Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Άδειος ο ξενώνας στην Παιανία, ενώ ασυνόδευτα μένουν στο δρόμο

Άδειος ο ξενώνας στην Παιανία, ενώ ασυνόδευτα μένουν στο δρόμο

Ενάμιση μήνα μετά την έναρξη λειτουργίας του, το Κέντρο Προστασίας Ασυνόδευτων Παιδιών στην Παιανία «Περιβολάκι» φιλοξενεί μόλις 35 προσφυγόπουλα, ενώ έχει τη δυνατότητα να στεγάσει 100 παιδιά. Το παραπάνω κατήγγειλε ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης, σε συνέντευξη Τύπου.

Ενάμιση μήνα μετά την έναρξη λειτουργίας του, το Κέντρο Προστασίας Ασυνόδευτων Παιδιών στην Παιανία «Περιβολάκι» φιλοξενεί μόλις 35 προσφυγόπουλα, ενώ έχει τη δυνατότητα να στεγάσει 100 παιδιά.

Το παραπάνω κατήγγειλε ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης, σε συνέντευξη Τύπου.

«Όταν έχουμε παιδιά που είναι στο δρόμο, στα κέντρα φιλοξενίας, στα αστυνομικά τμήματα και τις φυλακές, γιατί να έχουμε κενές θέσεις;» διερωτήθηκε ο κ.Κανάκης και συνέχισε: «Το πρόβλημα αυτό έχει να κάνει και με την εξέλιξη της χρηματοδότησης των προγραμμάτων από την ΕΕ. Πώς θα ζητήσουμε χρήματα από τις Βρυξέλλες, τη στιγμή που υπάρχουν τόσες κενές θέσεις;».

«Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Δεν μπορούν χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά να είναι στο δρόμο και να υπάρχουν άδειοι ξενώνες» συμπλήρωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Γραφείου Ελλάδας, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), Δανιήλ Εσδράς.

Παρών στη συνέντευξη τύπου ήταν ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κοινωνικών Παρεμβάσεων του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), Χρήστος Χομπάς, ο οποίος επιχείρησε να απαντήσει στις παραπάνω καταγγελίες.

Ο κ. Χομπάς παραδέχθηκε ότι στον ξενώνα φιλοξενούνται μόλις 35 παιδιά, ωστόσο διευκρίνισε ότι «για εμάς έχει 70 παιδιά, καθώς έχουμε εκδώσει ήδη άλλα 35 έντυπα για τοποθέτηση παιδιών. Αναμένεται δηλαδή να φτάσουν άλλα 35 παιδιά στον ξενώνα τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες. Από τη στιγμή όμως που εκδίδεται ένα έντυπο, το ΕΚΚΑ δεν μπορεί να κάνει τίποτα περαιτέρω για να επισπεύσει τη διαδικασία. Μετά αναλαμβάνει ο εισαγγελέας, ο φορέας παραπομπής, ο φορέας συνοδείας».

Εμφανίζονται δυσκολίες και καθυστερήσεις, κατά τον κ. Χομπά, «σε διάφορα στάδια της διαδικασίας. Μεταξύ αυτών, υπάρχει ελλιπής πληροφόρηση από τους φορείς παραπομπής, καθώς δεν γνωρίζουμε για πολλά παιδιά αν είναι ασυνόδευτα ή συνοδεύονται από τους συγγενείς τους, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται τοποθετήσεις, γιατί τα παιδιά δεν θέλουν να φύγουν από τους συγγενείς τους. Τότε, ο εισαγγελέας εκδίδει εντολή για τη διερεύνηση του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού και η Ύπατη Αρμοστεία κρίνει αν το παιδί μπορεί να παραμείνει με το συνοδό του».

Επίσης, «υπάρχουν παιδιά που ενδεχομένως δεν εντοπίζονται στη διεύθυνση που είχαν δηλώσει. Πολλές φορές τα παιδιά μετακινούνται από μια δομή σε άλλη και δεν ενημερωνόμαστε, οπότε χρειάζεται να γίνει διαδικασία ώστε το παιδί να εντοπιστεί και να εκδοθεί εκ νέου ένα έντυπο». Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει καθυστέρηση και «στην ολοκλήρωση των απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων για ψώρα και φυματίωση».

