Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μολότοφ, πέτρες και χημικά στα Εξάρχεια μετά την πορεία για τον Γρηγορόπουλο

Μολότοφ, πέτρες και χημικά στα Εξάρχεια μετά την πορεία για τον Γρηγορόπουλο

Ένταση επικρατούσε ως αργά το βράδυ της Τρίτης στα Εξάρχεια, μετά τη λήξη της πορείας στο κέντρο της Αθήνας, για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Σε 23 προσαγωγές και 10 συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία, στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες αστυνομικοί. Βίντεο και φωτορεπορτάζ.

Ένταση επικρατούσε ως αργά το βράδυ της Τρίτης στα Εξάρχεια, μετά τη λήξη της πορείας στο κέντρο της Αθήνας, για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Σε 25 συλλήψεις και 26 προσαγωγές προχώρησε συνολικά η Αστυνομία, στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες αστυνομικοί. Βίντεο και φωτορεπορτάζ.


  • 07.00 (07/12): 25 συλλήψεις και 26 προσαγωγές ο τελικός απολογισμός, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.
  • 22.55: Ηρεμία στα Εξάρχεια, σύμφωνα με την Αστυνομία.
  • 22.53: 28 προσαγωγές και 6 συλλήψεις ο έως τώρα απολογισμός.
  • 22.45: Ένταση και επεισόδια απόψε στην Κρήτη, στο κέντρο του Ηρακλείου, μετά την ολοκλήρωση της πορείας στη μνήμη Γρηγορόπουλου. Ομάδα νεαρών έριξε μολότοφ εναντίον των ΜΑΤ στα Λιοντάρια και ακολούθησε πετροπόλεμος στη γύρω περιοχή και τα στενά του κέντρου, ενώ οι διαδηλωτές απωθηθήκαν από τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. Στη διάρκεια των επεισοδίων προκλήθηκαν ζημιές σε καταστήματα, ενώ οι νεαροί πέταξαν μπογιές και έγραψαν συνθήματα στην είσοδο και τους τοίχους του Δικαστικού Μεγάρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές. Αυτή την ώρα τα επεισόδια έχουν σταματήσει και στο κέντρο του Ηρακλείου επικρατεί ησυχία.
  • 22.37: Γιώργος Καμίνης, δήμαρχος Αθηναίων στο twitter: «Παρακολουθώ με αγανάκτηση να μετατρέπονται τα Εξάρχεια, για μία ακόμη φορά, σε πεδίο μάχης. Είναι απαράδεκτο ο σχεδιασμός ΕΛ.ΑΣ να αγνοεί ότι στα Εξάρχεια ζουν πολίτες που έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με οποιονδήποτε άλλο πολίτη. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της. Ευθύνες για τον εγκλωβισμό των κατοίκων των Εξαρχείων σε ασφυκτικό κλοιό τυφλής βίας από τη μία, και επιχειρησιακής ανεπάρκειας από την άλλη».
    • 22.25: Σε ύφεση στην παρούσα φάση τα επεισόδια γύρω από την πλατεία Εξαρχείων, συνεχίζονται κατά αραιά διαστήματα.
      • 22.02: Στις 25 οι προσαγωγές, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., που κάνει λόγο για ένα καμένο αυτοκίνητο και έναν τραυματία αστυνομικό, που διακομίστηκε στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.
      • 21.54: Κλειστή για τα οχήματα παραμένει η Χαριλάου Τρικούπη. Ανοιχτοί είναι όλοι οι άλλοι δρόμοι στο κέντρο, σύμφωνα με την Τροχαία, με εξαίρεση τις οδούς που οδηγούν στα Εξάρχεια.
      • 21.45: Ομάδες αντιεξουσιαστών συνεχίζουν να εκτοξεύουν δεκάδες βόμβες μολότοφ, πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απαντούν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, που θυμίζει πεδίο μάχης. Οδοφράγματα σε διάφορους δρόμους, με επίκεντρο την οδό Σολωμού.
      • 21.35: Ομαλά ολοκληρώθηκε στη Λάρισα η πορεία για τη συμπλήρωση οκτώ χρόνων από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου. Συμμετείχαν μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς – ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ (μ.λ) – αλλά και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.
        • 21.30: Μικροεπεισόδια νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη, έξω από το ΑΠΘ, όπου ομάδα αντεξουσιαστών κατευθύνθηκε στην οδό Εθνικής Αμύνης, μετά την ολοκλήρωση της πορείας που ξεκίνησε από την Καμάρα, στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μπροστά από το κτίριο της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής οι αντεξουσιαστές αποσπάστηκαν από την πορεία και άρχισαν να εκτοξεύουν φωτοβολίδες, βόμβες μλότοφ και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών. Αυτοί απάντησαν, κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, με αποτέλεσμα οι ταραξίες να υποχωρήσουν και να κατευθυνθούν στους χώρους του ΑΠΘ. Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία των οχημάτων στις οδούς Εγνατία, Αγγελάκη και Εθνικής Αμύνης. Νωρίτερα, μέλη του αντεξουσιαστικού χώρου πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους και στη διάρκειά της σημειώθηκε μικροένταση έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην πλατεία Αριστοτέλους και στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, ενώ στην οδό Ιασωνίδου ανέτρεψαν κάδους απορριμμάτων και προκάλεσαν μικροφθορές σε σταθμευμένο όχημα και έγραψαν συνθήματα με σπρέι.
        • 21.18: Άλλες πέντε προσαγωγές, στους 23 έφθασαν οι προσαχθέντες.
        • 21.17: Συνεχίζεται ο «κλεφτοπόλεμος» αντιεξουσιαστών με τα ΜΑΤ. Δεκάδες μολότοφ κατά των αστυνομικών, που κατά διαστήματα κάνουν εφόδους προς τους κουκουλοφόρους.

