Τρίτη 18 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Αγγειοπλαστική δίνει λύση στη Χρόνια Θρομβοεμβολική Πνευμονική Υπέρταση

Αγγειοπλαστική δίνει λύση στη Χρόνια Θρομβοεμβολική Πνευμονική Υπέρταση

Διαθέσιμη είναι πλέον και στην Ελλάδα η πρωτοποριακή μέθοδος της αγγειοπλαστικής με μπαλόνι (BPA) ως θεραπεία των ασθενών με ανεγχείρητη Χρόνια Θρομβοεμβολική Πνευμονική Υπέρταση (ΧΘΠΥ), χάρη στον αγώνα του Συλλόγου Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας. Ο σύλλογος αφού μερίμνησε για την εκπαίδευση δύο Ελλήνων γιατρών από τον «πατέρα» της τεχνικής τον καθηγητή Καρδιολογίας του Ιατρικού Κέντρου Okayama, Χιρόμι Ματσουμπάρα, τον προσκάλεσε στην Ελλάδα για να χειρουργήσει τους πρώτους έλληνες ασθενείς.

Διαθέσιμη είναι πλέον και στην Ελλάδα η πρωτοποριακή μέθοδος της αγγειοπλαστικής με μπαλόνι (BPA) ως θεραπεία των ασθενών με ανεγχείρητη Χρόνια Θρομβοεμβολική Πνευμονική Υπέρταση (ΧΘΠΥ), χάρη στον αγώνα του Συλλόγου Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας. Ο σύλλογος αφού μερίμνησε για την εκπαίδευση δύο Ελλήνων γιατρών από τον «πατέρα» της τεχνικής τον καθηγητή Καρδιολογίας του Ιατρικού Κέντρου Okayama, Χιρόμι Ματσουμπάρα, τον προσκάλεσε στην Ελλάδα για να χειρουργήσει τους πρώτους έλληνες ασθενείς.

Να σημειωθεί ότι, η Ελλάδα γίνεται η τέταρτη χώρα πανευρωπαϊκά, μετά την Γερμανία, την Αυστρία και τη Γαλλία, όπου θα εφαρμόζεται η αγγειοπλαστική με μπαλόνι (BPA).

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε σήμερα, Τετάρτη, ο Σύλλογος Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας, η πρόεδρος Ιωάννα Αλυσανδράτου ευχαρίστησε τον Βασίλειο Βούδρη, Διευθυντή Τμήματος Επεμβατικής Καρδιολογίας, Συντονιστή Καρδιολογικού Τομέα του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου που φιλοξένησε τις πρώτες BPA, τον Παναγιώτη Μινογιάννη, Γενικό Διευθυντή ΩΚΚ ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα και υποστήριξε την όλη προσπάθεια του Συλλόγου Ασθενών, τους συντελεστές του Ιατρείου Πνευμονικής Υπέρτασης του Νοσοκομείου «Αττικόν» που επίσης υποστήριξαν το πρόγραμμα των BPA και «ανοίγουν και αυτοί σε λίγη ώρα την πόρτα του αιμοδυναμικού τους για να πραγματοποιήσει εκεί ο καθηγητής Ματσουμπάρα την πρώτη συνέδρια σε ασθενή του ιατρείου τους» και τέλος, το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης «που στάθηκε αρωγός της προσπάθειας μας και έτσι δώσαμε όλοι το μάθημα που πρέπει να παίρνουμε όλοι μαζί για τα σπάνια νοσήματα, ότι η συνεργασία είναι η επιτυχία».

Αναφερόμενη στον Δρ Ματσουμπάρα είπε ότι «είναι ο πατέρας, ο μάστερ των επεμβάσεων αυτών στον κόσμο αφού είναι ένας γιατρός με τεράστια εμπειρία, πρωτοπόρος σε αυτού του είδους τις επεμβάσεις, ένας εξαιρετικός δάσκαλος που επισκέπτονται από όλο τον πλανήτη γιατροί για να εκπαιδευτούν δίπλα του, αλλά κύρια είναι σπουδαίος άνθρωπος, ένας άνθρωπος με μαγικά χέρια και τεράστια καρδιά η οποία τον οδήγησε στην χώρα μας αφιλοκερδώς να βοηθήσει και να υποστηρίξει τους έλληνες ασθενείς με ΧΘΠΥ, όχι μόνο κάνοντας τους τις πρώτες συνεδρίες ο ίδιος αλλά και εκπαιδεύοντας γιατρούς μας ώστε να μπορούν να συνεχίσουν το έργο του δίνοντας ελπίδα ζωής σε πολλούς συνασθενείς μας».

