Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έτοιμη για σωσίβιο 95 δισ. ευρώ σε τράπεζες η ιταλική κυβέρνηση

Έτοιμη για σωσίβιο 95 δισ. ευρώ σε τράπεζες η ιταλική κυβέρνηση

Πακέτο 95 δισ. ευρώ για τη διάσωση όχι μόνο της Monte Dei Paschi, αλλά και άλλων ιταλικών τραπεζών που δυσκολεύονται να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά, ετοιμάζει η κυβέρνηση Τζεντιλόνι προκειμένου να αποφύγει τυχόν εξάπλωση της κρίσης. Φυσικά, το μεγάλο εμπόδιο είναι ο ευρωπαϊκός κανόνας περί κρατικής διάσωσης που υποχρεώνει σε «κούρεμα» χιλιάδων μικροεπενδυτών.

Πακέτο 95 δισ. ευρώ για τη διάσωση όχι μόνο της Monte DeiPaschi, αλλά και άλλων ιταλικών τραπεζών που δυσκολεύονται να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά, ετοιμάζει η κυβέρνηση Τζεντιλόνι προκειμένου να αποφύγει τυχόν εξάπλωση της κρίσης.

Το μεγάλο, ωστόσο, εμπόδιο για τη νέα ιταλική κυβέρνηση παραμένει ο ευρωπαϊκός κανόνας περί κρατικής διάσωσης που την υποχρεώνει να «κουρέψει» χιλιάδες μικροεπενδυτές και ενώ οι Βρυξέλλες, η Φρανκφούρτη και το Βερολίνο δεν προτίθενται να επιτρέψουν εξαίρεση για τη Ρώμη.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Ρεπούμπλικα» η κυβέρνηση Τζεντιλόνι έχει ετοιμάσει πακέτο μέτρων ύψους 95 δισ. ευρώ ώστε να διασώσει προβληματικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Monte Dei Paschi. «Ο δρόμος είναι στενός και ανηφορικός» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στη «Ρεπούμπλικα» για την τρίτη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών της χώρας.

Από το παραπάνω πακέτο, ένα ποσό 15 δισ. ευρώ προορίζεται για την ανακεφαλαιοποίηση της Monte Dei Paschi και ορισμένων άλλων μικρότερων, όπως οι Veneto Banca, Banca Carige και Popolare di Vicenza.

Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα 80 δισ. ευρώ θα διατεθούν ως εγγυήσεις ώστε το κράτος να υποστηρίξει τη ρευστότητα των τραπεζών. Πρόκειται για κρατικά ομόλογα, προκειμένου οι προβληματικές τράπεζες να τα χρησιμοποιήσουν στην ΕΚΤ ως εγγυήσεις για να τους διαθέσει ρευστότητα.

Στο μεταξύ, χθες η διοίκηση της Monte dei Paschi ενέκρινε την άντληση 5 δισ. ευρώ ώς το τέλος του έτους μέσω ανταλλαγής χρέους και έκδοσης μετοχών και ενώ απομένουν μόλις δύο εβδομάδες προκειμένου να πετύχει το σχέδιό της.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024