Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με την άνοια συνδέεται η ζωή κοντά σε δρόμους με έντονη κυκλοφορία

Με την άνοια συνδέεται η ζωή κοντά σε δρόμους με έντονη κυκλοφορία

Τα άτομα που ζουν κοντά σε δρόμους με έντονη κυκλοφοριακή κίνηση αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με άτομα που ζουν σε πιο απόμακρες περιοχές, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.

Τα άτομα που ζουν κοντά σε δρόμους με έντονη κυκλοφοριακή κίνηση αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με άτομα που ζουν σε πιο απόμακρες περιοχές, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.

Επιστημονική ομάδα του Κέντρου για τη Δημόσια Υγείας του Οντάριο, με επικεφαλής τον Δρ Χονγκ Τσεν, μελέτησε στοιχεία για 6,6 εκατομμύρια άτομα, 20-85 ετών, για περισσότερο από μια δεκαετία, τα οποία ζούσαν στον Καναδά από το 2001 έως το 2012.

Βάσει των ταχυδρομικών κωδικών, οι ερευνητές καθόρισαν πόσο κοντά ζούσαν τα άτομα αυτά σε δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας. Επίσης, διαπίστωσαν ότι το διάστημα 2001-2012 πάνω από 243.000 άτομα εμφάνισαν άνοια, 31.500 εμφάνισαν νόσο του Πάρκινσον, και 9.250 εμφάνισαν σκλήρυνση κατά πλάκας.

Από την αξιολόγηση των στοιχείων δεν προέκυψε συσχετισμός μεταξύ της διαβίωσης κοντά σε κεντρικό οδικό άξονα και της νόσου Πάρκινσον ή της σκλήρυνσης κατά πλάκας, αλλά η άνοια ήταν συχνότερη σε άτομα που ζούσαν κοντά σε δρόμους με μεγάλη κυκλοφορία, ενώ ο κίνδυνος μειωνόταν σταδιακά σε περιοχές με λιγότερη δόμηση.

Συγκεκριμένα, όσοι ζούσαν σε απόσταση 50 μέτρων ή λιγότερο από δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας είχαν 7% επιπλέονη πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια, από άτομα που κατοικούσαν πιο μακριά. Ο κίνδυνος ήταν 4% μεγαλύτερος σε όσους κατοικούσαν σε απόσταση μεταξύ 5 και 100 μέτρων από τους συγκεκριμένους δρόμους, 2% μεγαλύτερος στα 101-200 μέτρα, ενώ δεν υπήρχε αύξηση κινδύνου για όσους ζούσαν 200 ή παραπάνω μέτρα από τους κεντρικούς δρόμους. Όσοι ζούσαν σε μεγάλη πόλη, 50 μέτρα ή λιγότερο από κεντρική αρτηρία και στο ίδιο σπίτι για όλο το διάστημα που κάλυπτε η έρευνα, είχαν το υψηλότερο ποσοστό κινδύνου (12%).

Οι επιστήμονες συνεκτίμησαν επίσης παράγοντες όπως το εισόδημα, το μορφωτικό επίπεδο και άλλες παραμέτρους υγείας, αλλά δεν στάθηκε δυνατό να αποκλείσουν την πιθανότητα να υπάρχουν άλλες παράμετροι που επηρεάζουν το αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση εικάζουν ότι, ο αυξημένος κίνδυνος άνοιας μπορεί να είναι παρενέργεια πνευμονολογικών και καρδιακών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τη ρύπανση των οχημάτων ή από άλλες ανθυγιεινές συνήθειες που σχετίζονται με τη ζωή σε πυκνοδομημένο αστικό περιβάλλον.

«Ο ολοένα αυξανόμενος πληθυσμός και η όλο και μεγαλύτερη αστική ανάπτυξη έχουν φέρει πολλά άτομα κοντά σε μεγάλες οδικές αρτηρίες και με την εκτεταμένη έκθεση στην κυκλοφορία και τα αυξημένα ποσοστά άνοιας, ακόμα και μια ήπια επίπτωση από την έκθεση κοντά σε δρόμο με μεγάλη κυκλοφορία μπορεί να αποτελεί μεγάλο πρόβλημα στη δημόσια υγεία», σχολιάζει ο Δρ Τσεν.

Ο Ρέι Κόουπς, επικεφαλής του Τμήματος για θέματα περιβαλλοντικής και εργασιακής υγείας στο Κέντρο Δημόσιας Υγείας του Οντάριο και συνεργάτης της επιστημονικής ομάδας, συμπληρώνει ότι όσοι ζουν σε πόλεις θα πρέπει να περπατούν σε μικρότερους δρόμους, να τρέχουν σε πάρκα ή άλση και να ποδηλατούν σε μονοπάτια δίπλα σε πιο ήσυχους δρόμους, αν είναι δυνατόν.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο αριθμός των πασχόντων από το 2015 ήταν 47,5 εκατομμύρια και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, δεδομένου ότι αυξάνει διαρκώς το προσδόκιμο ζωής.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024