Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θρίαμβοι και πυρά για την άφεση στην Μάνινγκ, το βλέμμα στον Άσανζ...

Θρίαμβοι και πυρά για την άφεση στην Μάνινγκ, το βλέμμα στον Άσανζ…

Η απροσδόκητη κίνηση του Μπαράκ Ομπάμα να μειώσει την ποινή της Τσέλσι Μάνινγκ ώστε να αποφυλακιστεί το Μάιο πυροδότησε πανηγυρισμούς στην κοινότητα του Wikileaks και τους υποστηρικτές του αλλά και επικρίσεις από το αντίπαλο στρατόπεδο - ωστόσο, τα βλέμματα στρέφονται τώρα στον Τζούλιαν Άσανζ. Το Wikileaks είχε πει προ μηνών πως αν η Μάνινγκ αφηνόταν ελεύθερη, ο Άσανζ θα συμφωνούσε να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Η απροσδόκητη κίνηση του Μπαράκ Ομπάμα να μειώσει την ποινή της Τσέλσι Μάνινγκ ώστε να αποφυλακιστεί το Μάιο πυροδότησε πανηγυρισμούς στην κοινότητα του Wikileaks και τους υποστηρικτές του αλλά και επικρίσεις από το αντίπαλο στρατόπεδο – ωστόσο, τα βλέμματα στρέφονται τώρα στον Τζούλιαν Άσανζ.

Το Wikileaks είχε πει προ μηνών πως αν η Μάνινγκ αφηνόταν ελεύθερη, ο Άσανζ θα συμφωνούσε να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Η Τσέλσι Μάνινγκ, ο Τζούλιαν Άσανζ και ο Σνόουντεν -στον οποίο η Ρωσία έδωσε επίσης την Τετάρτη διετή παράταση παραμονής- είναι η «τριάδα» των προσώπων που στην παγκόσμια κοινή γνώμη θεωρούνται οι πιο προβεβλημένοι «whistleblowers» για διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων.

Η ανακοίνωση της απόφασης του Ομπάμα τα τελευταία 24ωρα πριν εγκαταλείψει οριστικά το Λευκό Οίκο έτυχε διθυραμβικής υποδοχής: Το Wikileaks ανάρτησε στο twitter το μήνυμα «ΝΙΚΗ» ενώ πλήθος οργανώσεων στις ΗΠΑ που τάσσονται υπέρ της ελευθερίας πληροφοριών επικρότησαν την απόφαση του Ομπάμα.

Αντιθέτως, όσοι ζητούσαν σκληρή στάση απέναντι σε κάθε διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων -με πρώτους τους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο- κατηγόρησαν τον Ομπάμα για «προδοσία» (όπως ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής, Πολ Ράιαν).

Το ερώτημα όλων τώρα είναι τι θα συμβεί με τον Τζούλιαν Άσανζ, ο οποίος παραμένει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Το Wikileaks είχε προσφέρει ξεκάθαρα ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση της Μάνινγκ την συμφωνία του Άσανζ να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Το δίκτυο είχε ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο ότι «εάν ο Ομπάμα αμνηστεύεσει την Μάνινγικ, ο Άσανζ θα συμφωνήσει σε αντάλλαγμα να μπει φυλακή στις ΗΠΑ, παρά την κατάφωρη έλλειψη νομικής βάσης» του αιτήματος έκδοσης.

O Λευκός Οίκος πάντως είχε αναφέρει πως η απόφαση για την Μάνινγκ «δεν επηρεάστηκε καθόλου» από την έμμεση προσφορά του Άσανζ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024