Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ενδείξεις για σταδιακή μείωση της άνοιας στους ηλικιωμένους

Ενδείξεις για σταδιακή μείωση της άνοιας στους ηλικιωμένους

Το ποσοστό των ανθρώπων με άνοια εμφανίζει πτωτική τάση μετά το 2000 μεταξύ των ηλικιωμένων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine.

Το ποσοστό των ανθρώπων με άνοια εμφανίζει πτωτική τάση μετά το 2000 μεταξύ των ηλικιωμένων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine.

Η διαπίστωση αυτή δημιουργεί ελπίδες ότι πιθανώς πρόκειται για μια μονιμότερη και ευρύτερη τάση διεθνώς, που σηματοδοτεί μια σταθεροποίηση στην εξάπλωση της άνοιας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, με επικεφαλής τον καθηγητή Κένεθ Λάνγκα, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 21.000 άτομα άνω των 65 ετών. Το ποσοστό αυτών με άνοια υποχώρησε από 11,6% το 2000 σε 8,8% το 2012.

«Τα ευρήματά μας έρχονται να προστεθούν στις αυξανόμενες ενδείξεις ότι η μείωση του κινδύνου για άνοια αποτελεί πραγματικό φαινόμενο και ότι η μελλοντική αναμενόμενη αύξηση της άνοιας μπορεί να είναι μην είναι τελικά τόσο μεγάλη όσο νομίζαμε αρχικά» εξηγεί ο Δρ Λάνγκα.

Να σημειωθεί ότι παρόμοιες μελέτες στην Ευρώπη, που έχουν ήδη δημοσιευθεί στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Neurology, δείχνουν επίσης πτωτική τάση της άνοιας στη Μ. Βρετανία και στην Ισπανία, καθώς επίσης σταθεροποίηση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το γιατί μπορεί να ανακόπτεται σταδιακά η άνοια παραμένει ασαφές. Το ανώτερο μορφωτικό επίπεδο είναι ένας παράγοντας που λειτουργεί προστατευτικά για τον εγκέφαλο, όπως επίσης η σωματική άσκηση, η νοητική εξάσκηση, η διακοπή του καπνίσματος κ.α.

Πάντως, οι ερευνητές σημειώνουν ότι αν και τα ποσοστά της άνοιας μπορεί να μειωθούν, σε απόλυτους αριθμούς οι ασθενείς με άνοια θα συνεχίσουν να αυξάνονται, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός ολοένα περισσότερο γερνάει, δηλαδή διευρύνεται το ποσοστό των ηλικιωμένων στο σύνολο των ανθρώπων. Η σταδιακή επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής παίζει σημαντικό ρόλο γι’ αυτό. O αριθμός των ανθρώπων με άνοια αναμένεται να τριπλασιασθεί έως το 2050, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024