Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κρίσιμη συνεδρίαση στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Κρίσιμη συνεδρίαση στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Ιδιαίτερα κρίσιμη για την πορεία της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών κρίνεται η διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας την Παρασκευή, επί των προσφυγών που έχουν καταθέσει οι καναλάρχες. Το απόγευμα της Τετάρτης ο εισηγητής Γιώργος Παπαγεωργίου έκανε εισήγηση υπέρ του απαραδέκτου των προσφυγών των καναλαρχών και της απόρριψης για τυπικούς λόγους των αιτήσεών τους

Ιδιαίτερα κρίσιμη για την πορεία της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών κρίνεται η διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας την Παρασκευή, επί των προσφυγών που έχουν καταθέσει οι καναλάρχες.

Το απόγευμα της Τετάρτης ο εισηγητής κ.Γιώργος Παπαγεωργίουέκανε εισήγηση υπέρ του απαραδέκτου των προσφυγών των καναλαρχών και της απόρριψης για τυπικούς λόγους των αιτήσεών τους από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Πρακτικά, αν τελικά η εισήγησή του γίνει δεκτή από την πλειοψηφία των 25 τελικά συμβούλων, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο δεν θα μπει στην κρίση της ουσίας της υπόθεσης. Το αν δηλαδή ο νόμος είναι συνταγματικός ή όχι και αν είναι αντισυνταγματική η μετακύλιση αρμοδιοτήτων από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) στη γενική γραμματεία Ενημέρωσης, αν επί της ουσίας η σχετική υπουργική απόφαση συνάδει με το πνεύμα της σχετικής συνταγματικής διάταξης.
Φυσικά κανείς δεν ξέρει το ακριβές αποτέλεσμα της διάσκεψης, ποια θα είναι δηλαδή η απόφαση, η οποία μπορεί να κινείται και σε αντίθετη κατεύθυνση με την εισήγηση.
Η τελική κρίση ανήκει φυσικά στα μέλη της διευρυμένης Ολομέλειας του ΣτΕ, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεδρίασαν το απόγευμα της Τετάρτης σε κλίμα έντασης αλλά όχι ρήξης, όπως στις 30 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», κρίσιμη είναι η άποψη, όπως θα εκφραστεί στην τελική απόφαση, των οκτώ συμβούλων οι οποίοι, όπως λέγεται, δεν εκφράστηκαν χθες, Τετάρτη, ήταν σιωπηλοί στις περίπου δύο ώρες που αντήλλασσαν απόψεις μεταξύ τους, επομένως κρίνονται ως σημαντικοί στην πλειοψηφία των 13 που θα κρίνει την απόφαση.
Η αιτιολογία
Σε σχέση με την εισήγηση, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εισηγητής έκρινε τα περί απόρριψης των προσφυγών με την αιτιολογία ότι η αρχική προσφυγή, που συζητήθηκε στις 4 Ιουλίου, δεν παράγει νομικά αποτελέσματα στους προσφεύγοντες, αφού δεν προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη με το δεδομένο ότι δεν είχε γίνει ακόμη τότε η προκήρυξη για τον διαγωνισμό των τεσσάρων αδειών, επομένως πρέπει κατά τον εισηγητή να απορριφθούν οι προσφυγές τους ως απαράδεκτες.
Ο εισηγητής στηρίχθηκε στις προεισηγήσεις των δύο βοηθών, που είχαν κατά πλειοψηφία τοποθετηθεί υπέρ του απαραδέκτου, όπως έγραψε «Το Βήμα». Η τρίτη μειοψηφούσα άποψη της παρέδρου τασσόταν υπέρ του να μπει η Ολομέλεια στην ουσία της υπόθεσης.
Η συζήτηση για το απαράδεκτο ή μη διήρκεσε λίγη ώρα. Πάντως εκφράστηκαν οι ενστάσεις σε σχέση με την εισήγηση από τρεις συμβούλους, οι οποίοι σταθερά ξιφουλκούν υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου και της εκφοράς κρίσης από την Ολομέλεια του ΣτΕ για την ουσία της υπόθεσης.
Αναπτύχθηκαν και επιχειρήματα ότι οι προσφεύγοντες (Star, ANT1, Alpha, Έψιλον κ.ά) έχουν υποστεί βλάβη και μόνο με την απειλή ότι θα πέσει «μαύρο» μετά τις 90 ημέρες και χιλιάδες εργαζόμενοι θα βρεθούν στο δρόμο.
Κρίσεις
Η απόφαση θα ληφθεί το νωρίτερο την Παρασκευή, χωρίς να αποκλείεται και επόμενη διάσκεψη. Αν γίνει δεκτή η εισήγηση, η απόφαση θα εκδοθεί σύντομα και το θέμα της συνταγματικότητας θα κριθεί τελικά στις 13 Ιανουαρίου, όταν κρίνεται η συνταγματικότητα και η νομιμότητα της προκήρυξης του διαγωνισμού.
Αν όμως κριθεί ότι οι προσφυγές είναι παραδεκτές, τότε οι σύμβουλοι θα μπουν στην ουσία της υπόθεσης: θα κρίνουν τη συνταγματικότητα του νόμου σε σχέση με τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ, το οποίο ακόμη και σήμερα δεν έχει συγκροτηθεί.
Το επιχείρημα υπέρ της συνταγματικότητας φαίνεται ότι είναι η είσπραξη του μεγάλου τιμήματος από τους τέσσερις σε ώρες κρίσης, και μάλιστα όταν δεν υπήρχε ΕΣΡ, άρα υπήρχε «έκτακτη ανάγκη».
Από την άλλη πλευρά υπέρ της αντισυνταγματικότητας θα ξιφουλκήσουν όσοι πιστεύουν ότι ήταν στην ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και θα υπενθυμίσουν και τη νομολογία του ανωτάτου δικαστηρίου με τις δύο αποφάσεις για την ΕΡΤ. Η απόφαση δεν είναι δεδομένη,«όποιος πιστεύει ότι ξέρει το αποτέλεσμα λέει ψέματα»έλεγε στο «Βήμα» καλά πληροφορημένη πηγή.

Γιάννα Παπαδάκου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έγραψε ιστορία η Άρσεναλ

Το ρεκόρ των «κανονιέρηδων» και η... συνταγή που πρέπει ν' αλλάξει για την Τσέλσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024