Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προσκρούει στο Σύνταγμα η παράταση της θητείας ανώτατων δικαστικών

Προσκρούει στο Σύνταγμα η παράταση της θητείας ανώτατων δικαστικών

Διχάζει το δικαστικό σώμα, η πρόταση για παράταση του ορίου ηλικίας των ανώτατων λειτουργών της Θέμιδος, καθώς υπάρχει ρητή πρόβλεψη του Συντάγματος που θέτει ως «κόκκινη γραμμή» το 67ο έτος της ηλικίας των δικαστικών λειτουργών.

Το «μενού» της πρόσφατης συνάντησης των προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων με τον Πρωθυπουργό, όπως φαίνεται, δεν είχε μόνο συζητήσεις επί των μισθολογικών θεμάτων, αλλά στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου έπεσε και η πρόταση για την παράταση του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστών, παρά τη ρητή πρόβλεψη του Συντάγματος που θέτει ως «κόκκινη γραμμή» το 67ο έτος της ηλικίας των δικαστικών λειτουργών.

Όπως λένε δικαστικές πηγές στην εφημερίδα Τα Νέα, η ανακίνηση του σοβαρού αυτού θεσμικού ζητήματος, «έρχεται να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στον χώρο της Δικαιοσύνης, που ήδη μετρά πολλά, τα οποία συνδέονται με την ανεξαρτησία των δικαστών και το κύρος του ίδιου του θεσμού».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ίδια η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου ενημέρωσε τους συναδέλφους της στο Εφετείο της Αθήνας για την παράταση του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστών. Ενδεχόμενο που, κατά την ενημέρωσή της, βρίσκει τον πρωθυπουργό «πολύ θετικό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σύνταγμα στο άρθρο 88 παράγραφο 5 ρητά ορίζει ότι οι ανώτατοι δικαστές υποχρεωτικά αποχωρούν από το δικαστικό σώμα με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους.

Σε περίπτωση πάντως που -άγνωστο πώς-αρθεί η συνταγματική πρόβλεψη, τότε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, η οποία με βάση τα σημερινά δεδομένα αποχωρεί τον Ιούνιο του 2017 από τη θέση της, θα μπορέσει να παραμείνει για άλλα τρία χρόνια.

Βασικό επιχείρημα για τη νομοθετική ρύθμιση, όπως ειπώθηκε στην Ολομέλεια του Εφετείου, συνιστά η εξής ερμηνεία: ότι το όριο των 67 ετών που θέτει το Σύνταγμα αποτελεί προστατευτικό τείχος για τους ίδιους τους δικαστές, ώστε να μην μπορεί κανείς να τους δείξει νωρίτερα την πόρτα της εξόδου. Αν όμως, οι ίδιοι επιθυμούν να παραμείνουν στην ενεργό δράση, τότε με νόμο μπορεί να δοθεί παράταση, θέση που φαίνεται να ενστερνίζεται και η Βασιλική Θάνου καθώς το θέμα αυτό έχει ήδη τεθεί, όπως είπε, ως «αίτημα πολλών δικαστικών».

*Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση των Νέων

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024