Το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου για τις συνταγματικές αλλαγές έχει πλέον εξελιχθεί στη μάχη όλων των μαχών για τον πρωθυπουργό.

Ο Ματέο Ρέντσι αφήνει πλέον να εννοηθεί ότι μπορεί και να παραιτηθεί αν χάσει: Τι να μείνω να κάνω; Αυτό που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις να κάτσω στη Βουλή απλά και μόνο για να επιπλέω; φέρεται να είπε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου να γίνει λίγο πιο σαφής για τις προθέσεις του, ο Ρέντσι είπε ότι στη ζωή υπάρχουν και άλλα πράγματα να κάνεις. «Δεν είναι μόνο η πολιτική που μετρά στη ζωή» τόνισε.

Αν αφήσουμε τη χώρα να κινείται σε έναν γραφειοκρατικό λαβύρινθο, ακόμα και ο Γιουσέιν Μπολτ θα πηγαίνει αργά, συνέχισε.

Στην κορυφή των συνταγματικών αλλαγών βρίσκεται η αλλαγή στη σχέση μεταξύ Βουλής και Γερουσίας, ώστε να διευκολυνθεί η κυβερνησιμότητα της χώρας.

Οι αλλαγές υποβαθμίζουν το βάρος της Γερουσίας -η ισοτιμία της με τη Βουλή ήταν ένα από τα αρκετά προβλήματα που προκαλούσαν πονοκεφάλους στις ιταλικές κυβερνήσεις- και μειώνεται ο αριθμός των κοινοβουλευτικών, ενώ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων μέτρα που αποσκοπούν σε περικοπή του κόστους λειτουργίας των πολιτικών θεσμών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