Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενδεχομένως να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νεφρικής βλάβης, σύμφωνα με ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Clinical Journal of the American Society of Nephrology.

Επιστημονική ομάδα του Τμήματος Φαρμακοεπιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Κιότο, με επικεφαλής τον Δρ Κοτζι Καβακαμι, μελέτησαν τα σχεδόν 44.600 παιδιά έως την ηλικία των τριών ετών εστιάζοντας στην περίσσεια πρωτεΐνης στα ούρα.

Σχεδόν το 5% των μητέρων κάπνιζαν μόνο πριν την κύηση και σχεδόν το 17% αυτών συνέχισαν και κατά τη διάρκεια της.

Τα παιδιά των εκείνων που συνέχισαν το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη είχαν 1,24 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν ενδείξεις νεφρικής βλάβης, συγκριτικά με εκείνα των οποίων οι μαμάδες δεν ήταν καπνίστριες.

«Το μητρικό κάπνισμα κατά την κύηση είναι γνωστό ότι σχετίζεται με τον πρόωρο τοκετό, το χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης και την ανεπάρκεια οξυγόνου στα νεογνά. Η μελέτη μας έρχεται να προσθέσει και τις νεφρικές βλάβες. Η πρόληψη της παιδικής πρωτεϊνουρίας είναι σημαντική καθώς μπορεί να οδηγήσει σταδιακά σε χρόνια νεφρική νόσο κατά την ενήλικη ζωή και μακροπρόθεσμα σε τελικού σταδίου νεφροπάθεια» σημειώνει ο Δρ Καβακαμι.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr