Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί τα «Φανταστικά Ζώα και Πού Βρίσκονται» είναι μια πολιτική ταινία

Γιατί τα «Φανταστικά Ζώα και Πού Βρίσκονται» είναι μια πολιτική ταινία

...

Αγγελική Στελλάκη

Οι πολιτικές εξελίξεις είναι ένα ζήτημα που ενδιαφέρει σοβαρά την Τζόαν Ρόουλινγκ.

Η συγγραφέας του Χάρι Πότερ έχει συχνά εκφράσει τις πολιτικές της απόψεις στον λογαριασμό της στο Twitter, ενώ τον Ιούνιο έγραψε άρθρο που αναφερόταν στο δημοψήφισμα για το Brexit, καθώς και στην υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρία.

Λογικό ήταν τα ζητήματα αυτά να περάσουν και στο σενάριο της ταινίας της, «Φανταστικά Ζώα και Πού Βρίσκονται».

Στα βιβλία του Χάρι Πότερ η Τζόαν Ρόουλινγκ δεν έκρυψε ποτέ το γεγονός ότι τάσσεται υπέρ των αδυνάτων: είτε οι αδύνατοι ήταν παράξενα πλάσματα που δεν ήξεραν πώς να βρουν τη θέση τους στον κόσμο, είτε… σπιτικά ξωτικά, είτε μικρά ορφανά παιδιά που αναζητούσαν αγάπη εκεί έξω.

«Οι ήρωές μου είναι πάντα άνθρωποι που αισθάνονται διαφορετικοί, στιγματισμένοι ή αποκλεισμένοι. Αυτό βρίσκεται στην καρδιά οποιασδήποτε δουλειάς μου και σίγουρα ισχύει και για αυτή την ταινία» τονίζει η Ρόουλινγκ.

Στα «Φανταστικά Ζώα» η συγγραφέας – σεναριογράφος προχωρά ένα βήμα παραπέρα, κοιτώντας στα μάτια τους κινδύνους του λαϊκισμού και του εθνικισμού και γράφοντας ίσως το πιο πολιτικό κείμενό της.

Η ίδια έχει παραδεχθεί ότι το σενάριο της ταινίας «εμπνέεται από πράγματα που συμβαίνουν στον κόσμο» και απασχολούν και την ίδια.

Φόβος, διαχωρισμοί, ρατσισμός είναι μερικά από τα στοιχεία που η Ρόουλινγκ εντάσσει στο σενάριο της ταινίας, πάντα «κρυμμένα» -αλλά ταυτόχρονα φανερά- κάτω από τον μαγικό μανδύα του θεάματος.

Τον Ιούνιο, η Ρόουλινγκ δήλωνε σε άρθρο της με τίτλο «Περί τεράτων, κακών και του δημοψηφίσματος για (παραμονή στην) ΕΕ» ότι είναι «προϊόν συγκερασμού στοιχείων της ευρωπαϊκής ηπείρου». Η Ρόουλινγκ, η οποία είχε ταχθεί σαφώς υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχούσε ότι «ο εθνικισμός προελαύνει στον δυτικό κόσμο και τρέφεται από τον τρόμο που προσπαθεί να εντείνει».

«Κοιτάξτε προς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στην Αμερική και ανατριχιάστε: «Να κάνουμε την Αμερική ξανά μεγάλη» φωνάζει ένας άνδρας που είναι φασιστής καθ’ όλα πλην του ονόματος» έγραφε η συγγραφέας.

Στην Αμερική των ανισοτήτων, λίγο πριν από το μεγάλο κραχ (η ταινία διαδραματίζεται το 1926), η Ρόουλινγκ διαχωρίζει τους μάγους από τους μη μάγους. Μάγοι και μη μάγοι δεν επιτρέπεται να είναι φίλοι ή να παντρεύονται -πρακτική παρόμοια με αυτή που ίσχυε παλαιότερα σε περιοχές της Αμερικής και αφορούσε τους Αφροαμερικανούς και τους λευκούς. Και όλα αυτά σε μία χώρα που οι πληγές των φυλετικών εντάσεων και του ρατσισμού παραμένουν ακόμα ανοιχτές.

Κι ενώ φασιστικές ομάδες ζητούν ένα δεύτερο «κυνήγι μαγισσών», υπάρχουν στη μαγική κοινότητα φωνές που ζητούν να βρουν οι μάγοι την χαμένη τους δύναμη. Απέναντι στις εθνικιστικές αυτές «κορώνες», η Ρόουλινγκ αντιπαραβάλει την ευαισθησία, την ανθρωπιά, την συνεργασία, οραματιζόμενη ένα καλύτερο αύριο.

* Η ταινία προβάλλεται ήδη στις αίθουσες σε διανομή Tanweer Films.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024