Τέλος, ο κ. Χομπάς συμπλήρωσε ότι το ΕΚΚΑ «κάνει με προσοχή την τοποθέτηση των παιδιών, ώστε ο ξενώνας να λειτουργήσει καλά, χωρίς προβλήματα και να δοθεί χρόνος για την προσαρμογή του προσωπικού. Παρατηρούμε σε ξενώνες, άτυπες φυγές ή εντάσεις μεταξύ των παιδιών. Θα ήταν εύκολο αύριο να βγάλω 50 έντυπα και να γεμίσω τον ξενώνα, αλλά χωρίς να ελέγξω το ποια παιδιά θα τοποθετηθούν».

Έπειτα από έναν μακρύ και έντονο διάλογο ανάμεσα στον εκπρόσωπο του ΕΚΚΑ και τον πρόεδρο των Γιατρών του Κόσμου, οι δυο συνομιλητές συμφώνησαν στην επίσπευση της διαδικασίας για τα παιδιά που βρίσκονται σε άμεση ανάγκη, καθώς, όπως τόνισε ο κ. Χομπάς, «όταν εντοπίζεται ένα παιδί σε άμεση ανάγκη μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα ξενώνα και να κανονικοποιηθεί η διαδικασία από το ΕΚΚΑ την επόμενη ημέρα».

Ο επικεφαλής του ΔΟΜ, Δανιήλ Εσδράς, ανέδειξε άλλο ένα πρόβλημα στη λειτουργία των ξενώνων φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, οι οποίοι, όπως είπε χαρακτηριστικά, λειτουργούν «στην κόψη του ξυραφιού», καθώς οι χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF) καθυστερούν «και δεν ξέρω πότε θα ξεκινήσουν». «Ο ΔΟΜ κλήθηκε να καλύψει το κενό της χρηματοδότησης ως το τέλος του χρόνου και αναλάβαμε με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ να χρηματοδοτήσουμε από μισές τις δομές για τα ασυνόδευτα παιδιά, για το διάστημα αυτό. Από Γενάρη δεν ξέρω αν θα υπάρχουν χρήματα για να χρηματοδοτηθούν οι ξενώνες» πρόσθεσε. Ωστόσο, το Περιβολάκι δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία, έσπευσε να διευκρινίσει, καθώς έχει ήδη συμφωνηθεί η χρηματοδότηση για την περαιτέρω λειτουργία του.

Η συνέντευξη Τύπου του ΔΟΜ και των Γιατρών του Κόσμου δόθηκε για την παρουσίαση του προγράμματος «Επείγουσα υποστήριξη για την ενίσχυση των πιο ευάλωτων μεταναστών στην Ελλάδα» που διεξάγουν οι δύο φορείς, σε χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (από τη DG HOME).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο δομές φιλοξενίας, η μία για 100 ασυνόδευτους ανήλικους στην Παιανία (το «Περιβολάκι») και μία στο κέντρο της Αθήνας για ευάλωτες οικογένειες, δυναμικότητας 60 ατόμων. Επίσης, αφορά σε πέντε κινητές μονάδες στη Ριτσώνα, το Λαύριο, τις Σέρρες, τις Θερμοπύλες και τα Οινόφυτα, στις οποίες παρέχεται ιατρική φροντίδα, φαρμακευτική περίθαλψη και ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Οι κινητές μονάδες έχουν στελεχωθεί με παθολόγο, παιδίατρο, κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο και διερμηνείς. Στις κινητές μονάδες θα προστεθούν οφθαλμίατρος, οδοντίατρος, καρδιολόγος και φυσιοθεραπευτής, ανάλογα με τις ανάγκες που θα εμφανιστούν.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Δημόπουλο, υπεύθυνο προγραμμάτων προστασίας και ένταξης των Γιατρών του Κόσμου, τα προσδοκώμενα αποτελέσματα του προγράμματος είναι «η προστασία του προσφυγικού πληθυσμού, η παρακολούθηση χρόνιων νοσημάτων, η μείωση του κόστους για το δημόσιο σύστημα υγείας και η προστασία της υγείας των τοπικών πληθυσμών».

Το πρόγραμμα υλοποιείται ως τις 31 Δεκεμβρίου, αλλά η χρηματοδότησή του αναμένεται να πάρει παράταση και την επόμενη χρονιά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024