Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο νήμα προδιαγράφεται, ξανά, η κάλπη για την αυστριακή προεδρία

Στο νήμα προδιαγράφεται, ξανά, η κάλπη για την αυστριακή προεδρία

Η πιθανότητα της εκλογής, για πρώτη φορά, ενός υποψήφιου της ακροδεξιάς στο ύπατο αξίωμα μίας χώρας της Ευρώπης κορυφώνει την αγωνία στην Αυστρία και, κυρίως στο εξωτερικό, μία εβδομάδα πριν την επαναληπτική κάλπη της 4ης Δεκεμβρίου.

Η πιθανότητα της εκλογής, για πρώτη φορά, ενός υποψήφιου της ακροδεξιάς στο ύπατο αξίωμα μίας χώρας της Ευρώπης κορυφώνει την αγωνία στην Αυστρία και, κυρίως στο εξωτερικό, μία εβδομάδα πριν την επαναληπτική κάλπη της 4ης Δεκεμβρίου.

Όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών διαπιστώνουν πως θα πρόκειται για μία μάχη «στήθος με στήθος» καθώς στα αποτελέσματά τους ελάχιστη εμφανίζεται η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων, του 72χρονου υποστηριζόμενου από τους Πράσινους Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν και του υποψήφιου του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων και υπαρχηγού του, του 45χρονου, έως τώρα δεύτερου αντιπροέδρου της αυστριακής Βουλής, Νόρμπερτ Χόφερ.

Ο Μπέλεν είχε επικρατήσει στο νήμα στο δεύτερο γύρο της 22ας Μαΐου απέναντι στον Χόφερ (οι υποψήφιοι των συγκυβερνώντων κομμάτων είχαν αποκλειστεί στον πρώτο γύρο σε μία εξέλιξη «πολιτικό σεισμό» στη Βιέννη) αλλά τελικά το Συνταγματικό Δικαστήριο διέταξε επανάληψη του δεύτερου γύρου εξαιτίας παρατυπιών.

Σε σχέση με τον επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, μεταξύ των αυστριακών ινστιτούτων δημοσκοπήσεων επικρατεί αμηχανία ως προς την πιθανή έκβαση του, και οι ίδιοι παραδέχονται πως δεν είναι σε θέση να κάνουν με αρκετή βεβαιότητα κάποια πρόγνωση ως προς τον νικητή.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους των δημοσκοπήσεων, στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τον δεύτερο γύρο της 22ας Μαΐου, μόλις ένα ποσοστό της τάξης του 1% των ψηφοφόρων έχει μετακινηθεί προς τον ένα ή τον άλλο υποψήφιο και το εάν θα υπάρξουν αισθητές αλλαγές στη μετακίνηση ψηφοφόρων, θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τον βαθμό της συσπείρωσης τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Οι ίδιοι παραπέμπουν στην τελευταία αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του αυστριακού ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού ATV και της εφημερίδας Heute, και που εμφανίζει μικρό προβάδισμα του Μπέλεν με ποσοστό 51% έναντι 49% του Χόφερ, ο οποίος όμως προηγείτο και στις πέντε προηγούμενες δημοσκοπήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί μεταξύ 19 Σεπτεμβρίου και 17 Νοεμβρίου.

Ενόψει του επαναληπτικού γύρου, το Κόμμα των Ελευθέρων έχει διαμηνύσει με κάθε σαφήνεια, την πρόθεσή του να προσβάλει, αν κρίνει απαραίτητο, το αποτέλεσμα και αυτού του γύρου ή και άλλων γύρων, προφανώς μέχρις ότου υπάρξει νίκη του υποψήφιου του κόμματος το οποίο εμφανίζεται εδώ και ένα χρόνο σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πλέον πολιτική δύναμη στη χώρα με ποσοστό πάνω από το 30%.

Λόγω των όρων που θέτει το Συνταγματικό Δικαστήριο στην απόφασή του ως προς την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων (είχαν σταθεί καθοριστικές για τη νίκη του Μπέλεν) δεν αποκλείεται να χρειαστεί περισσότερος χρόνος και έτσι το αποτέλεσμα του επαναληπτικού γύρου να γνωστοποιηθεί μόνον δύο ημέρες αργότερα (την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου).

Στις 22 Μαΐου υπήρξε αριθμός ρεκόρ στις επιστολικές ψήφους που ανήλθαν σε 760.000 και αντιπροσώπευαν το 16,4% του συνόλου των καταμετρημένων ψήφων και ήταν κατά 40% μεγαλύτερος από εκείνες στις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2013, ενώ ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί για επιστολικές ψήφους στις 22 Μαΐου είχε υπερβεί τις 885.000.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024