
«Βαθιά ανησυχία» από το Πεκίνο για τις δηλώσεις Τραμπ
«Βαθιά ανησυχία» εξέφρασε τη Δευτέρα η Κίνα για τις τελευταίες δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που δείχνουν ότι επανεξετάζει την πολιτική της μίας Κίνας, καλώντας τη νέα διακυβέρνηση να εμμείνει σε αυτή.
«Βαθιά ανησυχία» εξέφρασε τη Δευτέρα η Κίνα για τις τελευταίες δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που δείχνουν ότι επανεξετάζει την πολιτική της μίας Κίνας, καλώντας τη νέα διακυβέρνηση να εμμείνει σε αυτή.
«Η πολιτική της μίας Κίνας αποτελεί το πολιτικό θεμέλιο των σινο-αμερικανικών σχέσεων» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γκενγκ Σουάνγκ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η σταθερή και υγιής ανάπτυξη των σινο-αμερικανικών σχέσεων και της συνεργασίας σε μεγάλους τομείς θα επηρεασθεί σοβαρά, εάν υπονομευθεί αυτό το θεμέλιο.
Ο Τραμπ δήλωσε στην εκπομπή Fox News Sunday: «Αντιλαμβάνομαι πλήρως την “πολιτική της Μίας Κίνας”, αλλά δεν ξέρω γιατί πρέπει να δεσμευόμαστε στην “πολιτική της Μίας Κίνας” αν δεν κάνουμε συμφωνία με την Κίνα που αφορά άλλα πράγματα, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου».
Την έντονη αντίδραση του Πεκίνου είχε προκαλέσει τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Τραμπ με την πρόεδρο της Ταϊβάν. Ο εκλεγμένος πρόεδρος είχε πει ότι η πρόεδρος της Ταϊβάν τού είχε τηλεφωνήσει με δική της πρωτοβουλία για να τον συγχαρεί για τη νίκη του. Η ίδια είπε ότι το τηλεφώνημα ήταν κανονισμένο.
Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν παράνομα αποσχισθείσα επαρχία της και τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες οι ΗΠΑ έχουν θέσει την Ταϊβάν στο διπλωματικό περιθώριο και διατηρούν ανεπίσημες μόνο σχέσεις, κρατώντας τη λεγόμενη γραμμή της «Μίας Κίνας».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ιράν: «Οφθαλμός αντί οφθαλμού», απαντά ο Αραγτσί στις απειλές του Τραμπ
- Μεξικό: Κι άλλη δολοφονία δημοσιογράφου – Η 7η μέσα στο 2026
- Η Ακρόπολη και οι παροχές στους τουρίστες στο μικροσκόπιο της Libération – «Κάποιοι αναγκάζονται να ουρήσουν ανάμεσα στα μάρμαρα»
- Στα «ΝΕΑ» της Πέμπτης: Ζούμε περισσότερο αλλά όχι τόσο υγιείς
- Οι «Χούθι» χτύπησαν δεξαμενόπλοιο της Σαουδικής Αραβίας στην Ερυθρά Θάλασσα – Πιθανώς και δεύτερο
- Η Boeing ζητά παρέμβαση ΗΠΑ για δάνειο της ΕΕ προς την Airbus

