Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Στις αρχές καλοκαιριού το δημοψήφισμα για συνταγματική μεταρρύθμιση

Τουρκία: Στις αρχές καλοκαιριού το δημοψήφισμα για συνταγματική μεταρρύθμιση

Στις αρχές του καλοκαιριού του 2017 σκοπεύει η Τουρκία να διεξάγει το δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, το οποίο θα ενισχύει τις εξουσίες του προέδρου, ανακοίνωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί «με τις πλάτες» του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) της αντιπολίτευσης, καθώς AKP και MHP κατέληξαν σε συμφωνία για την κατάθεση προσχεδίου του Συντάγματος στην Εθνοσυνέλευση.

Στις αρχές του καλοκαιριού του 2017 σκοπεύει η Τουρκία να διεξάγει το δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, το οποίο θα ενισχύει τις εξουσίες του προέδρου, ανακοίνωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί «με τις πλάτες» του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) της αντιπολίτευσης, καθώς AKP και MHP κατέληξαν σε συμφωνία για την κατάθεση προσχεδίου του Συντάγματος στην Εθνοσυνέλευση.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με ηγέτη του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο Γιλντιρίμ δήλωσε πως το κυβερνών κόμμα AKP σχεδιάζει να καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση ο την πρότασή του για την αναθεώρηση του συντάγματος.

Πρόσθεσε πως οι αλλαγές θα επιτρέψουν στον πρόεδρο να διατηρεί σχέσεις με το πολιτικό κόμμα του.

Ο Ερντογάν επιδιώκει εδώ και καιρό να αναθεωρήσει το σύνταγμα ώστε να ενισχύσει τις προεδρικές εξουσίες του.

Για να επιτύχει την πλειοψηφία που χρειάζεται, ώστε να προκηρυχθεί το δημοψήφισμα, το AKP χρειάζεται την υποστήριξη του εθνικιστικού MHP. Το AKP έχει 316 έδρες στην Εθνοσυνέλευση και χρειάζεται άλλες 14 για να ψηφίσει την συνταγματική μεταρρύθμιση. Το MHP διαθέτει 40 έδρες στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Σημειώνεται ότι χρειάζονται 330 ψήφοι για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος και 367 για να ψηφιστεί κατευθείαν το Σύνταγμα από την Εθνοσυνέλευση.

Ο Γιλντιρίμ είπε ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Αναλυτές εκτιμούν ότι εάν εγκριθεί η συνταγματική μεταρρύθμιση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μπορεί να μείνει στην εξουσία μέχρι τα τέλη του 2028, καθώς με την αλλαγή του πολιτεύματος, ο χρόνος της πρώτης θητείας του μηδενίζεται.

Εάν συνεχίσει λοιπόν να εκλέγεται, ο Ερντογάν μπορεί να διατηρήσει το αξίωμά του για δύο ακόμα θητείες, συν της τωρινής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024