Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πυρετός επαφών για τη συνάντηση κορυφής Αθήνας και Αγκυρας

Πυρετός επαφών για τη συνάντηση κορυφής Αθήνας και Αγκυρας

Αναβρασμός επικρατεί σε Αθήνα και Αγκυρα, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις, ως προεργασία για τη συνάντηση μεταξύ του τούρκου προέδρου και του έλληνα πρωθυπουργού (πριν από το τέλος του έτους), με στόχο μια «προσυμφωνία» σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα των εγγυήσεων για το Κυπριακό. Ωστόσο, εκτιμάται ότι οι συζητήσεις θα επεκταθούν και στα ελληνοτουρκικά ζητήματα.

Καταιγιστικές εξελίξεις δρομολογούνται το αμέσως επόμενο διάστημα τόσο στοΚυπριακόόσο και στα ελληνοτουρκικά.

Σύμφωνα με Τα Νέα, με την Αθήνα και την Αγκυρα να έχουν ήδη συναποφασίσει «επείγοντος χαρακτήρα» διαβουλεύσεις επί τεχνοκρατικού επιπέδου, ως προπομπό συναντήσεως μεταξύ του τούρκου προέδρου και του έλληνα πρωθυπουργού. Η οποία και στοχοθετείται πριν από το τέλος του έτους.

Κι ενώ πρωταρχικός στόχος θα είναι μια «προσυμφωνία» σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα των εγγυήσεων για λύση του Κυπριακού, εντούτοις εκτιμάται ότι θα επιχειρηθεί προσέγγιση στο ευρύτερο φάσμα των προβλημάτων που παροξύνονται μετά τις τελευταίες διακηρύξεις Ερντογάν αλλά και άλλων πολιτικών ταγών της γείτονος εις βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Προς την κατεύθυνση διμερούς συναντήσεως κορυφής Ελλάδος – Τουρκίας πιέζουν με ιδιαίτερα έντονο τρόπο τόσο η Ουάσιγκτον όσο και το Λονδίνο. Ενώ τα Ηνωμένα Εθνη έχουν διαβιβάσει ευθέως την ανάγκη να υπάρξει μια «εκ προοιμίου συναινετική προσέγγιση», προκειμένου: αφενός να προληφθεί ναυάγιο στη Γενεύη κατά την πολυμερή Διάσκεψη στις 12 Ιανουαρίου. Και αφετέρου να προδιασφαλισθεί επιτυχής έκβαση, από την οποία και θα εξαρτηθεί τελική λύση στο Κυπριακό.

Κι αυτό ενώ αιωρείται το ενδεχόμενο την Τουρκία, στη Διάσκεψη, να εκπροσωπήσει ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν. Πράγμα που ήδη έχει διαμηνύσει στους Τουρκοκυπρίους, ενώ και οι Αγγλοι φαίνεται να το γνωρίζουν. Κι αυτό -εάν τελικά πραγματοποιηθεί-θα δημιουργήσει όλως ιδιαίτερη κατάσταση στην όλη διαδικασία. Καθώς οι άλλες δύο εγγυήτριες (Ελλάδα και Βρετανία) δεν έχουν προσδιορίσει το επίπεδο εκπροσωπήσεώς τους.

Υπό το φως αυτών των δεδομένων, στο παρασκήνιο εξελίσσονται πρωτοφανούς εντάσεως κι εκτάσεως ζυμώσεις. Με τις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να υπάρξει λύση πριν από την αποχώρηση του Μπαράκ Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο.

Κάτι που ανέφερε σε κύπριους συνομιλητές της η Βικτόρια Νούλαντ, που διαχειρίζεται εκ μέρους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες. Και κάτι όμως που δεν φαίνεται μάλλον εφικτό εκ των πραγμάτων. Ολα όμως θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα της Διασκέψεως της 12ης Ιανουαρίου στη Γενεύη.