        • 20.52: Σε λίγα λεπτά, για τις 21.00, είναι προγραμματισμένη η συγκέντρωση στον τόπο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στα Εξάρχεια, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου.
        • 20.37: Και άλλες μολότοφ κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στη Χαριλάου Τρικούπη.

        • 20.14: Μολότοφ και επί της Χαριλάου Τρικούπη. Σε ρόλο παρατηρητή στο σημείο η Αστυνομία.

        • 20.10: Στις 18 οι προσαγωγές, στη ΓΑΔΑ οδηγούνται οι προσαχθέντες.
        • 20.00: Φρούριο από τις αστυνομικές δυνάμεις το Πολυτεχνείο. Παραμένει κλειστό για να μη γίνει καταφύγιο-ορμητήριο των αντιεξουσιαστών.
        • 19.59: Σε 17 προσαγωγές έχει προχωρήσει η Αστυνομία.
        • 19.56: Κανονικά λειτουργεί το Μετρό, άνοιξαν οι σταθμοί «Πανεπιστήμιο» και «Σύνταγμα».
        • 19.55: Οδομαχιών συνέχεια στα Εξάρχεια, με μολότοφ, φωτοβολίδες, βεγγαλικά, πέτρες, πύρινα οδοφράγματα, αλλά και ρίψεις αντικειμένων από ταράτσες.
        • 19.40: Και μολότοφ από τους αντιεξουσιαστές κατά των αστυνομικών δυνάμεων στα Εξάρχεια, σε Στουρνάρη, Τοσίτσα και Σπ. Τρικούπη. Οδοφράγματα στην περιοχή. Ελικόπτερο της Αστυνομίας πετά συνεχώς πάνω από τα Εξάρχεια.
          • 19.30: Φωτιές σε δύο κάδους απορριμάτων στη Στουρνάρη. Αποχωρούν και οι τελευταίοι διαδηλωτές από την Ομόνοια.
          • 19.00: Σε εξέλιξη είναι πετροπόλεμος στα Εξάρχεια, ενώ οι αστυνομικοί απαντούν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Στην πλατεία των Εξαρχείων αντιεξουσιαστές ξηλώνουν πλάκες από πεζοδρόμια. Και στην ευρύτερη περιοχή, έσπασαν μάρμαρα από εισόδους πολυκατοικιών και πεζοδρόμια. Ομάδα αντιεξουσιαστών έχει στήσει οδοφράγματα με λάστιχα αυτοκινήτων και ζαρντινιέρες στην οδό Μπενάκη, ενώ έβαλε φωτιά σε ένα αυτοκίνητο στην περιοχή.
          • 18.30: Στα Προπύλαια με κατεύθυνση και πάλι την Ομόνοια οι συγκεντρωμένοι. Στη συμβολή Πανεπιστημίου και Μπενάκη χωρίζονται στα δύο, προς τα Εξάρχεια κατευθύνονται οι συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.
              • 18.00: Στο Σύνταγμα μέσω της Σταδίου οι διαδηλωτές. Συνθήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, ενάντια στον φασισμό και την κυβερνητική πολιτική.
                • 17.30: Περίπου 1.500 άτομα, σύμφωνα με την Αστυνομία, κατευθύνονται προς Ομόνοια. έφθασαν στο Σύνταγμα μέσω της Σταδίου, επέστρεψαν στα Προπύλαια και κατέληξαν εκ νέου στην Ομόνοια. Κλειστές Σταδίου, Αμαλίας, Φιλελλήνων, η Β. Σοφίας από και προς Χίλτον και η Πειραιώς από Ιερά Οδό. Κλειστοί και οι σταθμοί του Μετρό «Πανεπιστήμιο» και «Σύνταγμα». Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είναι επί ποδός, για την πρόληψη επεισοδίων.
                • 17.00: Στα Προπύλαια συγκεντρώθηκαν αντιεξουσιαστές και μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, με αφορμή τη συμπλήρωση οκτώ ετών από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα. Συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί και στις 9 το βράδυ, στον τόπο της δολοφονίας, στα Εξάρχεια, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου. Αντιεξουσιαστές άφησαν φυλλάδια πάνω σε σταθμευμένα αυτοκίνητα στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, καλώντας τους οδηγούς να τα απομακρύνουν έγκαιρα από εκεί. Στην υπόλοιπη χώρα, συγκεντρώσεις και πορείες οργανώνονται απόψε και σε άλλες πόλεις, ενδεικτικά σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Βόλο, Καλαμάτα, Αγρίνιο, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λαμία, Καβάλα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ρόδο.

                Πέτρος Στεφανής

                  Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

                  Sports in

                  Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

                  Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

                  Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

                  in.gr | Ταυτότητα

                  Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

                  Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

                  Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

                  Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

                  Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

                  ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

                  Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

                  ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

                  Παρασκευή 19 Απριλίου 2024