Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θανατική ποινή με ποσοστώσεις θέλει ο Ντουτέρτε

Θανατική ποινή με ποσοστώσεις θέλει ο Ντουτέρτε

Νέες έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου των Φιλιππίνων, Ροντρίγο Ντουτέρτε, ότι επιθυμεί να επαναφέρει την θανατική ποινή και να εκτελεί «πέντε με έξι» εγκληματίες την ημέρα. Φιλιππινέζοι καθολικοί ιερείς και στελέχη μη κυβερνητικών οργανώσεων εξέφρασαν την οργή τους για το σχέδιο του Ντουτέρτε.

Νέες έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου των Φιλιππίνων, Ροντρίγο Ντουτέρτε, ότι επιθυμεί να επαναφέρει την θανατική ποινή και να εκτελεί «πέντε με έξι» εγκληματίες την ημέρα.
Φιλιππινέζοι καθολικοί ιερείς και στελέχη μη κυβερνητικών οργανώσεων εξέφρασαν την οργή τους για το σχέδιο του Ντουτέρτε.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων έχει γίνει στόχος σφοδρών επικρίσεων εξαιτίας της αιματηρής του εκστρατείας κατά της διακίνησης ναρκωτικών και «του πολέμου κατά της εγκληματικότητας» στο πλαίσιο του οποίου έχουν σκοτωθεί 5.300 άνθρωποι από τον Ιούνιο, οπότε ανέλαβε την προεδρία.

«Ίσχυε και στο παρελθόν η θανατική ποινή, αλλά δεν γινόταν τίποτε», είπε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων το Σάββατο. «Δώστε τη σε εμένα και θα την εφαρμόζω καθημερινά σε πέντε με έξι εγκληματίες».

«Οι Φιλιππίνες θα θεωρούνται μια χώρα βαρβάρων. Οι Φιλιππίνες θα γίνουν η παγκόσμια πρωτεύουσα της θανατικής ποινής», κατήγγειλε ο πατέρας Ζερόμ Σεσιλάνο της Ένωσης Καθολικών Ιερέων των Φιλιππίνων, ο οποίος υπογράμμισε ότι η εκκλησία «αντιτίθεται πλήρως» στα σχέδια του προέδρου.

Η θανατική ποινή καταργήθηκε το 2006 στη χώρα, έπειτα από έντονες πιέσεις της Καθολικής Εκκλησίας.

Ο Ντουτέρτε κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου με μεγάλη διαφορά, υποσχόμενος ότι θα τιμωρήσει τους δεκάδες χιλιάδες διακινητές ναρκωτικών και ότι θα διορθώσει τα κενά του δικαστικού συστήματος, αλλά και ότι θα επαναφέρει τη θανατική ποινή.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν ανέφερε σε επιστολή του προς τους Φιλιππινέζους βουλευτές ότι η χώρα θα παραβιάσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις, εάν επαναφέρει τη θανατική ποινή.

«Το να θέσει ποσόστωση στις εκτελέσεις πάει πολύ!», αντέδρασε από την πλευρά του ο Ρόμεο Καμπάρντε αντιπρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας στις Φιλιππίνες. «Πάει πολύ διότι μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, οκτώ στους δέκα Φιλιππινέζους δήλωσαν ότι ανησυχούν ότι εκείνοι ή κάποιος που γνωρίζουν ενδέχεται να πέσει θύμα εξωδικαστικής εκτέλεσης, σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, αν και η πλειοψηφία ενέκρινε τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών του Ντουτέρτε.

Η Social Weather Stations (SWS), μια ανεξάρτητη εταιρεία δημοσκοπήσεων, ρώτησε 1.500 Φιλιππινέζους από όλη τη χώρα αν ανησυχούν μήπως εκείνοι ή κάποιος που γνωρίζουν πέσει θύμα εξωδικαστικής εκτέλεσης και το 78% απάντησε θετικά.

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες χαρακτήρισαν «εξαιρετική» την πολιτική του προέδρου των Φιλιππίνων στο θέμα της καταπολέμησης των ναρκωτικών, με ποσοστό 85%, έναντι μόλις 8% που εξέφρασε τη διαφωνία του.

Ο Μάρτιν Άνταναρ, κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις ανησυχίες των Φιλιππινέζων και επανέλαβε ότι οι φόνοι δεν υποκινούνται από το κράτος.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 71% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι είναι σημαντικό να παραμένουν ζωντανοί όσοι κατηγορούνται για χρήση ή διακίνηση ναρκωτικών, ενώ ένας μικρός αριθμός δήλωσε ότι οι εξωδικαστικές εκτελέσεις αποτελούν πρόβλημα.

Παράλληλα, το 88% απάντησε ότι παρατήρησε μείωση στο πρόβλημα των ναρκωτικών στη γειτονιά του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024