Η κ. Αλυσανδράτου τόνισε ότι όλη η οργάνωση και υλοποίηση αυτού του τόσο σημαντικού προγράμματος για την χώρα μας εκπονήθηκε από τον Σύλλογο και με αυτή την επιτυχή έκβαση ίσως είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που σύλλογος ενός σπάνιου μάλιστα νοσήματος καταφέρνει να εδραιώσει στην χώρα μια τόσο σημαντική θεραπευτική επιλογή.

Ο καθηγητής Χιρόμι Ματσουμπάρα αναφερόμενος στην θεραπευτική επιλογή της αγγειοπλαστικής με μπαλόνι τόνισε ότι αποτελεί μια απλή, ασφαλή και ιδιαίτερα διαδεδομένη τεχνική στην Ιαπωνία. «Ενώ η τεχνική της ΒΡΑ είναι γνωστή και εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες στην παρηγορική θεραπεία συγγενών καρδιοπαθειών, η χρήση της στην αντιμετώπιση της ΧΘΠΥ άρχισε να γίνεται περισσότερο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, με τη τεχνική να αποδεικνύεται ασφαλής όταν εκτελείται από έμπειρους χειριστές. Ο μέσος αριθμός συνεδριών ΒΡΑ στις οποίες πρέπει να υποβληθεί ένας ασθενής προκειμένου να παρατηρηθεί σημαντική αιμοδυναμική βελτίωση στην πνευμονική κυκλοφορία, καθώς και βελτίωση της κλινικής του εικόνας είναι τρεις με πέντε συνεδρίες, με άλλοτε άλλο χρονικό παράθυρο μεταξύ αυτών. Μέχρι σήμερα δεν έχουν παρατηρηθεί επαναστενώσεις των πνευμονικών αγγείων, ενώ τα ποσοστά επιβίωσης είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά».

Ο Χρήστος Παππάς, Επεμβατικός Καρδιολόγος, Επιμελητής Α’ στο Νοσοκομείο «Αττικόν» εξήγησε ότι «το Νοσοκομείο της Οκαγιάμα είναι το κέντρο με τη μεγαλύτερη εμπειρία παγκοσμίως στην aγγειοπλαστική της πνευμονικής αρτηρίας με μπαλόνι. Στο Κέντρο αυτό πραγματοποιούνται περισσότερες από 300 επεμβάσεις ετησίως, για τα τουλάχιστον τελευταία 10 -15 χρόνια με αποτέλεσμα να έχει συσσωρεύσει τεράστια εμπειρία. Η συγκεκριμένη επέμβαση όχι μόνο, πραγματοποιείται με μεγάλη συχνότητα αλλά ταυτόχρονα, εξελίσσεται συνεχώς η τεχνική της από τον καθηγητή Ματσουμπάρα και τους συνεργάτες του, ώστε σήμερα να θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος για τη θεραπεία μιας ομάδας ασθενών οι οποίοι στο παρελθόν δεν είχαν καμία θεραπευτική επιλογή. Είναι επίσης ένα Κέντρο με διεθνή αναγνώριση, στο οποίο τα τελευταία χρόνια όλο και συχνότερα, ιατρικές ομάδες από όλον τον κόσμο, που ασχολούνται με την πνευμονική υπέρταση ειδικά από την Ευρώπη και την Αμερική, εκπαιδεύονται στην αντιμετώπιση της ανεγχείρητης υποτροπιάζουσας ΧΘΠΥ και μεταφέρουν την εμπειρία τους στα νοσοκομεία όπου εργάζονται. Η σημαντική αυτή πρόοδος έχει συμβεί χάρη στη συνεχή προσπάθεια και στην επιμονή του καθηγητή Ματσουμπάρα, στην εξέλιξη μιας τεχνικής που μέχρι πριν μια δεκαετία , πρίν ασχοληθεί συστηματικά εκείνος, βρισκόταν σε αδιέξοδο. Όσον αφορά στη δική μας εμπειρία από την επίσκεψή μας στην Okayama, είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε σε ένα εξαιρετικό περιβάλλον με άριστες υποδομές όπου οι πάντες λειτουργούσαν με επαγγελματισμό και υψηλό αίσθημα ευθύνης. Μας εντυπωσίασε βέβαια ιδιαίτερα η θερμή υποδοχή, η φιλοξενίa, η απλότητα των ανθρώπων και η ανιδιοτελής διάθεση να μοιραστούν μαζί μας τη γνώση και την εμπειρία τους».

