Γαλλική διαμαρτυρία για ίσες αμοιβές ανδρών και γυναικών
Καθώς η μισθολογική απόκλισή τους από τους άνδρες υπερβαίνει το 15%, οι Γαλλίδες θα εργάζονται «εθελοντικά» από σήμερα στις 16:34 (τοπική ώρα, 17:34 ώρα Ελλάδας) και μέχρι το τέλος της χρονιάς, υπολόγισαν φεμινίστριες.
Καθώς η μισθολογική απόκλισή τους από τους άνδρες υπερβαίνει το 15%, οι Γαλλίδες θα εργάζονται «εθελοντικά» από σήμερα στις 16:34 (τοπική ώρα, 17:34 ώρα Ελλάδας) και μέχρι το τέλος της χρονιάς, υπολόγισαν φεμινίστριες.
Σε κείμενο που κάνει θραύση στο Intenet, οι συντάκτριες του φεμινιστικού ενημερωτικού δελτίου Glorieuses απαιτούν μισθολογική ισότητα και καλούν τις γυναίκες να κινητοποιηθούν σήμερα, Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία ένας άνδρας θα έχει ήδη κερδίσει όσα κερδίζει μια γυναίκα σε ολόκληρο το δωδεκάμηνο.
Εμπνεόμενη από μια ισλανδική πρωτοβουλία, η οποία οδήγησε τις γυναίκες της χώρας αυτής να βγουν στους δρόμους στις 24 Οκτωβρίου για να απαιτήσουν τη μισθολογική ισότητα, η ιδρύτρια του Glorieuses Ρεμπέκα Αμσελέμ θέλησε «να προσαρμόσει την ιδέα στη Γαλλία», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με την ίδια, η μισθολογική απόκλιση του 15,1% ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες, η οποία μετρήθηκε το 2010 από την Eurostat, αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 38,2 ημέρες μισθού.
«Την Δευτέρα στις 16:34 και 7,5 δευτερόλεπτα ακριβώς θα είμαστε σε θέση να πούμε ότι θα εργαζόμαστε δωρεάν για όλες τις υπόλοιπες ημέρες μέχρι το τέλος της χρονιάς» υπογραμμίζει και καλεί τον κόσμο να συνειδητοποιήσει αυτό το γεγονός.
Πρωτοβουλίες και εκκλήσεις για κινητοποίηση έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους, κυρίως στο Twitter με το hashtag #7novembre16H34.
Μια άλλη φεμινιστική ένωση, η Les Effronte-e-s (Οι αναιδείς, σε θηλυκό γένος), κάλεσε σε συγκέντρωση απόψε στην πλατεία της Δημοκρατίας στο Παρίσι για να δηλωθεί πως «για ίση εργασία, αξίζουμε ίσο μισθό».
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, οι Γαλλίδες κέρδιζαν το 2014 μικτό ωρομίσθιο κατώτερο κατά 15,5% εκείνου των ανδρών. Ο αριθμός αυτός βρίσκεται στο 16,7% σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Νέα ζωή για το «Εργοστάσιο Τέχνης»
- Διεθνείς ανησυχίες για τον νόμο για την «εθνική ενότητα» της Κίνας – «Κακόβουλη δυσφήμιση», απαντά το Πεκίνο
- DSquared2: Οι βουτιές τους στα καταγάλανα νερά της Μυκόνου
- Παναγιώτης Νέστορας: Πήρε εξιτήριο από το Ιπποκράτειο – «Η απώλεια της γυναίκας μου να είναι η τελευταία από τέτοια άνανδρα χτυπήματα»
- Παιδιά έκαναν τσουλήθρα σε Ferrari 500.000 ευρώ – H αντίδραση του ιδιοκτήτη [βίντεο]
- Ολυμπιακός: Η αποστολή για την Ολλανδία – Ποιους παίκτες πήρε μαζί του ο Μεντιλίμπαρ (pics)
- Ξέσπασε ο Μόντριτς: «Δεν μπορείς να δίνεις τέτοιο πέναλτι»
- Αύξηση σχεδόν 30% στους θανάτους στη Γαλλία κατά τον καύσωνα του Ιουνίου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 03.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/trevor-mckinnon-FxNbwRDvWnY-unsplash-1-315x220.jpg)










![Παιδιά έκαναν τσουλήθρα σε Ferrari 500.000 ευρώ – H αντίδραση του ιδιοκτήτη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-51-315x220.jpg)







































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442