
Αλαλούμ με το νέο ασφαλιστικό Υπερταμείο
Με βορειοϊρλανδική συνδρομή σχεδιάζεται να λειτουργήσει -με σοβαρά προβλήματα και ελλείμματα- από 1/1/2017 το νέο ασφαλιστικό Υπερταμείο, ο ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης), με τα 3,5 εκατ. ασφαλισμένους, 2,6 εκατ. συνταξιούχους, 16 δισ. ευρώ κινητή και ακίνητη περιουσία και προϋπολογισμό 38 δισ. ευρώ.
Πάντως, κατά τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας του, το νέο Ταμείο θα παρουσιάσει, σύμφωνα με το προσχέδιο προϋπολογισμού του,έλλειμμα της τάξης των 2,9 δισ. ευρώ.Το 2017, θα μειωθεί στα 1,1 δισ. ευρώ έπειτα απόενέσεις ρευστότηταςαπό τον κρατικό προϋπολογισμό (πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση) της τάξης των 1,7 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, και για το 2017, το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του ΕΦΚΑ προεξοφλούν ότι –όπως και τα προηγούμενα έτη –θα χρησιμοποιηθεί και ομικρός κουμπαράς του ΑΚΑΓΕ,με τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι από τα 8 ταμεία κύριας ασφάλισης που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ (πλην του Δημοσίου) μόνο ο ΟΓΑ, το ΝΑΤ και το ΤΑΥΤΕΚΩ θα παρουσιάσουν μικρά πλεονάσματα.
Επικεφαλής της τεχνικής ομάδας υποστήριξης της NI-CO είναι ο Τζέρι Φιτζπάτρικ, ο οποίος, σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, έχει αναλάβει τη σύνθετη διαδικασία δημιουργίας ενός γιγάντιου φορέα, του ΕΦΚΑ, με 3,5 εκατ. ασφαλισμένους και 2,6 εκατ. συνταξιούχους, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.
Τονίζεται ότι:
- Στο διάστημα που έχει ξεκινήσει η βορειοϊρλανδική αρωγή δεν έχουν ενοποιηθεί τα μητρώα των ασφαλισμένων και των περιουσιακών στοιχείων των επιμέρους Ταμείων.
- Η διοικητική αναδιοργάνωση, η στελέχωση των υπηρεσιών και η μεταφορά του προσωπικού δεν έχουν προχωρήσει.
- Η καταβολή των έναντι συντάξεων και των άλλων παροχών έχει αισθητά «χελωνοποιηθεί».
*Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση των Νέων
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Fuel Pass: Το «μαρτύριο της σταγόνας» για τους καταναλωτές – Μέτρα στήριξης με το σταγονόμετρο
- «NoMuds» – Είκοσι σύγχρονοι κεραμίστες δίνουν σχήμα στο χρόνο που περνάει
- Προσωρινά κρατούμενος ο 67χρονος που εισέβαλε με σφυρί σε τράπεζα στη Θεσσαλονίκη
- Η Μπάγερν ετοιμάζει πρόταση «μαμούθ» στον Ολίσε – Έτοιμος ο Γάλλος να υπογράψει μέχρι το 2032 στους Βαυαρούς
- Μπλόκο από την Ισπανία: Δεν δίνει άδεια για τον ελλιμενισμό του πλοίου με τους νεκρούς από χανταϊό
- Κρήτη: Νέο βίντεο ντοκουμέντο – Καρέ καρέ η στιγμή της αιματηρής επίθεσης των τριών στον 57χρονο σε μπαρ στο Ηράκλειο
