Το Κοινοβούλιο της Νοτίου Κορέας αποφάσισε την αποπομπή της πρώτης γυναίκας προέδρου στην ιστορία της χώρας, Παρκ Γκέουν Χιε, μετά τις καταγγελίες για σκάνδαλο διαφθοράς που αφορούσε στενή της συνεργάτη.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο -όπως τουλάχιστον μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία- δεν είναι ιδιαίτερα εχθρικό απέναντί της, όμως οφείλει να λάβει υπόψη και την λαϊκή δυσαρέσκεια.

Για την αποπομπή της απαιτείτο πλειοψηφία 2/3 ή 200 επί συνόλου 300 βουλευτών που απαρτίζουν το Σώμα.

Το κόμμα από το οποίο προέρχεται η πρόεδρος έχει 128 έδρες, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης αθροίζουν 165 και υπάρχουν και 7 ανεξάρτητοι.

Για να περάσει το αίτημα παραπομπής χρειάζονταν η θετική ψήφος τουλάχιστον 28 κυβερνητικών βουλευτών, γεγονός που εξασφαλίστηκε: υπέρ της παραπομπής ψήφισαν 234 βουλευτές, έναντι μόλις 56 που είπαν «όχι».

Μετά την ανακοίνωση, η πρόεδρος συγκάλεσε έκτακτο Υπουργικό στη διάρκεια του οποίου δήλωσε ότι αποδέχεται με σεβασμό την ετυμηγορία.

«Πέτρα» του σκανδάλου η φίλη της επί δεκαετίες Τσόι Σουν-Σιλ, η οποία φέρεται να εκμεταλλεύθηκε την φιλία για να εκβιάσει επιχειρηματικούς κολοσσούς της Νοτίου Κορέας, όπως η Samsung.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