Την πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά την «απουσία» της λόγω ασθένειας κατά την περίοδο των γιορτών έκανε η βασίλισσα Ελισάβετ Β’, την οποία ταλαιπωρούσε βαρύ κρυολόγημα.

Η 90χρονη βασίλισσα παρακολούθησε την Κυριακή θεία λειτουργία στην ανατολική Αγγλία, στην εκκλησία της Μαρίας Μαγδαληνής στο Σάντριγχαμ του Νόρφολκ.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κατάσταση της υγείας της είχε προκαλέσει ανησυχίες όταν τα Χριστούγεννα δεν πήγε, όπως συνηθίζει, στην λειτουργία.

Στη συνέχεια, η Ελισάβετ δεν κατάφερε να πάει ούτε στη λειτουργία της Πρωτοχρονιάς.

Η βασίλισσα των ρεκόρ

Στα σχεδόν 65 χρόνια της βασιλείας της, η Ελισάβετ Β’ έχει δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε 13 Βρετανούς πρωθυπουργούς με πρώτο τον Ουίνστον Τσώρτσιλ (1952-55).

Έχει επίσης δει να σχηματίζονται κυβερνήσεις στο όνομά της από 12 πρωθυπουργούς στον Καναδά, 14 στην Αυστραλία και 15 στη Νέα Ζηλανδία.

Έχει επίσης συναντηθεί με 12 προέδρους των ΗΠΑ: από τον Χάρι Τρούμαν (ως πριγκίπισσα) μέχρι τον Μπαράκ Ομπάμα.

Εξακολουθεί να είναι αρχηγός 12 κρατών, μεταξύ αυτών ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

Είναι επίσης η πρώτη Βρετανή μονάρχης που επισκέφθηκε την Ιρλανδία από τότε που κέρδισε –με πολύ αίμα- την ανεξαρτησία της.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο που αποκαλύπτουν οι αριθμοί: είναι η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου (πέρασε και τη βασίλισσα Βικτωρία), ενώ είναι και η μακροβιότερη εν ζωή μονάρχης στον κόσμο, μετά τον θάνατο του βασιλιά της Ταϊλάνδης, το 2016.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