Η χρόνια θρομβοεμβολική πνευμονική υπέρταση (ΧΘΠΥ) αποτελεί μια μορφή προτριχοειδικής πνευμονικής υπέρτασης, που ταξινομείται ως πνευμονική υπέρταση κατηγορίας 4. με βάση τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες. Στην ΧΘΠΥ, στενώσεις ή αποφράξεις των πνευμονικών αρτηριών λόγω οργανωμένων θρόμβων μπορεί να προκαλέσουν αύξηση στις πνευμονικές αγγειακές αντιστάσεις που μπορεί με τη σειρά τους να οδηγήσουν σε πνευμονική υπέρταση, που τελικά θα έχει ως αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία της δεξιάς κοιλίας, δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια και θάνατο.

«Η πραγματική επίπτωση της πάθησης ως επιπλοκή οξέως επεισοδίου πνευμονικής εμβολής είναι στην πραγματικότητα άγνωστη και υπολογίζεται μεταξύ 0.1-4% μέσα σε δύο χρόνια από τη διάγνωση του οξέως επεισοδίου. Παρόλα αυτά, περίπου έως και στο 50% των ασθενών που διαγιγνώσκονται με ΧΘΠΥ δεν ανευρίσκεται ιστορικό πνευμονικής εμβολής» εξήγησε ο Καρδιολόγος Ιατρείου Πνευμονικής Υπέρτασης, Επιστημονικός Συνεργάτης ΩΚΚ Παναγιώτης Καρυοφύλλης αναφερόμενος στη νόσο. «Αν και ο ακριβής επιπολασμός και ετήσια επίπτωση της πάθησης δεν είναι επακριβώς υπολογισμένα, κάποια δεδομένα εκτιμούν πως αυτή η οντότητα μπορεί να προκύψει σε περίπου 5 άτομα ανά εκατομμύριο πληθυσμού το χρόνο. Η πρόγνωση της νόσου, εφόσον αυτή αφεθεί χωρίς θεραπεία είναι κακή, με την πενταετή επιβίωση να φτάνει μόλις το 10% εάν η μέση πίεση της πνευμονικής αρτηρίας είναι >50 mmHg» τόνισε ο κ. Καρυοφύλλης.

Η ΧΘΠΥ αποτελεί τη μοναδική μορφή προτριχοειδικής πνευμονικής υπέρτασης που είναι δυνητικά ιάσιμη, με θεραπεία εκλογής τη χειρουργική αντιμετώπιση-πνευμονική ενδαρτηρεκτομή (ΠΕΑ)- που αποτελεί την ενδεδειγμένη θεραπευτική επιλογή, με τα ποσοστά επιτυχίας της, όταν αυτή γίνεται σε εξειδικευμένα κέντρα, να παραμένουν υψηλά. Ωστόσο, ο αριθμός των Κέντρων όπου είναι δυνατή η διενέργεια ΠΕΑ παραμένει περιορισμένος, καθώς πρόκειται για χειρουργική τεχνική υψηλών απαιτήσεων τόσο σε εξειδίκευση όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή. Σήμερα, τουλάχιστον στην Ελλάδα αλλά και στον ευρωπαϊκό χώρο, σχεδόν το σύνολο των ασθενών με ΧΘΠΥ που κρίνονται ανεγχείρητοι, αντιμετωπίζονται με εκτός ενδείξεων χορήγηση ειδικής φαρμακευτικής αγωγής για την αντιμετώπιση της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης, ενώ πρόσφατα εγκρίθηκε η χορήγηση της ουσίας ριοσιγκουάτης, ενός ενεργοποιητή της γουανιλικής κυκλάσης, σε ασθενείς με ανεγχείρητη ή υπολλειπόμενη/υποτροπιάζουσα μετά τη ΠΕΑ νόσο, με καλά μέχρι στιγμής αποτελέσματα στις παραπάνω ομάδες πληθυσμών και μείωση των επιπέδων του ΝT-proBNP και των πνευμονικών αγγειακών αντιστάσεων, καθώς και βελτίωση της εξάλεπτης δοκιμασίας βάδισης αλλά και της λειτουργικής κλάσης κατά WHO εν γένει. Ωστόσο, η μακροχρόνια αποτελεσματικότητα του φαρμάκου και η ευνοϊκή επίδραση στην επιβίωση των ασθενών με ΧΘΠΥ δεν έχει ακόμα αποδειχθεί.

