεία τον δημοσιογράφο σε πτήση για το Λονδίνο.

Σύμφωνα με Τούρκο δικηγόρο των New York Times, οι τουρκικές αρχές έδιωξαν τον Ροντ Νόρντλαντ για λόγους «εθνικής ασφαλείας».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι τουρκικές αρχές είχαν επισημάνει πολλές φορές τη διαφωνία τους αναφορικά με άρθρα που είχε δημοσιεύσει πέρυσι ο Νόρντλαντ, κυρίως σχετικά με το Ντιγιάρμπακιρ, όπου έχει ισχυρή παρουσία το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

«Η δράση της τουρκικής κυβέρνησης αποτελεί προσβολή για την ελευθερία του Τύπου και προσπάθεια να εμποδιστεί ο κόσμος να έχει πρόσβαση σε ανεξάρτητα ρεπορτάζ από την Τουρκία» τόνισε εκφράζοντας τη λύπη του γι’ αυτό ο Ντιν Μπάκετ, διευθυντής των New York Times.

«Ο Ροντ είναι ένας έμπειρος δημοσιογράφος που έχει πραγματοποιήσει ρεπορτάζ σε όλον τον κόσμο. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για τις σημερινές ενέργειες. Οι Times παραμένουν αποφασισμένοι να καλύπτουν την Τουρκία με τρόπο σωστό, ακριβή και πλήρη» προσέθεσε.

Η απαγόρευση εισόδου επιβλήθηκε στον Ροντ Νόρντλαντ μερικές εβδομάδες αφού ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal Ντιόν Νίσενμπαουμ είχε συλληφθεί και κρατηθεί επί τρεις ημέρες χωρίς να του επιτραπεί πρόσβαση σε δικηγόρο.

Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ιστότοπο P24 τουλάχιστον 90 δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί τους τελευταίους μήνες στην Τουρκία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024