Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κέρι κατακεραυνώνει Ισραήλ: Σκοτώνετε την προοπτική ειρήνης

Κέρι κατακεραυνώνει Ισραήλ: Σκοτώνετε την προοπτική ειρήνης

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ κλείνει το μάτι στο Ισραήλ καλώντας το απροκάλυπτα να... «μείνει δυνατό» έως ότου αναλάβει εκείνος τα ηνία, η κυβέρνηση Ομπάμα προειδοποιεί διά στόματος του Τζον Κέρι ότι η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την προοπτική ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή στη βάση της λύσης των δύο κρατών. Φανερή η οργή και απογοήτευση του Τζον Κέρι μιλώντας για το Ισραήλ, το οποίο αντέδρασε εξίσου οργισμένα κάνοντας λόγο για μεροληψία σε βάρος του.

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ κλείνει το μάτι στο Ισραήλ καλώντας το απροκάλυπτα να… «μείνει δυνατό» έως ότου αναλάβει εκείνος τα ηνία, η κυβέρνηση Ομπάμα προειδοποιεί διά στόματος του Τζον Κέρι ότι η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την προοπτική ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή στη βάση της λύσης των δύο κρατών.

Φανερή η οργή και απογοήτευση του Τζον Κέρι μιλώντας για το Ισραήλ, το οποίο αντέδρασε εξίσου οργισμένα κάνοντας λόγο για μεροληψία σε βάρος του.

«Παρά τις καλύτερές μας προσπάθειες επί σειρά ετών, η λύση των δύο κρατών διατρέχει τώρα σοβαρό κίνδυνο» τόνισε ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στην 70λεπτη ομιλία του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ μόλις λίγες εβδομάδες πριν περάσει ο Λευκός Οίκος στα χέρια του Ντ.Τραμπ.

«Δεν μπορούμε για λόγους συνείδησης να μην κάνουμε τίποτε και να μην πούμε τίποτα όταν βλέπουμε την ελπίδα για την ειρήνη να απομακρύνεται» υπογράμμισε ο Κέρι αναφερόμενος στις παραμέτρους που θεωρεί απαραίτητες για τη διευθέτηση της ισραηλοπαλαιστινιακής σύγκρουσης -και τονίζοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν μπορεί να σιωπά ενώ βλέπει την πιθανότητα ειρήνευσης να χάνεται.

Υπεραμύνθηκε της απόφασης να επιτραπεί η έγκριση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτεί τον τερματισμό της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας, λέγοντας πως ο στόχος ήταν να συνεχίσει να υπάρχει η πιθανότητα επίτευξης της λύσης δύο κρατών.

Η υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας της απόφασης που καταδικάζει την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα και αξιώνει να σταματήσει, στην οποία η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν πρόβαλε βέτο, γεγονός που προκάλεσε την οργή της ισραηλινής κυβέρνησης, είχε «στόχο να προστατευθεί η (πιθανότητα) μιας λύσης δύο κρατών», εξήγησε ο Κέρι.

Κατά τον ίδιο το Ισραήλ δεν θα εξασφαλίσει «ποτέ αληθινή ειρήνη» με τον αραβικό κόσμο εάν δεν καταλήξει σε μία συμφωνία η οποία θα βασίζεται στο ότι οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι θα ζουν στα δικά τους δύο κράτη.

Ο Τζον Κέρι κατηγόρησε Ισραήλ πως έχει αποδυθεί σε ένα «εξαντλητικό σχέδιο» να ιδιοποιηθεί εδάφη στη Δυτική Όχθη. Και υπογράμμισε πως η πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης υπέρ των εποίκων οδεύει στο «να σφραγίσει το μέλλον του Ισραήλ».

Οργισμένη ήταν η ισραηλινή αντίδραση με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου -ο οποίος βρίσκεται επί σειρά ετών σε προσωπική σύγκρουση με τον Μπαράκ Ομπάμα- να χαρακτηρίζει μεροληπτική ενάντια στο Ισραήλ την ομιλία του Τζον Κέρι.

«Όπως και το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κέρι προώθησε στα Ηνωμένα Έθνη, έτσι και η ομιλία του σήμερα το βράδυ στράφηκε ενάντια στο Ισραήλ», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Νετανιάχου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε πως ο Κέρι στην ομιλία του «αναφέρθηκε με εμμονή στην εποικιστική δραστηριότητα», στην οποία η απερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιτίθεται έντονα.

Και κατηγόρησε τον Κέρι ότι στην ομιλία του δεν προσέγγισε «την ρίζα της σύγκρουσης -την άρνηση των Παλαιστινίων [να δεχθούν] την ίδρυση ενός εβραϊκού κράτους με οποιαδήποτε σύνορα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024