Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έρευνα του ΟΗΕ για βασανιστήρια κατόπιν... τουρκικής πρόσκλησης

Έρευνα του ΟΗΕ για βασανιστήρια κατόπιν… τουρκικής πρόσκλησης

Ο ειδικός ερευνητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια Νιλς Μέλτσερ θα πραγματοποιήσει διερευνητική αποστολή στην Τουρκία από τις 27 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου έπειτα από πρόσκληση της τουρκικής κυβέρνησης και προγραμματίζει να επισκεφτεί αστυνομικά τμήματα, φυλακές και χώρους κράτησης, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΗΕ. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει βασανιστήρια κρατουμένων στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο ειδικός ερευνητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια Νιλς Μέλτσερ θα πραγματοποιήσει διερευνητική αποστολή στην Τουρκία από τις 27 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου έπειτα από πρόσκληση της τουρκικής κυβέρνησης και προγραμματίζει να επισκεφτεί αστυνομικά τμήματα, φυλακές και χώρους κράτησης, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει βασανιστήρια κρατουμένων στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Η Τουρκία έχει θέσει σε διαθεσιμότητα ή απολύσει περισσότερους από 125.000 στρατιωτικούς, δημοσίους υπαλλήλους, δικαστικούς και άλλους κρατικούς λειτουργούς έπειτα από την απόπειρα.

Τα μέτρα καταστολής στα οποία έχει προβεί η Άγκυρα, τα οποία έχουν καταδικαστεί από δυτικούς συμμάχους, ακτιβιστικές οργανώσεις και από το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, έχει οδηγήσει περίπου 36.000 ανθρώπους σε προφυλάκιση.

«Προσμένω στην συνεργασία με την τουρκική κυβέρνηση για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις διατήρησης του κράτους δικαίου, την προώθηση της λογοδοσίας και την εκπλήρωση του δικαιώματος αποκατάστασης των θυμάτων, ιδιαίτερα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον φετινό Ιούλιο» υπογράμμισε ο Νιλς Μέλτσερ, πρώην αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού, που εργάζεται αυτή την στιγμή στην Ακαδημία του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Γενεύη.

Ο προκάτοχος του Μέλτσερ στην θέση του ειδικού ερευνητή των Ηνωμένων Εθνών για τα βασανιστήρια, Χουάν Μέντες επρόκειτο να επισκεφτεί την Τουρκία τον Οκτώβριο, αλλά η τουρκική κυβέρνηση ακύρωσε την επίσκεψη.

Ο Μέντες με ανακοίνωση του τότε είχε εκφράσει την έντονη απογοήτευση του, επικαλούμενος την ανάγκη διερεύνησης «καταγγελιών για υπερπληθυσμό και επικράτηση κακών συνθηκών σε πολλά κέντρα κράτησης σε όλη την χώρα».

Η τελευταία αποστολή ερευνητή των Ηνωμένων Εθνών για έρευνα διάπραξης βασανιστηρίων είχε γίνει το 1998, ανέφερε αξιωματούχος του ΟΗΕ. Εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών άλλων ειδικοτήτων έχουν πάντως επισκεφτεί την χώρα έκτοτε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024