Επιθυμία πάντως των ΗΠΑ είναι όπως: ούτως ή άλλως, να υπάρξει έστω και μια «καταρχήν (ενδιάμεση δηλαδή) συμφωνία» που μπορεί ν’ αποβεί γέφυρα για διευθέτηση του προβλήματος. Και που κυρίως θα επενεργήσει αποτρεπτικά σε κρίσιμες και δυνάμει επικίνδυνες υποτροπές. Με τη Λευκωσία βεβαίως (στηριζόμενη σ’ αυτό και από την Αθήνα) να μην αποδέχεται τέτοιες μεταβατικές ρυθμίσεις για λόγους αυτονόητους.
Νευρικότητα στην Κύπρο

Στο Προεδρικό της Κύπρου επικρατεί αυξημένη νευρικότητα, όχι μόνο για τις αντιδράσεις κομμάτων ως προς τους χειρισμούς Αναστασιάδη, αλλά και λόγω επίμονων πληροφοριών που παροχετεύονται από άλλες κυβερνήσεις και παράγοντες, σχετικά με τις σαφώς εκβιαστικές προθέσεις της Αγκυρας.

Οι πληροφορίες αναφέρονται, πέραν άλλων, σε «ασύμμετρες αντιδράσεις» της Αγκυρας εις βάρος της Κύπρου (αλλά και της Ελλάδος) σε περίπτωση ναυαγίου. Και οι οποίες θα επικεντρωθούν:

  • Στην άμεση παρεμβολή και ανάσχεση διαδικασιών αντλήσεως και αξιοποιήσεως των κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ώστε να πληγεί άμεσα (και καταστροφικά) η κυπριακή οικονομία. Με αεροναυτική παρεμβολή στις θαλάσσιες περιοχές όπου είτε υπάρχουν εξέδρες αντλήσεως είτε προάγονται ακόμη έρευνες.
  • Στη μαζικοποίηση των εποικιστικών σχεδιασμών: α) Με άμεση «πολιτογράφηση» κάπου 30.000 κουβαλητών εξ Ανατολίας (που βρίσκονται σε αναμονή) σε πρώτη φάση. Και β) με την αύξηση των ροών από Τουρκία προς τα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη.
  • Στη δημιουργία μόνιμης αεροναυτικής Βάσεως σε συγκεκριμένη στρατηγικής σημασίας περιοχή (της κατεχόμενης Μεσαορίας), όπου ήδη βρίσκεται σε καλή μεν, πλην ανενεργή κατάσταση αεροπορικός δίαυλος.
Κοινωνοί και «αγγελιαφόροι» αυτών (και άλλων συναφών πληροφοριών) είναι κυρίως Βρετανοί και Αμερικανοί κατά κύριο λόγο. Οι οποίοι κινούνται αθόρυβα μεν, αλλά δραστικά, διαμεσολαβώντας μεταξύ των εμπλεκόμενων πρωτευουσών. Προσπαθώντας να προετοιμάσουν το έδαφος για «μέση τομή», ώστε να προδιασφαλισθεί αποτελεσματική σύγκλιση θέσεων πριν από τη Γενεύη.

Κι αυτό ενώ παρεμβαίνει τώρα δυναμικά και ο ευρωπαϊκός παράγοντας. Που έγινε κοινωνός «από πρώτο χέρι» των τουρκικών «sine qua non» απαιτήσεων, τις οποίες μετέφερε στις Βρυξέλλες ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Τυγχάνοντας μάλιστα πέραν και από θερμής υποδοχής σε όλα τα επίπεδα επαφών του.

Να λεχθεί ότι: αυτή τη στιγμή, τα Ηνωμένα Εθνη -διά του αντιπροσώπου του ΓΓ-επεξεργάζονται ειδική φόρμουλα, που θα δημιουργεί αφενός ασφαλή και αφετέρου λειτουργική μετάβαση προς τη νέα κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο, σε περίπτωση ευοδώσεως των διαπραγματεύσεων. Ωστε να μη δημιουργηθεί επικίνδυνο κρατικό κενό. Με όλες τις προφανείς συνέπειες, τις οποίες «τρέμουν» Αθήνα και Λευκωσία.

Α.Λυκαύγης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024