Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Με προσφυγές απαντούν οι συνταξιούχοι στην αλληλογραφία Κατρούγκαλου

Με προσφυγές απαντούν οι συνταξιούχοι στην αλληλογραφία Κατρούγκαλου

Kύμα δικαστικών προσφυγών κατά των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις πυροδοτούν οι επιστολές του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου που μαζικά αποστέλλονται τις τελευταίες ημέρες στους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές, έως και κατά 50%.

Kύμα δικαστικών προσφυγών κατά των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις πυροδοτούν οι επιστολές του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου που μαζικά αποστέλλονται τις τελευταίες ημέρες στους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές, έως και κατά 50%.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, όσο αποστέλλονται οι επιστολές, στις οποίες με προσωπικό ύφος ο κ. Κατρούγκαλος «ενημερώνει υπεύθυνα για το ύψος στο οποίο διαμορφώνεται στο εξής η σύνταξή τους», χωρίς βέβαια να ξεκαθαρίζει τον τρόπο με τον οποίο έγινε η αναπροσαρμογή, τόσο αυξάνονται οι αντιδράσεις. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η εφημερίδα, σε ορισμένες περιπτώσεις τα στοιχεία της επιστολής είναι λανθασμένα και δεν αντιστοιχούν με αυτά που αναγράφονται στα ενημερωτικά σημειώματα που εκδίδουν τα Ταμεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το εκκαθαριστικό σημείωμα συνταξιούχου για τις πληρωμές Αυγούστου που καταβλήθηκαν στα τέλη Ιουλίου, ανέφερε κύρια σύνταξη από το Δημόσιο 710,11 ευρώ, κύρια σύνταξη από το ΤΑΠ-ΟΤΕ 1.166,39 ευρώ και επικουρική σύνταξη από το ΕΤΕΑΜ 121,56 ευρώ (σύνολο 1.998,06 ευρώ), η επιστολή του υπουργού Εργασίας προς τον ίδιο άνθρωπο αναφέρεται σε κύρια σύνταξη από το Δημόσιο 626,70 ευρώ, κύρια σύνταξη από το ΤΑΠ-ΟΤΕ 1.025,61 ευρώ και επικουρική σύνταξη από το ΕΤΕΑΜ (πλέον ΕΤΕΑ) 103,7 ευρώ, η οποία μετά την αναπροσαρμογή μειώνεται σε 95,73 ευρώ.

Η αναστάτωση αναμένεται να αυξηθεί στις αρχές Νοεμβρίου, όταν θα επιβληθεί και το αναδρομικό ψαλίδι, κατά τουλάχιστον 50 ευρώ. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς ενδέχεται οι συνταξιούχοι να δουν επικουρικές ακόμη και κάτω των 50 ευρώ, καθώς ο πρόσφατος νόμος για την αναδρομική παρακράτηση συντάξεων στον ιδιωτικό τομέα ορίζει ως μικρότερη δόση τα 50 ευρώ. Κάτι που αναφέρεται και στις επιστολές, με τον υπουργό Εργασίας να σημειώνει ότι «με δεδομένο ότι κατά τον νόμο η νέα επικουρική σύνταξη θα έπρεπε να αρχίζει να καταβάλλεται από την 1η Ιουνίου, υπάρχουν αναδρομικές παρακρατήσεις, ίσες με τη διαφορά της νέας από την παλαιά επικουρική σύνταξη, για τους μήνες από τον Ιούνιο μέχρι και τον μήνα επιβολής της περικοπής».

Ωστόσο, υποστηρίζει ο κ. Κατρούγκαλος, το ποσό της μηνιαίας παρακράτησης των αναδρομικών που θα κρατείται κάθε μήνα περιορίζεται στα 50 ευρώ, εφόσον η νέα επικουρική δεν υπερβαίνει τα 500 ευρώ. Στην πράξη βέβαια, οι επικουρικές είναι αυτές που περιορίζονται σε αρκετές περιπτώσεις κάτω από τα 50 ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024