Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έρευνα για εγκλήματα πολέμου στη Συρία ζητεί η Γαλλία

Έρευνα για εγκλήματα πολέμου στη Συρία ζητεί η Γαλλία

Αποφασισμένη να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου να ερευνήσει πιθανά εγκλήματα πολέμου στη Συρία, είναι η Γαλλία. Στον απόηχο του ρωσικού βέτο στο σχέδιο του ΟΗΕ για τον τερματισμό των βομβαρδισμών στο Χαλέπι, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι το Παρίσι διαφωνεί με τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, γεγονός που θα ληφθεί σοβαρά υπόψη στη συνάντηση του Φρανσουά Ολάντ με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αποφασισμένη να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου να ερευνήσει πιθανά εγκλήματα πολέμου στη Συρία, είναι η Γαλλία. Στον απόηχο του ρωσικού βέτο στο σχέδιο του ΟΗΕ για τον τερματισμό των βομβαρδισμών στο Χαλέπι, το οποίο υποβλήθηκε από τη Γαλλία και την Ισπανία, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι το Παρίσι διαφωνεί κάθετα με τους βομβαρδισμούς της Ρωσίας στο Χαλέπι, γεγονός το οποίο θα ληφθεί σοβαρά υπόψη στην επικείμενη συνάντηση του Φρανσουά Ολάντ με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Δεν συμφωνούμε με αυτό που κάνει η Ρωσία, που βομβαρδίζει το Χαλέπι. Η Γαλλία έχει δεσμευτεί, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, να σώσει τον πληθυσμό του Χαλεπίου», τόνισε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών τη Δευτέρα μιλώντας στο δίκτυο Inter France.

«Θα έλθουμε σε επαφή με τη γενική εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για να δούμε με ποιον τρόπο μπορεί να ξεκινήσει αυτές τις έρευνες», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Τόνισε ωστόσο ότι «στη Συρία διαπράττονται εγκλήματα πολέμου και πρέπει να αναληφθούν ευθύνες».

Όσον αφορά το εάν ο γάλλος πρόεδρος θα δει τον Πούτιν, όταν εκείνος θα επισκεφθεί το Παρίσι, στις 19 Οκτωβρίου, ο Ερό επισήμανε ότι στην απόφαση του Ολάντ θα βαρύνει πολύ η κατάσταση στο Χαλέπι. Σε κάθε περίπτωση επεσήμανε ότι «η Ρωσία είναι μία χώρα εταίρος και όχι αντίπαλος», καθώς επίσης ότι η επίσκεψη στο Παρίσι μπορεί να δώσει ευκαιρία για τη σύγκληση συνόδου κορυφής για την Ουκρανία.

Από την πλευρά της Μόσχας εκφράζονται διαβεβαιώσεις ότι η επίσκεψη του Πούτιν στη γαλλική πρωτεύουσα προγραμματίζεται κανονικά. Απαντώντας στις δηλώσεις του Ολάντ ότι δεν είναι σίγουρος για το πότε θα υποδεχθεί τον ρώσο ονόλογό του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε στους δημοσιογράφους ότι όλα βαίνουν βάσει του προγράμματος και πως «η προετοιμασία για την επικείμενη επίσκεψη του Πούτιν στο Παρίσι συνεχίζεται».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024