Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ξανθός: Προχωρά ο σχεδιασμός για την αναβάθμιση του ΕΣΥ στην Κρήτη

Ξανθός: Προχωρά ο σχεδιασμός για την αναβάθμιση του ΕΣΥ στην Κρήτη

Το πλάνο του υπουργείου Υγείας για την αναβάθμιση της λειτουργίας του ΕΣΥ στην Κρήτη και την αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, ανέπτυξε και συζήτησε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη.

Το πλάνο του υπουργείου Υγείας για την αναβάθμιση της λειτουργίας του ΕΣΥ στην Κρήτη και την αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, ανέπτυξε και συζήτησε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη.

Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι γρήγορα θα προχωρήσει ο σχεδιασμός που έχει κάνει το υπουργείο Υγείας για να χρηματοδοτηθούν δομές υγείας, μέσω του ΕΣΠΑ, του Προγράμματος Υποδομών, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του ΠΕΠ Κρήτης και τόνισε ότι θα δημιουργηθούν 25 νέες αποκεντρωμένες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στην Κρήτη με κατανομή ανά νομό.

Ο υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητική τη συνάντηση με τον κ. Αρναουτάκη για το πώς θα προχωρήσει γρήγορα ο σχεδιασμός με τις σημαντικές παρεμβάσεις αναβάθμισης του συστήματος Υγείας.

«Εξετάσαμε όλα τα έργα που έχουν προτεραιοποιηθεί», επεσήμανε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «στο θέμα των υποδομών οι πόροι δεν είναι πάρα πολλοί και το μεγαλύτερο μέρος τους θα καλυφθεί από την ολοκλήρωση της επέκτασης του Βενιζελείου. Μόλις δημοπρατηθεί το έργο που είναι στη τελική φάση και ανάλογα με την έκπτωση που θα προκύψει θα μπορέσομε να εντάξουμε πιθανότητα σε δεύτερο χρόνο και έργα που είναι πολύ αναγκαία και σε υπόλοιπες περιοχές της Κρήτης».

Σε ότι αφορά τα άλλα έργα, ο κ. Ξανθός είπε ότι υπάρχει το θέμα του Κέντρου Αστικού Τύπου στα Χανιά που θέλουμε να ολοκληρώσουμε και να μπει σε λειτουργία. Υπάρχει, πρόσθεσε ένας σχεδιασμός για να ενισχυθούν πολυδύναμα περιφερικά ιατρεία ιδιαίτερα στη νότια πλευρά της Κρήτης προσθέτοντας ότι υπάρχει το σχέδιο από την 7η ΥΠΕ που αυτή κάνει την ιεράρχηση των αναγκών.

Παράλληλα, ο κ. Ξανθός επεσήμανε ότι αυτό που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι η κατανομή των όποιων πόρων γίνεται με ένα τρόπο δίκαιο και με βάση τις πραγματικές ανάγκες και την προτεραιότητα τους και όχι με βάση τη λογική των τοπικισμών και των παραγοντισμών.

Σε ότι αφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο υπενθύμισε ότι έχει γίνει ένας ανασχεδιασμός από το υπουργείο Υγείας λέγοντας ότι έχει δοθεί μια πολύ μεγάλη προτεραιότητα στο θέμα της πρωτοβάθμιας υγείας και μίλησε στη συνέχεια για άλλους δυο άξονες που είναι η ψυχική υγεία και οι παρεμβάσεις αντιμετώπισης των εξαρτήσεων.

Ο προϋπολογισμός, όπως είπε κυμαίνεται μεταξύ 15-20 εκατ. ευρώ. Το πλάνο, υπογράμμισε, είναι να αναπτυχθούν 25 νέες αποκεντρωμένες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στην Κρήτη με κατανομή ανά νομό, με στελέχωση οικογενειακών γιατρών περίπου στους 150 και συνολικά με μια κάλυψη σε προσωπικό περίπου 325 θέσεων διαφόρων ειδικοτήτων. Αυτές οι δομές είναι ένα νέο μοντέλο λειτουργίας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας πιο αποκεντρωμένο, θα καλύπτει ένα συγκεκριμένο πληθυσμό, στόχος, 10-12 χιλ. και αυτό συνεπάγεται την αναδιοργάνωση του ΕΣΥ με επίκεντρο την Πρωτοβάθμια Φροντίδα». Επίσης, ο κ. Ξανθός το χαρακτήρισε ως μια κρίσιμη αλλαγή που βελτιώνει και την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση των πολιτών και πως θα αποσυμφορήσει και τα ήδη επιβαρυμένα δημόσια Νοσοκομεία.

