Στην Δημοκρατική Συμπαράταξη προσχώρησε ο μειονοτικός βουλευτής Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ.

Λίγη ώρα μετά την δήλωσή του ότι ανεξαρτητοποιείται από το Ποτάμι, συναντήθηκε με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά στο γραφείο της στη Βουλή.

Παρόν στη συνάντηση ήταν και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος τον υποδέχθηκε λέγοντας: «Καλωσόρισε στο σπίτι σου. Εργαζόμαστε σκληρά για την ενότητα όλου του χώρου».

Η κ. Γεννηματά, όπως δήλωσε λακωνικά, αποδέχθηκε την επιθυμία του κ. Ιλχάν να ενταχθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία πλέον αριθμεί 18 βουλευτές και είναι ισοδύναμη τρίτη δύναμη με την Χρυσή Αυγή.

Το «προξενιό» ξεκίνησε πριν από ένα μήνα, όταν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, κατά την περιοδεία του στη Κομοτηνή, συζήτησε με τον Ιλχάν Αχμέτ το ενδεχόμενο προσχώρησής του στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Δεύτερη συνάντηση έγινε μετά τις γιορτές και κλείστηκε το σημερινό ραντεβού με την κ. Γεννηματά.

Στήριξη από «λοχαγούς»

Πέντε πρώην κυβερνητικά στελέχη, από την ομάδα των λεγόμενων λοχαγών, οι Γιώργος Θωμάς, Βαγγέλης Μαλέσιος, Φραγκλίνος Παπαδέλης, Μηνάς Σταυρακάκης και Δημήτρης Σωτηρλής, δηλώνουν ότι στηρίζουν «την ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και την προσπάθειά της να οικοδομήσει μια νέα, μεγάλη και ισχυρή Κεντροαριστερά, ικανή να οδηγήσει στην ανάκτηση της ηγεμονίας των πολιτικών ιδεών, στη συλλογική μας αυτογνωσία, αλλά και στην αποκατάσταση του δημόσιου ήθους και την ηθική της ατομικής και συλλογικής ευθύνης».

Οι πέντε τονίζουν ότι «έχουμε καθήκον απέναντι στην διαδρομή μας, αλλά και στην μεγάλη δημοκρατική παράταξη, την οποία υπηρετήσαμε από το 1974, να είμαστε παρόντες στο εγχείρημα επανεκκίνησης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Να συμβάλλουμε με τις μικρές μας δυνάμεις στην προσπάθεια για την δημιουργία ενός μεγάλου πολιτικού και κοινωνικού ρεύματος πλειοψηφίας των δυνάμεων, που ανήκουν στον χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού προοδευτικού κέντρου, της ανανεωτικής Αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας και του δημοκρατικού σοσιαλισμού».

Για τους πέντε πρώην υπουργούς και υφυπουργούς των κυβερνήσεων Σημίτη «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ένα συνονθύλευμα εθνικολαϊκιστών με καθεστωτικές αντιλήψεις, αποδείχτηκε όχι μόνο ανήμπορη, αλλά και επικίνδυνη για τη χώρα και όσο πιο γρήγορα φύγει τόσο το καλύτερο. Όμως, από την άλλη μεριά, δεν μπορούμε να αδιαφορούμε για τον διαφαινόμενο κίνδυνο παλινόρθωσης της Δεξιάς και των δυνάμεων της ΝΔ, που με τις ανεύθυνες πολιτικές τους επιλογές, έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη που η χώρα μας οδηγήθηκε στη χρεοκοπία και την αναγκαιότητα των μνημονίων».

«Η αντιμετώπιση των τραγικών οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων απαιτεί και επιβάλει άμεσα τη συμπόρευση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, για την δημιουργία ενός ισχυρού αυτόνομου προοδευτικού πόλου, ο οποίος αποκαθαρμένος από αριστερά στερεότυπα του παρελθόντος, λαϊκισμούς και σύνδρομα κυβερνητισμού, θα συμβάλλει στην ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, θα δώσει ρεαλιστικό όραμα και ελπίδα στη νεολαία μας και θα ενεργοποιήσει τις παραγωγικές δυνάμεις αυτού του τόπου.

» Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, ως ενεργοί πολίτες, πρώτα και πάνω απ’ όλα, θεωρήσαμε ότι: Θέλουμε να δηλώσουμε ότι η συνδρομή μας στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης γίνεται χωρίς αντισταθμίσματα, αλλά με την ιδιότητα του απλού πολίτη».

Καταγγελίες από το Ποτάμι

Με ευθείες βολές κατά της Φώφης Γεννηματά, κάνοντας λόγο ακόμη και για αποστασίες και κλοπή εδρών, σχολίασε το Ποτάμι την αποχώρηση του Ιλχάν Αχμέτ και την ένταξή του στην Δημοκρατική Συμπαράταξη.

«Η κυρία Γεννηματά άνοιξε πρώτη -πριν και από τις Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες- τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Είναι αστείο και συνάμα θλιβερό. Ένας βουλευτής το πρωί είναι Ποτάμι και το μεσημέρι γίνεται ΠΑΣΟΚ. Χωρίς καμία πολιτική διαφωνία με το κόμμα του και ενώ πάντα επικροτούσε τις θέσεις και τις παρεμβάσεις του Ποταμιού για τη χώρα αλλά και για τη μειονότητα που εκπροσωπούσε. Οι ευθύνες αυτών που σχεδιάζουν στο παρασκήνιο νέες αποστασίες είναι τεράστιες. Δηλητηριάζουν ξανά την δημόσια ζωή. Τα κόμματα δεν μεγαλώνουν κλέβοντας τις έδρες άλλων κομμάτων. Οι πολίτες βλέπουν και θα είναι αυστηροί με όλους αυτούς που θυσιάζουν τα πάντα στο κυνήγι της καρέκλας και -φευ- της εξουσίας», αναφέρει ανακοίνωση του Ποταμιού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