Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νικαράγουα: Επανεκλογή Ορτέγκα χωρίς αντίπαλο και χωρίς συμμετοχή

Νικαράγουα: Επανεκλογή Ορτέγκα χωρίς αντίπαλο και χωρίς συμμετοχή

Ο Ντανιέλ Ορτέγκα επανεξελέγη πρόεδρος στη Νικαράγουα με ποσοστό της τάξης του 71%, ωστόσο, στις εκλογές δεν συμμετείχε -επειδή αποκλείστηκε- η Αντιπολίτευση, ενώ η συμμετοχή δεν φαίνεται να ξεπέρασε το 30%. Ο ίδιος ο Ορτέγκα, αλλά και η σύζυγός του -αντιπρόεδρος πλέον- δήλωσαν ικανοποιημένοι.

Ο Ντανιέλ Ορτέγκα επανεξελέγη πρόεδρος στη Νικαράγουα με ποσοστό της τάξης του 71%, ωστόσο, στις εκλογές δεν συμμετείχε -επειδή αποκλείστηκε- η Αντιπολίτευση, ενώ η συμμετοχή δεν φαίνεται να ξεπέρασε το 30%.

Ο ίδιος ο Ορτέγκα, αλλά και η σύζυγός του -αντιπρόεδρος πλέον- δήλωσαν ικανοποιημένοι. «Είναι μια ιστορική μέρα» τόνισε κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ο άλλοτε αντάρτης, ενώ η σύζυγός του, Ροσάριο Μουρίγιο, τόνισε: «Είμαι συγκινημένη. Στο όνομα του Ιησού ζήσαμε μια ιστορική μέρα.»

Τη συγκίνηση του προεδρικού ζεύγους δεν φαίνεται να συμμερίζεται η Αντιπολίτευση. Σύμφωνα με τις δικές της εκτιμήσεις, η συμμετοχή στις εκλογές ήταν εξαιρετικά χαμηλή, στα όρια του 30%.

Η Αντιπολίτευση, μια συμμαχία κομμάτων υπό το Ευρύ Μέτωπο για τη Δημοκρατία (FAD) αποφάσισε να στείλει δικούς της παρατηρητές σε 500 εκλογικά κέντρα της χώρας.

Σύμφωνα με τα δικά της στοιχεία, η αποχή έφτασε το 70%, ενώ υπήρξαν περιοχές όπου κανένας δεν προσήλθε στο εκλογικό κέντρο για να ψηφίσει.

«Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό αποχής των τελευταίων 30 ετών» δήλωσε η Βιολέτα Γκρανέρα, πρώην υποψήφια αντιπρόεδρος με κόμμα της Αντιπολίτευσης, η οποία αποκλείστηκε από τη διαδικασία.

«Ήταν η μαζική έκφραση απόρριψης μιας εκλογικής φάρσας» συνέχισε.

Οι εκλογές έγιναν χωρίς τη συμμετοχή της Αντιπολίτευσης και χωρίς την ανάπτυξη εθνικών ή διεθνών παρατηρητών (πχ από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, την ΕΕ ή το Carter Center). Επιπλέον, η Εκλογική Επιτροπή ελέγχεται πλήρως από τον πρόεδρο.

Το «παρών», πάντως, έδωσαν πρώην πρόεδροι χωρών της περιοχής, όπως ο τέως πρόεδρος της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια, της Παραγουάης Φερνάντο Λούγο και του Ελ Σαλβαδόρ Μαουρίσιο Φούνες. Ο τελευταίος έχει βρει καταφύγιο στη χώρα.

Ο Ορτέγκα και οι Σαντινίστας

Στη Νικαράγουα των αρχών της δεκαετίας του 1980 ήλθαν στην εξουσία οι Σαντινίστας υπό τον Ντανιέλ Ορτέγκα.

Σε μια από τις φτωχότερες χώρες της Αμερικανικής Ηπείρου, οι Σαντινίστας κατάφεραν να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο για ένα μέρος του φτωχού πληθυσμού, ενώ εισήγαγαν δωρεάν υγεία και παιδεία.

Παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ για ανατροπή των Σαντινίστας -μέσω των Κόντρας- αυτοί θα παραμείνουν στην εξουσία μέχρι το 1990, όταν μια γυναίκα, η Βιολέτα Τσαμόρο, θα καταφέρει να νικήσει τον Ορτέγκα και να γίνει πρόεδρος.

Ο τελευταίος παρέμεινε ηγέτης των Σαντινίστας και διεκδίκησε, χωρίς επιτυχία, την προεδρία το 1996 και το 2001.

Επανήλθε και τρίτη φορά και τελικά εξελέγη το 2007. Από τότε παραμένει σχεδόν ισόβια πρόεδρος χωρίς διάθεση να αφήσει την εξουσία.

Tότε μάλιστα συμφωνήθηκε να πέσει το πλαφόν για την εκλογή ενός υποψηφίου στην προεδρία από το 45% στο 35%.

Ο Ορτέγκα στη συνέχεια προχώρησε στον πλήρη έλεγχο Αστυνομίας, Ένοπλων Δυνάμεων, ανεξάρτητων Αρχών και θεσμών.

Από την Ανώτατη Εκλογική Αρχή μέχρι το Συνταγματικό Δικαστήριο, ώστε να μην τίθεται ζήτημα περιορισμένου αριθμού προεδρικών θητειών.

Το 2011 ο Ορτέγκα επανεξελέγη σε μια διαδικασία που ακόμα και οι παρατηρητές της ΕΕ χαρακτήρισαν αδιαφανή.

Η σύζυγος του Ντανιέλ Ορτέγκα, που πλέον είναι αντιπρόεδρος, δεν είναι τυχαίο πρόσωπο.

Η «αιώνια συντρόφισσα» ελέγχει σε απόλυτο βαθμό τα πάντα στη χώρα. Καμία απόφαση δεν λαμβάνεται αν εκείνη δεν δώσει το «πράσινο φως».

«Από το 2007 ο Ορτέγκα συγκεντρώνει εξουσία. Τίποτα δεν τον σταματά. Δεν έχει όριο» δήλωσε στην El Pais η άλλοτε αντάρτισσα των Σαντινίστας Ντόρα Μαρία Τέγιες…

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024