Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Οχυρώνεται» η Γερμανία για ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις εν όψει εκλογών

«Οχυρώνεται» η Γερμανία για ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις εν όψει εκλογών

Αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης τονίζουν ότι εξετάζουν προσεκτικά τη δίχως προηγούμενο διασπορά ψευδών ειδήσεων εν μέσω εκθέσεων των υπηρεσιών πληροφοριών σχετικά με ρωσικές απόπειρες επηρεασμού των ομοσπονδιακών βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης τονίζουν ότι εξετάζουν προσεκτικά τη δίχως προηγούμενο διασπορά ψευδών ειδήσεων εν μέσω εκθέσεων των υπηρεσιών πληροφοριών σχετικά με ρωσικές απόπειρες επηρεασμού των ομοσπονδιακών βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία αντικατασκοπείας BfV εξάλλου επιβεβαίωσε ότι η κυβερνοεπίθεση εναντίον του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) διαπράχθηκε με τα ίδια εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν σε χάκινγκ στο γερμανικό Κοινοβούλιο που αποδόθηκε στη ρωσική οργάνωση κυβερνοπειρατών APT28.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας διαψεύδει ότι εμπλέκεται σε οποιαδήποτε ενέργεια κυβερνοπολέμου εναντίον δυτικών κυβερνήσεων ή θεσμών.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να ερευνήσει τη διασπορά ψευδών ειδήσεων στο Διαδίκτυο και προσέθεσε ότι η καλύτερη δυνατή αντίδραση σε προσπάθειες αυτού του είδους είναι η αύξηση της διαφάνειας.

«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα φαινόμενο διαστάσεων που δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν», είπε ο Ζάιμπερτ κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων τη Δευτέρα.

Τον περασμένο μήνα, η BfV είχε σημειώσει πως χρησιμοποιούνται μια ευρεία γκάμα εργαλείων προπαγάνδας καθώς και «τεράστιοι οικονομικοί πόροι» για εκστρατείες παραπληροφόρησης με στόχο την αποσταθεροποίηση της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο ΟΑΣΕ, στα 57 κράτη-μέλη του οποίου συγκαταλέγονται τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ, η Ρωσία και οι ΗΠΑ, ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι έγινε στόχος κυβερνοεπίθεσης, αλλά απέφυγε να σχολιάσει δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, κατά το οποίο την επίθεση διέπραξε η APT28.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες για τις κυβερνοεπιθέσεις ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας Μάρτιν Σέφερ σημείωσε ότι «αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα που σχετίζονται με τις κυβερνοεπιθέσεις εναντίον του ΟΑΣΕ πολύ σοβαρά, και αντιμετωπίζουμε επίσης και άλλες τέτοιες υποθέσεις πολύ σοβαρά».

«Είναι προφανές πως πρέπει να γίνουν τα πάντα για να προληφθούν και να εμποδιστούν τέτοια συμβάντα όσο περισσότερο είναι δυνατόν στη δική μας σφαίρα, στον δικό μας τομέα» προσέθεσε ο Σέφερ.

Ο Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, ο επικεφαλής της BfV, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο (dpa) το Σαββατοκύριακο ότι η ανάλυση της υπηρεσίας έδειξε πως η επίθεση στον ΟΑΣΕ διαπράχθηκε με την αξιοποίηση της ίδιας «δομής» που είχε χρησιμοποιηθεί στην επίθεση της Μπούντεσταγκ, για την οποία οι γερμανικές αρχές επέρριψαν την ευθύνη στην APT28. Εκπρόσωπος της υπηρεσίας επιβεβαίωσε τις δηλώσεις αυτές στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Το Κρεμλίνο κατήγγειλε τη Δευτέρα έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ σύμφωνα με την οποία η Ρωσία προσπάθησε να επηρεάσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ. Η Μόσχα υποστήριξε πως δεν παρουσιάστηκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο για την εμπλοκή ρώσων αξιωματούχων στην υπόθεση.

Αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης σημείωσαν πως το Βερολίνο έχει εξετάσει τη δημιουργία μιας χωριστής διεύθυνσης στη γραμματεία ενημέρωσης, η οποία έχει προσωπικό που ανέρχεται σε 500 πρόσωπα, η οποία θα αξιολογεί και θα απαντά συγκεκριμένα στις ψευδείς ειδήσεις.

Αλλά αυτή η προσπάθεια βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο και μπορεί να μη φέρει απτά αποτελέσματα, πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση μοιάζει να αποπειράται να θέσει υπό τον έλεγχό της το περιεχόμενο των ειδήσεων σε μια εκλογική χρονιά, σύμφωνα με πηγές ενήμερες για τη συζήτηση επί του ζητήματος.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και το συντηρητικό στρατόπεδο του οποίου ηγείται ελπίζουν ότι θα κερδίσουν τις εκλογές και ότι η ιδία θα αναλάβει τέταρτη θητεία στο αξίωμα τον Σεπτέμβριο. Η Μέρκελ επέκρινε έντονα τις ενέργειες της Ρωσίας στην κρίση της Ουκρανίας και έχει πιέσει έντονα για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Οι δύο παίκτες της Premier League που κατηγορούνται για βιασμό αποβλήθηκαν από την ομάδα τους

Οι δύο ποδοσφαιριστές που συνελήφθησαν για βιασμό, αποβλήθηκαν από την ομάδα που αγωνίζονται.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024