Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κόντρα Ξανθού - ιδιωτικών διαγνωστικών για «μεροληψία» υπέρ του ΕΣΥ

Κόντρα Ξανθού – ιδιωτικών διαγνωστικών για «μεροληψία» υπέρ του ΕΣΥ

Τεταμένες είναι οι σχέσεις του υπουργείου Υγείας με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), μετά τη δήλωση του Ανδρέα Ξανθού στο 18ο Παγκρήτιο Ιατρικό Συνέδριο ότι «πρέπει να παρέμβουμε μεροληπτικά υπέρ του δημόσιου συστήματος. Η βασική πολιτική μας επιλογή είναι η "μεροληψία" υπέρ του Δημοσίου και η επικουρικότητα του Ιδιωτικού Τομέα». Η ΠΑΣΙΔΙΚ κατηγορεί τον υπουργό για «αριστερές ιδεοληψίες», ενώ εκείνος απαντά ότι δεν έχει ιδεοληπτικές εμμονές αλλά εργάζεται για την καθολική και ισότιμη φροντίδα των ανθρώπων.

Τεταμένες είναι οι σχέσεις του υπουργείου Υγείας με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), μετά τη δήλωση του Ανδρέα Ξανθού στο 18ο Παγκρήτιο Ιατρικό Συνέδριο ότι «πρέπει να παρέμβουμε μεροληπτικά υπέρ του δημόσιου συστήματος. Η βασική πολιτική μας επιλογή είναι η «μεροληψία» υπέρ του Δημοσίου και η επικουρικότητα του Ιδιωτικού Τομέα». Η ΠΑΣΙΔΙΚ κατηγορεί τον υπουργό για «αριστερές ιδεοληψίες», ενώ εκείνος απαντά ότι δεν έχει ιδεοληπτικές εμμονές αλλά εργάζεται για την καθολική και ισότιμη φροντίδα των ανθρώπων.

Ο Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας το περασμένο Σαββατοκύριακο στο 18ο Παγκρήτιο Ιατρικό Συνέδριο είπε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι της άποψης ότι «πρέπει να παρέμβουμε μεροληπτικά υπέρ του δημόσιου συστήματος. Η βασική πολιτική μας επιλογή είναι η «μεροληψία» υπέρ του Δημοσίου και η επικουρικότητα του Ιδιωτικού Τομέα».

Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΠΑΣΙΔΙΚ που με ανακοίνωσή της ζητά από τον υπουργό Υγείας να βγάλει τα κόκκινα γυαλιά για να δει ότι «σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο η επένδυση του Κράτους σε υλικοτεχνικές υποδομές θεωρείται ξεπερασμένη, ως μη αποδοτική. Αντ’ αυτού προτιμάται η ‘αγορά υπηρεσιών’, σε ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο, από το οποίο ωφελείται πρωτίστως ο ασφαλισμένος που λαμβάνει καλύτερες υπηρεσίες με μικρότερο, για το ασφαλιστικό σύστημα, κόστος».

Τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αφήνουν μάλιστα αιχμές ότι, τα μέλη της κυβέρνησης προτιμούν τις ιδιωτικές μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας για την προσωπική τους εξυπηρέτηση. Τέλος, υπενθυμίζουν στον κ. Ξανθό ότι θεμελιώδης αρχή της δημόσιας διοίκησης είναι η αρχή της «αμεροληψίας» και μιλάνε για ελληνικό παράδοξο όταν οι πολίτες πληρώνουν εξωφρενικά ποσά για την περίθαλψή τους και περίθαλψη δεν έχουν. Ακόμα, τονίζουν ότι με το 90% των δαπανών υγείας να κατευθύνεται στις δημόσιες δομές και μόλις το 10% στις ιδιωτικές το ΕΣΥ θα έπρεπε να είναι παγκοσμίως γνωστό για τις άριστες υπηρεσίες του.

Με τη σειρά του ο υπουργός Υγείας απαντά στην ΠΑΣΙΔΙΚ ότι, «πως ο ρόλος του Υπουργείου Υγείας δεν είναι να ρυθμίζει τον ‘ανταγωνισμό’ ανάμεσα στο Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα, αλλά να παρεμβαίνει ενεργά για την μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων και ανασφάλιστων πολιτών. Η προτεραιότητα στη δημόσια περίθαλψη και η επικουρικότητα του ιδιωτικού τομέα δεν είναι ιδεοληπτική εμμονή αλλά όρος καθολικής και ισότιμης φροντίδας των ανθρώπων, ανακούφισης των οικονομικά αδύναμων, ελέγχου της προκλητής ζήτησης και προστασίας του δημόσιου συμφέροντος».

Ο κ. Ξανθός ξεκαθαρίζει ακόμα ότι πρόθεσή του είναι η οριοθετημένη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα υγείας και η δυναμική σχέση ανάμεσα στην αυξημένη «χωρητικότητα» του ΕΣΥ και στην ανάγκη συμβάσεων με ιδιώτες παρόχους. Και υπογραμμίζει ότι «η περίοδος της συνειδητής εγκατάλειψης και απαξίωσης της δημόσιας περίθαλψης έχει τελειώσει».

Και καταλήγει λέγοντας ότι, «εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε με όλους όσους έχουν θεσμικό ρόλο στο χώρο της Υγείας, με ειλικρίνεια, χωρίς εμπάθεια και προκαταλήψεις. Ελπίζουμε αυτό να ισχύει και για την ΠΑΣΙΔΙΚ».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024