Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Εξαιρετικά ανήσυχες» Ευρώπη και ΗΠΑ για τις συλλήψεις στο φιλοκουρδικό HDP

«Εξαιρετικά ανήσυχες» Ευρώπη και ΗΠΑ για τις συλλήψεις στο φιλοκουρδικό HDP

Την «εξαιρετική της ανησυχία» για τις συλλήψεις της ηγεσίας και βουλευτών του φιλοκουρδικού HDP στην Τουρκία εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση, διά της ύπατης εκπροσώπου για τις Εξωτερικές Υποθέσεις. Οι συλλήψεις δοκιμάζουν την αντίδραση της ΕΕ απέναντι στον «δύσκολο σύμμαχο» στα ανατολικά, και μάλιστα στη δύσκολη συγκυρία με τη συμφωνία για το προσφυγικό -η Άγκυρα έχει επαναφέρει τις απειλές για άμεση αναστολή της. Επικρίσεις και από τον γερμανό ΥΠΕΞ. Ανησυχία εκφράζουν και οι ΗΠΑ.

Την «εξαιρετική της ανησυχία» για τις συλλήψεις της ηγεσίας και βουλευτών του φιλοκουρδικού HDP στην Τουρκία εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση, διά της ύπατης εκπροσώπου για τις Εξωτερικές Υποθέσεις.

Η τουρκική επιχείρηση εναντίον των βουλευτών του φιλοκουρδικού HDP δοκιμάζει ξανά την αντίδραση της ΕΕ απέναντι στον «δύσκολο σύμμαχο» στα ανατολικά, και μάλιστα στη δύσκολη συγκυρία με τη συμφωνία για το προσφυγικό. Μόλις την Πέμπτη, η Άγκυρα είχε επιστρέψει σε απειλές για υπαναχώρηση από τη συμφωνία για το προσφυγικό, με τον τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου να εγείρει ενδεχόμενο άμεσης αναστολής της.

Οι συλλήψεις έχουν προκαλέσει αναταραταχή στην Τουρκία, με την κυβέρνηση να επιμένει πως είναι σύννομες και το φιλοκουρδικό HDP να μιλά για πολιτική επιχείρηση εξόντωσης του κόμματος. Την επιχείρηση ακολούθησε έκρηξη στο Ντιαγιάρμπακιρ, για την οποία οι τοπικές Αρχές δείχνουν το ΡΚΚ.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για τις συλλήψεις του Σ. Ντεμιρτάς και άλλων βουλευτών του HDP» ανέφερε στο Twitter η ύπατη εκπρόσωπ[ος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η Μογκερίνι ανέφερε πως, σε επαφή με τις Αρχές, συγκλήθηκε συνάντηση των πρέσβεων χωρών της ΕΕ στην Άγκυρα.

Προηγουμένως, η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Τουρκία, Κάτι Πίρι, είχε μιλήσει για «πολύ άσχημα νέα από Τουρκία, ξανά».

Ανησυχία εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. «Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για τη φίμωση της πολιτικής αντιπολίτευσης ή ακόμη και τη φυλάκιση» των στελεχών της, είπε ο Σταϊνμάιερ, έχοντας προηγουμένος καταδικάσει την βομβιστική επίθεση στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, ο γερμανός υπουργός σημείωσε ότι ο ίδιος ανέκαθεν προασπιζόταν την επιθυμία της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει προς ποια κατεύθυνση κινείται και τι θα σήμαινε αυτό για τη σχέση της με τις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του, ο Τζόνσον είπε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος στον κοινό αγώνα κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, όμως η Βρετανία και η Γερμανία έχουν επίσης σοβαρές ανησυχίες για την αντιμετώπιση των μέσων ενημέρωσης από την Άγκυρα.

Τη «βαθιά τους ανησυχία» εξέφρασαν και οι ΗΠΑ, όπως σημείωσε στο Twitter ο Τομ Μαλινόφσκι, αρμόδιος για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Όταν δημοκρατίες καταφέρονται εναντίον εκλεγμένων αξιωματούχων, έχουν το καθήκον να δικαιολογούν τις πράξεις τους και να διατηρούν την εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα» έγραψε ο αμερικανός αξιωματούχος στο Twitter.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024