Ξάγρυπνη η Ιταλία μετά τον «τριπλό» σεισμό, ζημιές και ελαφρά τραυματίες
Νύχτα φόβου πέρασε η κεντρική Ιταλία μέχρι το ξημέρωμα της Πέμπτης, με πολλούς να κοιμούνται έξω από τα σπίτια τους, υπό βροχή, έπειτα από τις τρεις ισχυρότατες δονήσεις -5,4 η πρώτη, 5,9 η δεύτερη και 4,6 η τρίτη- που έσπειραν τον πανικό μετά την νωπή ακόμη καταστροφή του Αυγούστου. Δεν υπάρχουν μέχρι το πρωί αναφορές για νεκρούς από τις ίδιες τις ζημιές -παρά μόνο για έναν ηλικωμένο που έπαθε ανακοπή- όμως κτίρια έχουν καταρρεύσει σε διάφορα σημεία σε Μάρκε και Ούμπρια.
Νύχτα φόβου πέρασε η κεντρική Ιταλία μέχρι το ξημέρωμα της Πέμπτης, με πολλούς να κοιμούνται έξω από τα σπίτια τους, υπό βροχή, έπειτα από τις τρεις ισχυρότατες δονήσεις -5,4 η πρώτη, 5,9 η δεύτερη και 4,6 η τρίτη- που έσπειραν τον πανικό μετά την νωπή ακόμη καταστροφή του Αυγούστου.
Δεν υπάρχουν μέχρι το πρωί αναφορές για νεκρούς από τις ίδιες τις ζημιές -αν και ένας ηλικιωμένος φέρεται να εξέπνευσε μετά από ανακοπή- όμως κτίρια έχουν καταρρεύσει σε διάφορα σημεία σε Μάρκε και Ούμπρια.
Οι αρχές πολιτικής προστασίας αναφέρουν πως μέχρι στιγμής υπάρχουν αναφορές μόνο για εννέα ελαφρά τραυματίες μεταξύ Βίσο και Φαμπριάνο. Αρκετές περιοχές στη ζώνη κοντά στο επίκεντρο δεν έχουν ρεύμα ή τηλέφωνο. Η βροχή επιδείνωσε την κατάσταση.
Μετά το πρώτο ισχυρό χτύπημα μεγέθους 5,4 στις 19:10 (τοπική ώρα) της Τετάρτης, ακολούθησε η ισχυρότερη και μεγαλύτερης διάρκειας των 5,9 βαθμών στις 21:18. Το τρίτο χτύπημα ήρθε στις 23:42 και είχε ισχύ 4,6 βαθμών.
Oι μετασεισμοί συνεχίστηκαν μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης (μέχρι και με 4,2 βαθμών στις 05:50) και όλοι οι σεισμοί, με εστιακό βάθος περί τα 10 χλμ., είχαν επίκεντρο στην ίδια περιοχή, μεταξύ Μάρκε και Ούμπρια.{{{ map }}}
Oι οι μεγαλύτερες δυσκολίες επικεντρώνονται στις κωμοπόλεις και χωριά Βίσο, Ουσίτα, Καστελσαντάντζελο, Καμερίνο, Μούτσια, Πιέβε Τορίνα, Σαν Τζινέσιο, Καλνταρόλα -ουσιαστικά όλες τις περιοχές πάνω στο επίκεντρο.
Τμηματικές καταρρεύσεις κτιρίων καταγράφονται σε όλη αυτήν την περιοχή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ειδικά στο Βίσο (που είναι και το σχετικά πολυπληθέστερο, με 1.100 κατοίκους), πρόκειται για προσόψεις κτιρίων.
Στο Τολεντίνο, ένας 73χρονος εξέπνευσε έπειτα από ανακοπή καρδιάς που αποδίδεται στο σοκ. Μέχρι στιγμής, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, είναι το μοναδικό «έμμεσο» θύμα του Εγκέλαδου.
Καταρρεύσεις κτιρίων καταγράφηκαν ακόμη και σε ζωντανή σύνδεση:
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Το Σάββατο 11 Ιουνίου θα επαναλειτουργήσει η Γέφυρα Μανωλά
- Θεσαλονίκη: Τι λέει η Ryanair για το σπασμένο παράθυρο αεροσκάφους σε πτήση της
- Η επιδημία του Έμπολα στο Κονγκό εξακολουθεί να εξαπλώνεται «αόρατα», σύμφωνα με τον ΠΟΥ
- Ενεργοποιείται μόνιμο πλαίσιο ενίσχυσης των Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας
- Η πριγκίπισσα Ιμάν της Ιορδανίας και ο Τζαμίλ Αλεξάντερ Θερμιώτης περιμένουν το δεύτερο παιδί τους
- Για «λαϊκισμό» μιλάει ο Μητσοτάκης της αισχροκέρδειας – Με «καρφιά» για το ΠΑΣΟΚ «ομολογεί» τον φόβο ΝΔ για την επάνοδο Τσίπρα
- Ρόδος: Πέθανε το 10 μηνών βρέφος που είχε πνιγεί από τροφή
- Για πρώτη φορά, γεωλόγοι είδαν τον γήινο φλοιό να σκίζεται και να απελευθερώνει λάβα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-150x85.webp)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)



























![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-315x220.webp)





















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442