
Οι δηλώσεις Σόιμπλε αφορούν το τρίτο πακέτο
Διευκρινίσεις του γερμανικού υπ. Οικονομικών για τη συνέντευξη του Β. Σόιμπλε στη Süddeutsche Zeitung, στην οποία αφήνει ουσιαστικά για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης του ελληνικού προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ. Οι δηλώσεις του γερμανού υπ. Οικονομικών αφορούν το τρέχον, τρίτο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας σε περίπτωση που δεν θα συμμετέχει μελλοντικά σε αυτό το ΔΝΤ, διευκρίνισε στο κυβερνητικό μπρίφινγκ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Γιουργκ Βάισγκερμπερ.
Διευκρινίσεις του γερμανικού υπ. Οικονομικών για τη συνέντευξη του Β. Σόιμπλε στη Süddeutsche Zeitung, στην οποία αφήνει ουσιαστικά για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης του ελληνικού προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ.
Διευκρινίσεις σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας δόθηκαν στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της γερμανικής κυβέρνησης μετά από σχετικό ερώτημα της Deutsche Welle. Αφορμή στάθηκε η συνέντευξη που παραχώρησε ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, στην οποία αφήνει ουσιαστικά για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης του ελληνικού προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ.
Οι δηλώσεις του γερμανού υπ. Οικονομικών στη Süddeutsche Zeitung αφορούν το τρέχον, τρίτο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας σε περίπτωση που δεν θα συμμετέχει μελλοντικά σε αυτό το ΔΝΤ, διευκρίνισε στο κυβερνητικό μπρίφινγκ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Γιουργκ Βάισγκερμπερ.
Το αν θα εξακολουθήσει να συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα ή όχι, αυτό θα το αποφασίσει το ίδιο το ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος.
Σε περίπτωση μη συμμετοχής του ΔΝΤ απαιτείται συγκατάθεση της Mπούντεσταγκ
Το Βερολίνο από την πλευρά του «ούτε προσμένει αλλά και ούτε θέλει» τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ, τόνισε ο κ. Βάισγκερμπερ. Σε περίπτωση όμως που αυτό αποφασίσει να μη συμμετέχει σε ένα τρίτο πρόγραμμα, τότε τίθεται το ερώτημα πώς θα αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση η ΕΕ.
Σε κάθε περίπτωση όμως η μη συμμετοχή του ΔΝΤ θα συνιστούσε «σημαντική αλλαγή» του προγράμματος. Και τότε θα έπρεπε ξανά να ερωτηθεί η γερμανική βουλή προκειμένου να δώσει τη συγκατάθεσή της, ανέφερε ο κ. Βάισγκερμπερ. Όπως πρόσθεσε «πρόκειται όμως για ένα υποθετικό ερώτημα» που δεν είναι του παρόντος.
Στην ερώτηση της Deutsche Welle αναφορικά με το τι εννοεί ο Β. Σόιμπλε στην επίμαχη συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung όταν λέει ότι σε περίπτωση που αναλάβει τον ρόλο του ΔΝΤ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ΕΜΣ) τότε θα πρέπει να «εφαρμόζονται αισθητά καλύτερα οι δεσμεύσεις», ο κ. Βάισγκεργκερ δεν θέλησε να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Deutsche Welle
- Προειδοποίηση της ΔΟΕ: Νομικοί κίνδυνοι για ΛΟΑΤΚΙ+ αθλητές στη Σενεγάλη
- «Θα είμαι σε όλα τα δελτία ειδήσεων» – Όσα είπε ο 89χρονος πιστολέρο στον αστυνομικό που τον συνέλαβε
- Οι Γραμματείς του ΠΑΣΟΚ – Η «επιστροφή» της παλιάς φρουράς, οι εντός και οι εκτός
- Τροχαίο Μεσαρά: Έχασε τη μάχη για τη ζωή η 12χρονη
- Δημοσκόπηση: Οι κόκκινες κάρτες των πολιτών στην κυβέρνηση – Σε ελεύθερη πτώση η ΝΔ
- Πολιτική θύελλα με Τζον Τέρι στην Αγγλία


