
Κίνδυνος άνοιας από την ορμονική θεραπεία του καρκίνου του προστάτη
Η ορμονική θεραπεία που χορηγείται στους πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη και συντελεί στη μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης, υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο άνοιας στους ασθενείς, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Oncology.
Η ορμονική θεραπεία που χορηγείται στους πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη και συντελεί στη μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης, υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο άνοιας στους ασθενείς, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Oncology.
Προηγούμενες μελέτες είχαν συσχετίσει τη συγκεκριμένη ορμονοθεραπεία με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και νόσου Αλτσχάιμερ. Η νέα μελέτη δείχνει ότι ο αυξημένος κίνδυνος αφορά όλες τις αιτίες της άνοιας.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, με επικεφαλής τον Δρ Κέβιν Νιντ, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 9.300 ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, οι οποίοι δεν είχαν ιστορικό άνοιας πριν τη διάγνωση του καρκίνου.
Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση, η αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης άνοιας ήταν κατά μέσο όρο σχεδόν 8% μεταξύ όσων είχαν κάνει ορμονοθεραπεία, έναντι 3,5% μεταξύ όσων δεν είχαν κάνει την ίδια θεραπεία. Οι ασθενείς που έκαναν θεραπεία στέρησης ανδρογόνων για περισσότερα χρόνια, ήταν εκείνοι που κινδύνευαν περισσότερο να εκδηλώσουν άνοια.
«Το κατά πόσο θα προχωρήσει κανείς στη συγκεκριμένη ορμονική θεραπεία, είναι θέμα του να ζυγισθούν κάθε φορά, από κοινού με τον γιατρό, τα οφέλη και οι κίνδυνοι. Η νέα μελέτη είναι σημαντική και το ζήτημα χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, αλλά προς το παρόν δεν θα έπρεπε να βιαστούμε να αλλάξουμε κάτι στην κλινική πρακτική», διευκρινίζει ο Δρ Νιντ.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΛεΜπρόν Τζέιμς μετά τη συμφωνία με τους Σίξερς: «Να τους βοηθήσω να γίνουν ομάδα πρωταθλητισμού»
- Γιατί ο Κρίστοφερ Νόλαν απαγόρευσε τις μπότες Ugg στα γυρίσματα της «Οδύσσειας»;
- Σύρος: Δεν ασκήθηκαν διώξεις για τη δολοφονία της 42χρονης – Εισαγγελική εντολή για αναπαράσταση των γεγονότων
- Επίσημα στον Άρη ο Βασίλης Τολιόπουλος, υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι το 2030
- Διακοπή της κυκλοφορίας του Προαστιακού λόγω κακοκαιρίας
- Καταιγίδα και κεραυνοί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»