Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντιφρονών καταγγέλλει βασανιστήρια σε ρωσική φυλακή

Αντιφρονών καταγγέλλει βασανιστήρια σε ρωσική φυλακή

Γνωστός ρώσος αντιφρονών, ο οποίος βρίσκεται σε φυλακή στη Ρωσία, καταγγέλλει ότι υφίσταται βασανιστήρια και εξέφρασε φόβο για τη ζωή του. Σε επιστολή προς τη σύζυγό του, ο 34χρονος Ιλντάρ Ντάνιν καταγγέλλει ξυλοδαρμό από δεσμοφύλακες, ενώ σημειώνει ότι τον κρέμασαν από τους καρπούς, τον ανάγκασαν να γδυθεί, τον απείλησαν ότι θα τον βιάσουν, ενώ ο διευθυντής της φυλακής τον προειδοποίησε πως εάν διαμαρτυρηθεί θα τον βρουν νεκρό.

Γνωστός ρώσος αντιφρονών, ο οποίος βρίσκεται σε φυλακή στη Ρωσία, καταγγέλλει ότι υφίσταται βασανιστήρια και εξέφρασε φόβο για τη ζωή του.

Σε επιστολή του προς τη σύζυγό του από τη φυλακή IK-7 στο Πετροζαβόντσκ της βορειοδυτικής Ρωσίας όπου κρατείται, η οποία δημοσιεύθηκε από μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης, ο Ντάντιν τονίζει πως υπέστη ξυλοδαρμό, ενώ καταγγέλλει ότι ακόμα και δέκα δεσμοφύλακες τον κλοτσούσαν ταυτόχρονα.

Ο 34χρονος Ιλντάρ Ντάνιν καταγγέλλει ξυλοδαρμό από δεσμοφύλακες, ενώ σημειώνει ότι τον κρέμασαν από τους καρπούς, τον ανάγκασαν να γδυθεί, τον απείλησαν ότι θα τον βιάσουν, ενώ ο διευθυντής της φυλακής τον προειδοποίησε πως εάν διαμαρτυρηθεί θα τον βρουν νεκρό.

Ο Ντάντιν σημειώνει ότι τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν μεταφέρθηκε στην φυλακή ΙΚ-7, όπου μεταφέρθηκε αμέσως στην απομόνωση.

Μια μέρα οι δεσμοφύλακες τον κρέμασαν από τους καρπούς για περίπου μισή ώρα, προκαλώντας του «φριχτό πόνο». «Στη συνέχεια μού κατέβασαν το παντελόνι και μου είπαν ότι θα φέρουν έναν άλλο κρατούμενο να με βιάσει εάν δεν συμφωνούσα να θέσω τέλος στην απεργία πείνας μου» γράφει στην ίδια επιστολή.

Ο ακτιβιστής είχε ξεκινήσει απεργία πείνας επειδή κρατείτο σε κελί απομόνωσης.

Δικαστήριο της Μόσχας καταδίκασε τον 34χρονο σε τρία χρόνια φυλάκιση τον Δεκέμβριο του 2015 για εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Η ποινή του μειώθηκε σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση όταν εκδικάστηκε η έφεσή του.

Ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία χαρακτηρίζουν τον Ντάντιν, επικριτή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και των πολιτικών της κυβέρνησής του, πολιτικό κρατούμενο.

Οι αρχές απαντούν ότι ο Ντάντιν παρέβη μια διάταξη του ποινικού κώδικα που θεσπίστηκε έπειτα από μεγάλες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις και ποινικοποιεί την παραβίαση των κανόνων για τη διοργάνωση εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.

«Συχνοί ξυλοδαρμοί, εκφοβισμοί, ταπεινώσεις, προσβολές, αφόρητες συνθήκες κράτησης -αυτά συμβαίνουν και σε άλλους κρατούμενους» τονίζει ο ίδιος στην επιστολή.

Σύμφωνα με τον Ντάντιν, εάν συνεχίσει να υφίσταται βασανιστήρια, θεωρεί «απίθανο» να επιβιώσει για πάνω από μία εβδομάδα.

Η Αναστασία Ζόταβα, η σύζυγός του, ανέφερε σε αναρτήσεις της σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης πως ήξερε ότι κάτι πάει στραβά όταν οι αρχές δεν της επέτρεψαν να μιλήσει με τον άνδρα της στο τηλέφωνο, ή να τον επισκεφθεί.

Ο Βαλερί Μαξιμένκα, υποδιευθυντής της υπηρεσίας σωφρονιστικών καταστημάτων, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax ότι κατά τη διάρκεια μιας ιατρικής εξέτασης στην οποία υπεβλήθη δεν διαπιστώθηκε ότι ο Ντάντιν έφερε τραύματα και ότι ο ίδιος ο κρατούμενος το επιβεβαίωσε σε δήλωσή του η οποία μαγνητοσκοπήθηκε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, διεξάγεται έρευνα για τις καταγγελίες του κρατούμενου.

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας σωφρονιστικών καταστημάτων είπε στο BBC ότι ο Ντάντιν βρισκόταν σε απομόνωση για «παραβίαση του καθεστώτος κράτησης» και σημείωσε ότι οι ισχυρισμοί για ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια δεν είναι αληθείς.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως ο Πούτιν θα ενημερωθεί για την επιστολή του Ντάντιν.

«Πρόκειται για υπόθεση που απαιτεί μέγιστη προσοχή από τις αρμόδιες αρχές, σε αυτή την περίπτωση της υπηρεσίας σωφρονιστικών καταστημάτων» ανέφερε ο Πεσκόφ.

Ο Ντάντιν ανέφερε στη σύζυγό του πως φοβάται ότι θα τον δολοφονήσουν για να σωπάσει.

«Σε περίπτωση ξαφνικού θανάτου μου, μπορεί να σου πουν ότι αυτοκτόνησα, ότι έπαθα ατύχημα, ότι με πυροβόλησαν καθώς προσπαθούσα να αποδράσω, ή ότι πέθανα σε συμπλοκή με κάποιον άλλον κρατούμενο» της έγραψε. Αλλά ό,τι κι αν πουν «θα είναι ψέμα», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων Ιγκόρ Καλιάπιν δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έχει ζητήσει από τις αρχές άδεια να επισκεφθεί τον Ντάντιν.

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε να απελευθερωθεί «αμέσως και χωρίς όρους» ο Ντάντιν μετά τις «σοκαριστικές» καταγγελίες του, που προστίθενται σε άλλες «αξιόπιστες καταγγελίες και κακομεταχείριση στο ρωσικό σωφρονιστικό σύστημα», οι οποίες κατά τη ΜΚΟ «έχουν σκοπό να καταπνίξουν κάθε είδους αντιπολίτευση».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024