Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Sì» λέει ο Γιούνκερ στηρίζοντας Ρέντσι στο κρίσιμο δημοψήφισμα

«Sì» λέει ο Γιούνκερ στηρίζοντας Ρέντσι στο κρίσιμο δημοψήφισμα

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας La Stampa πως ελπίζει ότι οι Ιταλοί δε θα απορρίψουν τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Ματέο Ρέντσι στο δημοψήφισμα της επόμενης Κυριακής για τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Παρά τις διαρκείς επιθέσεις Ρέντσι κατά της Κομισιόν στο μέτωπο της οικονομίας, ο Γιούνκερ τον στηρίζει καθώς τα μάτια των Βρυξελλών είναι καρφωμένα στην Ιταλία υπό το φόβο μίας ακόμη «αντισυστημικής» ψήφου-σοκ μετά το Brexit και την εκλογή Τραμπ με ίσως ακόμη μεγαλύτερες προεκτάσεις.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας La Stampa πως ελπίζει ότι οι Ιταλοί δε θα απορρίψουν τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Ματέο Ρέντσι στο δημοψήφισμα της επόμενης Κυριακής για τη συνταγματική μεταρρύθμιση.

Παρά τις διαρκείς επιθέσεις Ρέντσι κατά της Κομισιόν στο μέτωπο της οικονομίας, ο Γιούνκερ τον στηρίζει καθώς τα μάτια των Βρυξελλών είναι καρφωμένα στην Ιταλία υπό το φόβο μίας ακόμη «αντισυστημικής» ψήφου-σοκ μετά το Brexit και την εκλογή Τραμπ με ίσως ακόμη μεγαλύτερες προεκτάσεις.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε στην Stampa ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός προωθεί τις σωστές μεταρρυθμίσεις, συμπληρώνοντας ότι ο προϋπολογισμός της Ιταλίας για την επόμενη χρονιά ακολουθεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

«Δε γνωρίζω αν θα είναι χρήσιμο για τον Ρέντσι να πω ότι θα ήθελα να δω το ‘Ναι’ να νικά. Θέλω να πω ότι δε θα ήθελα να δω το ‘Όχι’ να κυριαρχεί [στο δημοψήφισμα]» αναφέρει ο Γιούνκερ και προσθέτει: «Η Ιταλία είναι ένα σπουδαίο έθνος και ο Ρέντσι έχει συνεισφέρει σε αυτό. Πρέπει να το παραδεχτούμε να το αναγνωρίσουμε».

Ο ίδιος ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε την Κυριακή σε εκδήλωση στο Τορίνο στο πλαίσιο της εκστρατείας υπέρ των συνταγματικών αλλαγών: «Την κυβέρνηση τεχνοκρατών δεν μπορώ να την αποτρέψω εγώ, πρέπει να την αποτρέψετε εσείς με το ‘Ναι’. Ο κίνδυνος υπάρχει, είναι προφανής».

Καταφεύγοντας στο δημοψήφισμα, αφού η μεταρρύθμιση δεν κατάφερε να αποσπάσει τα δύο τρία και να εγκριθεί στο Κοινοβούλιο, ο Ματέο Ρέντσι τα «έπαιξε όλα για όλα» συνδέοντας την έκβαση του δημοψηφίσματος με το πολιτικό του μέλλον.

Διακήρυξε ότι εάν το «όχι» επικρατήσει ο ίδιος θα παραιτηθεί σε μία κίνηση που ήλπιζε ότι θα κινητοποιήσει και θα συσπειρώσει, η οποία ωστόσο κινδυνεύει να γυρίσει μπούμερανγκ καθώς επί της ουσίας έδωσε στην ψηφοφορία χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Ρέντσι.

Εκεί «πάτησε» το Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέμπε Γκρίλο, το οποίο ξεκίνησε εκστρατεία υπέρ του «Όχι» για την απομάκρυνση Ρέντσι από την πρωθυπουργία -αξιοποιώντας και το «δώρο» της απροσδόκητης νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Ο Ρέντσι από το καλοκαίρι επιχείρησε να «αποπροσωποιήσει» το δημοψήφισμα όμως ήταν πλέον αργά. Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους εκλαμβάνουν το δημοψήφισμα ως κρίση της κυβέρνησης Ρέντσι. Το στρατόπεδο του «όχι» διατηρεί ελαφρύ προβάδισμα, όμως ο αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων είναι μεγάλος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024