Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το Βερολίνο παραδέχεται λάθη με τον φάκελο του δράστη της επίθεσης

Το Βερολίνο παραδέχεται λάθη με τον φάκελο του δράστη της επίθεσης

Καθώς κάθε πληροφορία γύρω από τον Ανίς Αμρί, δράστη της επίθεσης στο Βερολίνο πριν τα Χριστούγεννα, έδειχνε πως οι γερμανικές υπηρεσίες τον είχαν αφήσει να περάσει από «τρύπες» του συστήματος, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναγνώρισε ότι έγιναν σοβαρά λάθη και προανήγγειλε έρευνα για «το ποιος παρέλειψε να κάνει τι». Την ίδια στιγμή, βουλευτές συνεχίζουν να ζητούν αυστηρότερα μέτρα για όσους θεωρούνται επικίνδυνοι για τέλεση επιθέσεων.

Καθώς κάθε πληροφορία γύρω από τον Ανίς Αμρί, δράστη της επίθεσης στο Βερολίνο πριν τα Χριστούγεννα, έδειχνε πως οι γερμανικές υπηρεσίες τον είχαν αφήσει να περάσει από «τρύπες» του συστήματος, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναγνώρισε ότι έγιναν σοβαρά λάθη και προανήγγειλε έρευνα για «το ποιος παρέλειψε να κάνει τι».

Την ίδια στιγμή, βουλευτές συνεχίζουν να ζητούν αυστηρότερα μέτρα για όσους θεωρούνται επικίνδυνοι για τέλεση επιθέσεων.

Ο Αμρί είχε βρεθεί υπό παρακολούθηση για σχέσεις του με τζιχαντιστικά δίκτυα και είχε κριθεί πρόσωπο προς απέλαση, αλλά τελικά δεν είχε αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα να κινείται για μήνες μεταξύ διαφορετικών κρατιδίων και στο τέλος να χτυπήσει πριν τις γιορτές χριστουγεννιάτικη αγορά σε κεντρικό σημείο του Βερολίνου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας (των Σοσιαλδημοκρατών) παραδέχθηκε ανοικτά, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης σε εκπομπή του ZDF, πως έγιναν λάθη. «Δεν γίνεται μετά από όσα έγιναν και μετά από όσα έχουμε εν τω μεταξύ μάθει να μπορούμε να γείρουμε πίσω στην καρέκλα και να πούμε ότι δεν έγιναν λάθη» είπε.

Οι υπηρεσίες πρόκειται να προχωρήσουν σε έρευνα ώστε να γίνουν σαφή τα «τυφλά σημεία», με στόχο να βελτιωθεί το σύστημα.

«Θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες αναφορά των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, στην οποία θα παρουσιαστεί εξονυχιστικά ποιος έκανε τι και ποιος αποφάσισε τι» είπε ο Μάας.

Παράλληλα, οι φωνές στο Βερολίνο για σκληρότερα μέτρα σε βάρος υπόπτων για τέλεση τρομοκρατικής επίθεσης δεν κοπάζουν παρά την προαναγγελία αυστηροποίησης του σχετικού πλαισίου.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Εσωτερικών είχαν καταλήξει σε συμφωνία να παραταθεί σε 18 μήνες ο χρόνος για τον οποίο θα μπορούν να τίθενται υπό κράτηση όσοι κρίνονται προς απέλαση.

Ακόμη και αυτό δεν ικανοποίησε έναν από τους αναπληρωτές επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών, τον Τόμας Στρομπλ: Ο ένας από τους πέντε «υπαρχηγούς» του CDU υποστήριξε ότι πρέπει να μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον ο χρόνος κράτησης όσων κρίνονται προς απέλαση, από την στιγμή που το αίτημά τους για άσυλο απορρίπτεται μέχρι όντως να ολοκληρωθεί η διαδικασία επαναπροώθησής τους στις χώρες καταγωγής τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024