Πούτιν καλεί Τραμπ να συνεργαστούν στη Συρία
Συνεργασία στον εμφύλιο της Συρίας, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά και ανάπτυξη των οικονομικών δεσμών ήταν ο βασικός άξονας στον οποίο κινήθηκε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον νέο αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Συνεργασία στον εμφύλιο της Συρίας, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά και ανάπτυξη των οικονομικών δεσμών ήταν ο βασικός άξονας στον οποίο κινήθηκε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον νέο αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Στην πρώτη προσπάθεια ενίσχυσης των σχέσεων της Μόσχας με την Ουάσινγκτον, ο ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την «προθυμία να χτιστεί ένας διάλογος μεταξύ των εταίρων της νέας κυβέρνησης, ο οποίος θα βασίζεται στις αρχές της ισότητας, τον αμοιβαίο σεβασμό και τη ανάμειξη στις “εσωτερικές υποθέσεις” του άλλου».
Τόσο ο Τραμπ όσο κι ο Πούτιν συμφώνησαν στην οργάνωση ομάδων εργασίας με τη συμμετοχή συμβούλων τους, ώστε να προετοιμαστεί η προσωπική συνάντησή τους, σύμφωνα με την Washington Post.
Παράλληλα, αναγνώρισαν ότι το επίπεδο των διμερών σχέσεων Ρωσίας-ΗΠΑ είναι «μη ικανοποιητικό», ενώ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη προσπάθεια βελτίωσης τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Το μεταβατικό γραφείο της διακυβέρνησης Τραμπ ανέφερε αργότερα ότι ο ρώσος πρόεδρος τηλεφώνησε προκειμένου να συγχαρεί τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ τονίζοντας ότι συζητήθηκαν κοινές απειλές και προκλήσεις, όπως επίσης και «θέματα στρατηγικής οικονομικής συνεργασίας», αλλά και μακροχρόνια ζητήματα διμερών σχέσεων.
Τα θετικά σχόλια του Τραμπ για τον Πούτιν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, προκάλεσαν την έντονη κριτική από ηγετικούς κύκλους των Ρεπουμπλικάνων που τάσσονται υπέρ της αύξησης των αμερικανικών αμυντικών δαπανών και βλέπουν με καχυποψία τις κινήσεις της Μόσχας στην Ανατολική Ευρώπη, την Ουκρανία, αλλά και τη Συρία.
Παράλληλα, οι κινήσεις προσέγγισης της Ρωσίας εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν μέτωπο σύγκρουσης στις σχέσεις του Τραμπ με το αμερικανικό Πεντάγωνο, όπου τόσο στρατιωτικοί όσο και πολιτικοί κύκλοι εναντιώθηκαν σε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας ΗΠΑ-Ρωσίας στα πολεμικά μέτωπα της Συρίας, εκτιμά η Washington Post.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Ανεξέλεγκτες οι χρήσεις της ΑΙ στο δημόσιο τομέα
- Ταξί: Συνελήφθησαν 4 οδηγοί που εισέπραξαν υπερβολικό κόμιστρο από τουρίστες
- Ισραήλ: Ο Λίβανος πρέπει να εξαλείψει «τον κίνδυνο» της Χεζμπολάχ στον νότο, δηλώνει το Βερολίνο
- Καναδάς: Η Βρετανική Κολομβία προσφεύγει κατά της OpenAI για την πολύνεκρη τραγωδία του Τάμπλερ Ριτζ
- Ουκρανία: Νέα μεγάλη ρωσική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Κιέβου
- Ιράν: Υπόσχεται αποφασιστική ανταπόδοση στα πλήγματα των ΗΠΑ – «Παραβίασαν» το μνημόνιο του Ισλαμαμπάντ
- Συμπληρώθηκε το παζλ των προημιτελικών – Οι διασταυρώσεις και ο δρόμος μέχρι τον τελικό του Μουντιάλ
- Ελβετία – Κολομβία 4-3 στα πέναλτι (κ.δ. και παράταση 0-0): Μεγάλη πρόκριση των Ελβετών στα προημιτελικά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442