
Δ.Χριστόφιας: Υπήρχε ανθρώπινο χέρι στην έκρηξη στο Μαρί
Τη θέση ότι η φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί της Κύπρου, τον Ιούλιο του 2011, δεν ήταν τυχαία, εκφράζει ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει ο Φιλελεύθερος, υποστηρίζοντας ότι ειδικός του ανέλυσε «τεκμηριωμένα την άποψη ότι δεν μπορεί στις 4 το πρωί να γίνει τυχαία έκρηξη και να ανάψει φωτιά».
«Τριακόσιοι βαθμοί χρειάζονται για να καεί η πυρίτιδα. Το πρωί η ώρα 4 με την παραθαλάσσια ομίχλη και υγρασία, δεν μπορεί. Αυτό είπαν και ειδικοί για τα όπλα στην Αθήνα» υποστήριξε ο κ. Χριστόφιας.
«Ένας άνθρωπος ειδικός για αυτά τα ζητήματα είπε ότι το περιστατικό δεν ήταν τυχαίο. Θεωρεί ότι υπάρχει ανθρώπινο χέρι. Η πρώτη μου επαφή μαζί του ήταν μετά την τοποθέτησή του στο τηλεοπτικό πρόγραμμα της κ. Λουπέσκου μετά το Μαρί. Γνωριστήκαμε και μου ανέλυσε τεκμηριωμένα την άποψη ότι δεν μπορεί στις 4 το πρωί να γίνει τυχαία έκρηξη και να ανάψει φωτιά» ανέφερε.
Στις 11 Ιουλίου 2011 σημειώθηκε έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στο Μαρί, η οποία βρίσκεται στο Ζύγι, 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Λεμεσού και πολύ κοντά στο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Βασιλικού. Από την έκρηξη έχασαν την ζωή τους 13 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 62, ένας εκ των οποίων πολύ σοβαρά.
Η έκρηξη προκλήθηκε όταν η πυρκαγιά, που προκλήθηκε νωρίτερα, έφθασε στις 5.40 το πρωί στα 98 εμπορευματοκιβώτια με όπλα και πυρίτιδα, που ήταν αποθηκευμένα στη βάση. Το φορτίο είχε κατασχεθεί το 2009 από ρωσικό πλοίο, το οποίο τα είχε παραλάβει τα όπλα στο Ιράν και κατευθυνόταν στη Συρία.
Μετά την έκρηξη πολλοί κάτοικοι της Κύπρου έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εξαιτίας της πλήρους καταστροφής του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού του Βασιλικού.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Φαραντούρης: Ανακοίνωσε τη συμπόρευσή του με το ΠΑΣΟΚ
- Προειδοποίηση της ΔΟΕ: Νομικοί κίνδυνοι για ΛΟΑΤΚΙ+ αθλητές στη Σενεγάλη
- «Θα είμαι σε όλα τα δελτία ειδήσεων» – Όσα είπε ο 89χρονος πιστολέρο στον αστυνομικό που τον συνέλαβε
- Οι Γραμματείς του ΠΑΣΟΚ – Η «επιστροφή» της παλιάς φρουράς, οι εντός και οι εκτός
- Τροχαίο Μεσαρά: Έχασε τη μάχη για τη ζωή η 12χρονη
- Δημοσκόπηση: Οι κόκκινες κάρτες των πολιτών στην κυβέρνηση – Σε ελεύθερη πτώση η ΝΔ