«Η αγγειοπλαστική των πνευμονικών αρτηριών με μπαλόνι (balloon pulmonary angioplasty, ΒΡΑ) αποτελεί μια επιπλέον θεραπευτική επιλογή στην αντιμετώπιση ασθενών με ανεγχείρητη ΧΘΠΥ και μάλιστα τοποθετήθηκε και ως θεραπευτική επιλογή και στις τρέχουσες Ευρωπαϊκές Κατευθυντήριες Οδηγίες του 2015 για την θεραπεία της πνευμονικής υπέρτασης», επεσήμανε ο Διευθυντής Τμήματος Επεμβατικής Καρδιολογίας, Συντονιστής Καρδιολογικού Τομέα ΩΚΚ Βασίλης Βούδρης.

«Εάν δε στα παραπάνω συνυπολογιστούν οι τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις της νόσου, οι οποίες πηγάζουν από το υψηλό κόστος των χορηγούμενων φαρμάκων, από τις συχνές νοσηλείες των ασθενών αλλά και από την αποχή αυτών από την εργασία τους, και λαμβάνοντας υπόψη το αναλογικά περιορισμένο κόστος της ΒΡΑ σε νοσοκομεία με ήδη υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή και ιατρικό προσωπικό με γνώσεις και εκπαίδευση στην εφαρμογή της μεθόδου, η εφαρμογή της ΒΡΑ στη χώρα μας θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμό του κόστους αντιμετώπισης της ΧΘΠΥ. Επιπλέον, η έναρξη ενός τέτοιου προγράμματος στη χώρα μας, πέρα από το προφανές όφελος για τις ζωές των ασθενών, θα βοηθούσε αφενός στην εξοικονόμηση πόρων λόγω της μη ανάγκης για αποστολή τέτοιων ασθενών στο εξωτερικό για τουλάχιστον 4-5 φορές για τον κάθε ένα από αυτούς, και αφετέρου λόγω της δεδομένης έλλειψης κέντρων ΒΡΑ στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και όχι μόνο, η λειτουργία ενός κέντρου ΒΡΑ στη χώρα μας θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης ασθενών από τις γείτονες χώρες με τις συνοδές θετικές επιδράσεις που η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να συνεπάγεται. Με βάση τον εκτιμούμενο επιπολασμό της πάθησης (5/1000000 πληθυσμού), στον Ελληνικό χώρο αναμένονται περί τα πενήντα (50) νέα περιστατικά ΧΘΠΥ ανά έτος. Από τους ασθενείς αυτούς, υπολογίζεται ότι το 30% περίπου, δε δύναται να υποβληθεί σε χειρουργική θεραπευτική αντιμετώπιση για οποιοδήποτε λόγο (ανεγχείρητοι ασθενείς). Συμπερασματικά, δεκαπέντε (15) περίπου ασθενείς ανά έτος υπολογίζεται ότι πιθανόν θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με αγγειοπλαστική πνευμονικών αρτηριών (BPA)» τόνισε ο κ. Βούδρης.

health.in.gr

inSports

H «θρυλική περιοδεία» συνεχίζεται: Τρέλα και στην Χίο για τις ευρωκούπες του Ολυμπιακού (pics)

Μοναδικές στιγμές, με τους φίλους του Ολυμπιακού να απαθανατίζονται δίπλα στα τρόπαια του Europa Conference League και Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024