Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γερμανία: Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι υπερδιπλασιάσθηκε τον Δεκέμβριο

Γερμανία: Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι υπερδιπλασιάσθηκε τον Δεκέμβριο

Ο πληθωρισμός της Γερμανίας πιθανόν υπερδιπλασιάσθηκε τον Δεκέμβριο, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον ετών, δίνοντας ένα καλοδεχούμενο στήριγμα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως υποδηλώνουν στοιχεία που ανακοινώθηκαν από πέντε ομοσπονδιακά κρατίδια.

Ο πληθωρισμός της Γερμανίας πιθανόν υπερδιπλασιάσθηκε τον Δεκέμβριο, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον ετών, δίνοντας ένα καλοδεχούμενο στήριγμα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως υποδηλώνουν στοιχεία που ανακοινώθηκαν από πέντε ομοσπονδιακά κρατίδια.

Τα στοιχεία αυτά έδειξαν ότι οι τιμές αυξήθηκαν τουλάχιστον 1,7% σε ετήσια βάση στο τέλος του 2016, κοντά στον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τον πληθωρισμό, που είναι λίγο κάτω από το 2%. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στο σύνολο της Γερμανίας αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα.

Η ΕΚΤ διοχετεύει χρήμα στην οικονομία της Ευρωζώνης στην προσπάθειά της να αυξήσει τον πληθωρισμό από ένα αρνητικό σχεδόν επίπεδο και επομένως τα ισχυρά σημερινά στοιχεία είναι πιθανόν να ενισχύσουν τις φωνές για έναρξη αντιστροφής της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας από τις δημοσιονομικά συντηρητικές δυνάμεις.

Ο οικονομολόγος της τράπεζας DZ Μίχαελ Χολστάιν δήλωσε ότι τα στοιχεία από τα γερμανικά κρατίδια υποδηλώνουν πως ο εναρμονισμένος γερμανικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 1,5% σε ετήσια βάση.

Θα πρόκειται για τον υψηλότερο ετήσιο πληθωρισμό από τον Νοέμβριο του 2014 και επίσης υψηλότερο από τη μέση πρόβλεψη σε έρευνα του Reuters (1,3% έναντι 0,7% τον Νοέμβριο).

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 0,6% τον Νοέμβριο, ενώ για τον Δεκέμβριο αναμένεται περαιτέρω αύξησή του στο 1%. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη θα ανακοινωθούν αύριο, Τετάρτη.

Η αύξηση των τιμών μπορεί να αποτελεί καλό νέο για την ΕΚΤ από μία συνολική προοπτική της Ευρωζώνης, αλλά δεν προμηνύεται απαραίτητα καλό για τη γερμανική οικονομία, η ανάπτυξη της οποίας στηρίζεται στην ιδιωτική κατανάλωση, την άνοδο του κατασκευαστικού τομέα και τις κρατικές δαπάνες.

Η ιδιωτική κατανάλωση και οι κατασκευές έχουν ενισχυθεί από τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ και την υψηλή απασχόληση – ρεκόρ, ενώ οι αυξανόμενες πιέσεις στις τιμές θα έκαναν τους παραδοσιακά φειδωλούς Γερμανούς πιο απρόθυμους να ξοδεύουν χρήματα.

Αισιοδοξία στην αγορά ομολόγων

Οι αποδόσεις κρατικών ομολόγων της Ευρώπης αυξάνονταν την Τρίτη, καθώς τα πρώτα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν υποδηλώνουν αύξηση του πληθωρισμού, μεταδίδουν οι Financial Times.

Οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών τίτλων (bunds) αυξάνονταν το πρωί κατά 5,2 μονάδες βάσης στο 0,233%. Οι αποδόσεις των 10ετών βρετανικών ομολόγων σημείωναν άνοδο 8 μονάδων βάσης στο 1,311%, των 10ετών γαλλικών κατά 6 μονάδες βάσης στο 0,724% και των 10ετών ισπανικών κατά 5,5 μονάδες βάσης στο 1,377%.

Ο πληθωρισμός μειώνει τη σχετική αξία των τοκομεριδίων των ομολόγων και συνεπώς τείνει να ωθεί ανοδικά τις αποδόσεις τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024