Η σουηδική επιτροπή απένειμε το Νόμπελ Οικονομίας για το 2016 στους Όλιβερ Χαρτ και Μπενγκτ Χόλστρεμ. Οι δύο καθηγητές, ο μεν στο Χάρβαρντ ο δε στο ΜΙΤ, τιμήθηκαν για τη συμβολή τους στη Θεωρία Συμβολαίων.

O Όλιβερ Χαρτ γεννήθηκε το 1948 στη Βρετανία και ο Μπενγκτ Χόλμστρεμ το 1949 στη Φινλανδία. Το έργο τους «θέτει τα θεωρητικά θεμέλια για τον σχεδιασμό πολιτικών και θεσμών σε πολλούς τομείς, από την νομοθεσία για τη χρεοκοπία έως το συνταγματικό δίκαιο», ανέφερε το Ίδρυμα Νόμπελ.

Οι ερευνητές αυτοί «ανέπτυξαν τη θεωρία των συμβάσεων, ένα εξαντλητικό πλαίσιο ανάλυσης πολλαπλών πλευρών της σύμβασης», όπως η αμοιβή διευθυντών με βάση την απόδοσή τους ή τα δίκτυα δικαιόχρησης (franchise), προστίθεται.

Το βραβείο, υπενθυμίζεται, συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορωνών (περίπου 830.000 ευρώ).

Η εργασία του Χαρτ βοήθησε να γίνει κατανοητό ποιες εταιρίες θα πρέπει να συγχωνεύονται και ποιο είναι το σωστό μeίγμα χρηματοδότησης, καθώς και το πότε ιδρύματα, όπως τα σχολεία, θα πρέπει να ανήκουν σε ιδιώτες ή το κράτος, ανέφερε η Σουηδική Ακαδημία. Το έργο του Χόλμστρομ βοήθησε στο πώς πρέπει να διατυπώνονται τα συμβόλαια για τα υψηλόβαθμα στελέχη των επιχειρήσεων, πρόσθεσε η ανακοίνωση.

«Ξύπνησα γύρω στις 4.40 και αναρωτιόμουν μήπως ήταν πια αργά για να γίνει φέτος, αλλά τότε ευτυχώς χτύπησε το τηλέφωνο» έγραψε ο Χαρτ στο Τwitter. «Η πρώτη μου κίνηση ήταν να αγκαλιάσω τη γυναίκα μου και να ξυπνήσω τον μικρότερο γιο μου», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Χόλμστρεμ δήλωσε «ευγνώμων» προς την επιτροπή που απονέμει τα βραβεία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