Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μειώνεται η θνησιμότητα του καρκίνου του μαστού σε πολλές χώρες

Μειώνεται η θνησιμότητα του καρκίνου του μαστού σε πολλές χώρες

Πτωτική τάση εμφανίζει σε πολλές χώρες η θνησιμότητα από τον καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που παρουσιάστηκε την Παρασκευή στο Συμπόσιο για τον Καρκίνο του Μαστού στο Σαν Αντόνιο των ΗΠΑ.

Πτωτική τάση εμφανίζει σε πολλές χώρες η θνησιμότητα από τον καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που παρουσιάστηκε την Παρασκευή στο Συμπόσιο για τον Καρκίνο του Μαστού στο Σαν Αντόνιο των ΗΠΑ.

Η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται, τόσο στην έγκαιρη διάγνωση όσο και στη θεραπεία της νόσου τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι ερευνητές του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών Πρόληψης στη Λιόν, με επικεφαλής τη Σεσίλ Πιζό, ανέλυσαν στοιχεία από 47 χώρες. Από αυτές, στις 39 χώρες καταγράφεται μείωση της θνησιμότητας σε σχέση με τη δεκαετία του 1980.

Η πτώση είναι ορατή στις ΗΠΑ και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ενδεικτικά, μεταξύ 1987 και 2013 η μείωση στις ΗΠΑ έφθασε το 42% (από 22 θανάτους σε 14 θανάτους ανά 100.000 γυναίκες), ενώ στη Μ. Βρετανία το 46%. Αντίθετα, σε ορισμένες λατινοαμερικανικές χώρες, όπως η Βραζιλία και η Κολομβία, και ιδίως στη Νότια Κορέα υπήρξε αύξηση των θανάτων (στην τελευταία έφθασε το 83%, το μεγαλύτερο ποσοστό από κάθε άλλη χώρα).

Παγκοσμίως, η θνησιμότητα μειώθηκε περισσότερο στις γυναίκες κάτω των 50 ετών από ό,τι σε εκείνες άνω των 50 ετών. Αυτό κυρίως οφείλεται στο ότι οι νεότερες κάνουν πιο εντατική θεραπεία (π.χ. μακρόχρονη χημειοθεραπεία), πράγμα που παρατείνει τη διάρκεια της ζωής τους.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η τακτική μαστογραφία δεν φαίνεται να έχει συμβάλει σημαντικά στη μείωση της θνησιμότητας. Η μελέτη αποκαλύπτει ότι σε γειτονικές χώρες με παρόμοιο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο η τάση πτώσης της θνησιμότητας είναι ίδια, άσχετα αν στη μια χώρα οι γυναίκες έκαναν τακτικές μαστογραφίες ήδη από τη δεκαετία του ’80, ενώ στην άλλη χώρα η ίδια πρακτική εφαρμόσθηκε μετά το 2005.

«Αυτό δείχνει ότι είναι δύσκολο να απομονωθεί ένας μοναδικός κοινός παράγων που μπορεί να έχει μεγάλη επίπτωση στις τάσεις της θνησιμότητας», σχολίαζε η Δρ Πιζό.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024