«Εμείς από την πλευρά μας, ως Περιφέρεια, είμαστε πανέτοιμοι για την δημοπράτηση του της Β’ φάσης του Βενιζελείου, που έχει καθυστερήσει εξαιτίας όμως του τρόπου των δημοπρασιών με ένα νόμο τον Αύγουστο του 2016» ανέφερε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Ακόμη πρόσθεσε πως: «Θεωρούμε όμως ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία δημοπράτησης αυτού του σημαντικού έργου στον τομέα της υγείας για όλη την Κρήτη. Με την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων, του Υπουργείου, των φορέων υγείας, και των υπηρεσιών επιχειρούμε την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας στο νησί προς όφελος των πολιτών».

Στη σύσκεψη στην Περιφέρεια πήραν ακόμη μέρος ο βουλευτής Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Σταμάτη Βαρδαρός, η Διοικήτρια της ΥΠΕ Κρήτης Ελένη Μαυρομάτη, η προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη, και το στελέχος της υπηρεσίας Γιάννης Μπαλαντινάκης.

Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Υγείας κ. Ξανθός μετέβη στο «Βενιζέλειο» Νοσοκομείο όπου είχε συνάντηση με τους εργαζόμενους και ακολούθως στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) όπου τα σωματεία πραγματοποίησαν στάσεις εργασίας.

Σχολιάζοντας την ένταση που δημιουργήθηκε στο χώρο του ΠΑΓΝΗ κατά την επίσκεψή του, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι «η κοινωνική διαμαρτυρία αυτή την περίοδο στη χώρα είναι και δικαιολογημένη και ενδεχομένως αναμενόμενη. Δεν έχουμε αλλεργία απέναντι στην κοινωνική διαμαρτυρία, ούτε αλλεργία απέναντι στον κόσμο που αγωνίζεται και διεκδικεί. Πιστεύω ότι σήμερα έχουμε την ωριμότητα όλοι σε μία δύσκολη φάση και για την χώρα και για την κοινωνία, να αναζητούμε διαύλους συνεννόησης και επικοινωνίας. Τα προβλήματα υπάρχουν είναι γνωστά, καλώς αναδεικνύονται. Τα σωματεία διεκδικούν. Η πολιτική ηγεσία οφείλει να ακούει, να διαλέγεται. Γι’ αυτό έχουμε έρθει σήμερα εδώ. Να κάνουμε μία ανοιχτή διαδικασία, όπως και στο ‘Βενιζέλειο’. Να συζητήσουμε με τον κόσμο που δουλεύει και πασχίζει να κρατήσει σε αξιοπρεπές επίπεδο την περίθαλψη στον τόπο μας και νομίζω ότι όλα τα υπόλοιπα περιττεύουν. Θεωρώ ότι υπάρχει περιθώριο γόνιμου διαλόγου και πολιτισμένου διαλόγου. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη κάποιων να δημιουργήσουν εικόνες αποδοκιμασίας και να δημιουργήσουν πολιτικό γεγονός και μία εικόνα που υποτίθεται οι υπουργοί της κυβέρνησης δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα δημόσια νοσοκομεία. Εμείς είμαστε άνθρωποι της δημόσιας περίθαλψης. Εγώ σε αυτό το νοσοκομείο έχω κάνει ειδικότητα. Έχουμε γνωστούς, φίλους. Έχουμε δουλέψει μαζί και έχουμε αγωνιστεί μαζί για να υπάρχει αξιοπρέπεια στην περίθαλψη στη χώρας μας. Αυτό είναι το ζητούμενο και νομίζω θα προχωρήσουμε αταλάντευτα σε αυτό».

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024